Atac la Paris. Doi morți. Mai multe persoane atacate. Cine revendică lovitura. Atacatorul a strigat "Allah Akbar". Ce spun oficialii Franței

O persoană şi-a pierdut viaţa, iar alte patru au fost rănite sâmbătă seară în centrul Parisului de un individ înarmat cu un cuţit, care a fost împuşcat de poliţişti, a informat prefectura poliţiei, citată de AFP.

Agresiunea avut loc în Arondismentul II, în apropierea Operei, în centrul capitalei Franţei, într-un cartier cu numeroase baruri, restaurante şi teatre foarte frecventat sâmbătă seară.

Bărbatul a agresat cu cuţitul cinci persoane, dintre care una a încetat din viaţă, a anunţat prefectura poliţiei. Alte patru persoane au fost rănite: două au fost transportate "de urgenţă absolută" la spital, iar două "de urgenţă relativă", potrivit sursei.

Ministrul francez de interne, Gerard Collomb, nu a întârziat să salute "sângele rece şi reacţia rapidă a forţelor de ordine care l-au neutralizat pe atacator. Gândurile mele se îndreaptă spre victimele acestui act odios", a scris el pe Twitter.
 
Gruparea Stat Islamic (SI) a revendicat atacul cu cuţit comis sâmbătă seară la Paris, potrivit centrului american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE Intelligence Group, relatează AFP.
 
"Autorul acestui atac cu cuţitul la Paris este un soldat al Stat Islamic, iar operaţiunea a fost desfăşurată ca represalii faţă de state ale coaliţiei" internaţionale antijihadiste din Irak şi Siria, a declarat o "sursă din cadrul serviciilor de securitate" pentru Amaq, agenţia de presă a SI.
 
Individul care a ucis sâmbătă un trecător şi a rănit alte patru persoane în capitala Franţei, înainte de a fi împuşcat, a strigat "Allah Akbar" (Allah e mare) în cursul atacului său cu cuţitul, potrivit martorilor, a anunţat procurorul Parisului, François Molins, care a sesizat secţia antiteroristă a parchetului, relatează AFP.
 
 "În acest stadiu şi pe baza unor mărturii că agresorul a strigat "Allah Akbar" atacând trecătorii cu cuţitul, şi ţinând cont de modul de operare, am sesizat secţia antiteroristă a parchetului din Paris", a declarat François Molins în faţa presei, în cartierul Operei.
 

 Ancheta este desfăşurată sub calificările de "asasinat" şi "tentativă de asasinat asupra persoanelor care deţin autoritate publică", "în legătură cu o acţiune teroristă", a precizat el.

Ea a fost încredinţată în comun brigăzii criminale a poliţiei judiciare din Paris, direcţiei generale a securităţii interne (DGSI) şi subdirecţiei antiteroriste (Sdat), a adăugat procurorul.


Preşedintele Emmanuel Macron a deplâns că Franţa plăteşte "încă o dată preţul sângelui", însă a dat asigurări că nu va ceda "niciun centimetru duşmanilor libertăţii".
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În Franța, atac violent Un profesor a fost ucis și alte două persoane rănite într-un atac la un liceu . Autorii sunt ceceni

13 Oct 2023 781

UPDATE Bărbați înarmați au atacat un restaurant popular din Bangladesh. Strigau „Allah Akbar”

02 Jul 2016 1663

Pe mai multe avioane de pe aeroporturile din Franța s-au gasit mesaje în arabă

28 Nov 2015 2194