Atacuri armate la două moschei din Noua Zeelandă. Sunt mai multe victime. Polițiștii au reținut patru persoane

Mai mulţi oameni au fost ucişi în timpul unor incidente armate asupra a două moschei din oraşul neozeelandez Christchurch în timpul rugăciunii de vineri, a declarat poliţia, care a anunţat o arestare, informează AFP, citat de Agerpres.ro

"Decesele, din câte ştim, s-au produs în două locuri, o moschee pe Deans Avenue şi o altă moschee pe Linwood Avenue", a declarat comisarul Mike Bush, care a adăugat că o persoană a fost reţinută. Totuşi, anchetatorii nu sunt siguri de numărul autorilor implicaţi în aceste incidente, care ar putea fi mai mulţi.


Presa locală a transmis că până la şase persoane ar fi murit şi un număr neprecizat ar fi fost rănite. Un perimetru uriaş în jurul acestui oraş a fost stabilit de către forţele de ordine.

În momentul incidentului armat, moscheea Masjid al Noor, de pe Deans Avenue, era plină de credincioşi, printre care şi membrii echipei naţionale de cricket a Bangladeshului, care au scăpat nevătămaţi.

Un martor a povestit pe site-ul de ştiri Stuff.co.nz că se pregătea să se roage când a auzit focuri de armă. În timp ce fugea, şi-a văzut soţia, care murise în faţa moscheii. Un alt bărbat a declarat că a văzut trupuri peste tot, iar un al treilea martor a explicat pentru Radio New Zealand că a auzit focuri de armă şi a văzut patru persoane căzute la pământ, "cu sânge peste tot".

Potrivit unor informaţii neconfirmate, atacatorul purta haine care păreau a fi militare.

Comisarul Bush a explicat că toate şcolile din oraş au fost închise. Şi clădirile publice precum biblioteca centrală au fost închise.

"Poliţia le cere tuturor persoanelor aflate în centrul oraşului Christchurch să nu iasă pe străzi şi să semnaleze orice fel de comportament suspect", a insistat el.


Municipalitatea a deschis o linie de telefon de urgenţă pentru părinţii îngrijoraţi de soarta copiilor lor, care participau la un marş împotriva schimbării climatice nu departe de locurile în care au avut loc atacurile.

Premierul din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, a declarat, după atacurile armate din Christchurch, că "aceasta este una dintre cele mai întunecate zile ale Noii Zeelande", relatează Xinhua.

"Este o violenţă fără precedent în Noua Zeelandă. Nu este loc pentru o astfel de violenţă extremă în Noua Zeelandă", a spus Ardern. "Gândurile mele sunt cu Christchurch", a adăugat ea.


Conform unor noi informații citate de Xinhua, incidentele s-au soldat cu cel puţin 27 de morţi. 

Şefa guvernului a spus că situaţia încă evoluează şi că nu poate confirma numărul victimelor în momentul de faţă. Nici poliţia nu a oferit un bilanţ.


Poliţia din Noua Zeelandă a reţinut patru persoane vineri, după incidentele armate care au avut loc la două moschei în oraşul Christchurch, informează Reuters.

"Există patru persoane în custodie. Trei bărbaţi şi o femeie", le-a declarat reporterilor la Wellington comisarul poliţiei neo-zeelandeze Mike Bush. "Au existat câteva informaţii privind ataşarea de dispozitive explozive de vehicule pe care am reuşit să le securizăm", a adăugat el.


Agerpres.ro
Sursa foto: Google Maps

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Israelul va răspunde Iranului pentru atacul de zilele trecute. Va fi o ripostă "clară şi puternică"

15 Apr 2024 432

Atac cu rachete şi drone Iranul lansează o ofensivă diplomatică după atacul asupra Israelului

15 Apr 2024 345

PF Daniel a transmis un mesaj Patriarhului Ierusalimului, în urma atacului cu drone

14 Apr 2024 419

Mesajul Israelului la atac „Vom răspunde Iranului prin acţiune, nu prin cuvinte"

14 Apr 2024 402

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă „România este alături de Israel și poporul israelian și condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia“

14 Apr 2024 334

Premierul Marcel Ciolacu „Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în faţa atacului Iranului“

14 Apr 2024 328

Președintele Klaus Iohannis „România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului“

14 Apr 2024 376

Iranul a lansat de pe teritoriul său un atac cu drone împotriva Israelului

14 Apr 2024 416

Atac cu armă albă la Sydney Cinci persoane au fost ucise, opt sunt spitalizate; atacatorul a fost omorât

13 Apr 2024 434

UPDATE . În cazul incendiului de pe Aleea Murelor, din Constanța Pompierii au efectuat manevre de resuscitare pentru salvarea unei pisici (FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 1444

UPDATE Incendiu la un apartament în Constanța! (FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 2753

Flăcări la o locuință din municipiul Tulcea! Proprietara a făcut atac de panică (Galerie FOTO)

01 Apr 2024 758

Mesajul MAE, în urma atacului din Moscova

23 Mar 2024 610

Rusia Putin a decretat zi de doliu național pentru duminică. A mai dat asigurări că autorii atacului au fost arestați

23 Mar 2024 721

Atac armat urmat de un incendiu uriaş la o sală de concerte de la periferia Moscovei, revendicat de Statul Islamic

23 Mar 2024 611