12 nave au părăsit porturile ucrainene în cadrul acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră

imagine cu rol ilustrativ
Douăsprezece nave-cargo s-a îmbarcat luni din porturile ucrainene în cadrul Iniţiativei privind transportul de cereale prin Marea Neagră, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, citat de Reuters.

Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, a anunţat sâmbătă suspendarea participării sale la acest acord pe 'termen nedefinit' din cauză că nu poate 'garanta siguranţa navelor civile' care navighează în cadrul acestui pact, în urma unui atac sâmbătă asupra navelor din cadrul Flotei sale din Marea Neagră.


Ce spune ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov
 

'Astăzi 12 nave au părăsit porturile ucrainene. Delegaţiile ONU şi Turciei oferă 10 echipe pentru a inspecta 40 de nave cu scopul de a îndeplini #BlackSeaGrainInitiative. Acest plan de inspecţie a fost acceptat de delegaţia ucraineană. Delegaţia rusă a fost informată', a scris Kubrakov pe Twitter.


Coordonatorul Naţiunilor Unite pentru Iniţiativa privind cerealele ucrainene, Amir Abdulla, a avertizat luni dimineaţă pe Twitter că 'nicio navă de transport civilă nu trebuie să devină o ţintă militară şi nici să fie ţinută ostatică. Alimentele trebuie să treacă!'.

Suspendându-şi participarea la acordul internaţional, semnat în vară, Moscova a cerut clarificări privind utilizarea de drone marine pe aşa-numitul "coridor al cerealelor", zona de navigaţie sigură convenită la Istanbul în iulie anul trecut, înainte de a reveni la acord. Duminică, Moscova a anunţat retragerea sa 'până la noi ordine' din procesul de inspectare a navelor., scrie Agerpres.ro.

Dar delegaţiile turcă şi ONU au decis să furnizeze resurse suplimentare şi zece echipe de inspectori ar trebui să inspecteze luni 40 de nave cu destinaţia Ucraina, a anunţat JCC.


Anunțul lui Volodimir Zelenski


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat că Rusia încearcă să şantajeze lumea 'cu foamea' prin nepermiterea exportului de cereale ucrainene aşa cum s-a convenit, potrivit EFE.

'Rusia este singura vinovată pentru faptul că alimentele vor fi de acum mai scumpe pentru oamenii de pe o întindere vastă, din Africa de Vest până în Asia de Est. Rusia este cauza pentru care oamenii, în special în Etiopia, Yemen sau Somalia, se vor confrunta cu o penurie alimentară catastrofală', a spus Zelenski, în mesajul său cotidian difuzat în cursul nopţii de duminică spre luni.

'Până în prezent, faptele arată că liderii ruşi sunt mai interesaţi de exacerbarea crizei alimentare decât de punerea în aplicare a documentelor semnate', a afirmat preşedintele ucrainean, adăugând ironic: 'Şi acesta este - apropo - răspunsul pentru toţi cei care vorbesc despre negocieri cu Rusia'.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

România și Ucraina organizează prima Conferință la nivel înalt despre securitatea la Marea Neagră

20 Mar 2023 352

Forțele Navale Române anunţă Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023”. Scenarii complexe de luptă în Marea Neagră și pe Dunăre

16 Mar 2023 397

Dronă prăbușită în Marea Neagră! Oficialii SUA atenționează Moscova să fie mai atentă când zboară prin spaţiul aerian internaţional

15 Mar 2023 645

Versiuni contradictorii ale Rusiei şi Statelor Unite după prăbuşirea unei drone americane în Marea Neagră

15 Mar 2023 485

Alertă pe Marea Neagră! Două avioane rusești au doborât o dronă a forțelor aeriene americane

15 Mar 2023 733

Alertă în Marea Neagră! Ce spun autoritățile (VIDEO)

14 Feb 2023 3872

O nouă serie de hoteluri, scoase la vânzare de THR Marea Neagră SA

14 Feb 2023 2510

MAE Au trecut 14 ani de la pronunțarea Hotărârii Curții Internaționale de Justiție de la Haga în procesul privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră

03 Feb 2023 673

Studiu Baylor despre suferința emoțională a persoanelor care provin din zona conflictului armat din Ucraina aflate pe teritoriul României

31 Jan 2023 749

Șase morți aproape de Cernavodă! Nouă ani de la tragedia care a şocat o ţară întreagă! (GALERIE FOTO)

19 Jan 2023 1558

Finanțele Publice din București solicită insolvența Pastravaria Arinul SRL, controlată de Valentin Buksz, fostul preşedinte Agenţiei Naţionale pentru Pescuit

15 Jan 2023 1103

Mai multe hoteluri din sudul litoralului, scoase la vânzare de THR Marea Neagră. Când au loc licitațiile

13 Jan 2023 1270

In memoriam Gabriela Popescu, soprana care a încântat scena Constanței timp de peste două decenii

13 Jan 2023 844

Hotărâre de Guvern care vizează modernizarea canalelor Dunăre - Marea Neagră şi Poarta Albă - Midia - Năvodari

05 Jan 2023 1019

#StrăzidinConstanța - atunci și acum Odihna și tratamentele la mare în anii 1960

04 Jan 2023 2544