Externe

Autorul atentatului din Anul Nou de la Istanbul este un jihadist uzbec, membru al grupării Stat Islamic

Autorul prezumtiv al atacului sângeros de Anul Nou contra unui celebru club de noapte din Istanbul a fost identificat ca fiind un jihadist uzbec făcând parte din Stat Islamic (SI), scrie duminică presa turcă, citată de AFP, relatează Agerpres.
 
Atacatorul, ale cărui imagini au fost difuzate, a reușit să fugă după atentatul ce a făcut 39 de morți, majoritatea străini. Informații inițiale indicau că el ar fi originar din Kârgâzstan sau ar fi un chinez uigur.
 
Dar serviciile de informații și poliția antiteroristă din Turcia l-au identificat acum pe bărbatul de 34 de ani ca fiind un uzbec ce ar face parte dintr-o celulă din Asia Centrală a SI, potrivit cotidianului Hurriyet și altor ziare.
 
Potrivit acestor surse, numele său de război este Abu Mohammad Khorasani. Aceste informații nu au fost confirmate din surse oficiale.
 
Carnagiul din clubul de noapte Reina din Istanbul a fost revendicat de SI, care a reproșat Turciei, țară majoritar musulmană, intervenția ei în Siria și participarea la coaliția condusă de Statele Unite ce luptă contra grupării jihadiste în Siria și Irak.

Agresorul a intrat în discoteca Reina situată pe malul european al Bosforului, împușcând mortal 27 de străini și 12 turci.
 
Poliția turcă a difuzat mai multe imagini ale presupusului atacator despre care anchetatorii cred că se află încă la Istanbul, dintre care un selfie făcut în centrul orașului.
 
Uzbekistan duce o campanie de represiune severă contra islamiștilor radicali. Mai mult de 500 de uzbeci au plecat să lupte în rândurile jihadiste, potrivit serviciilor de securitate ruse.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Autorul atacului din clubul Reina din Istanbul a fost identificat

04 Jan 2017 1299

Stare de urgenţă prelungită în Turcia Autorul atacului sângeros din clubul Reina din Istanbul încă nu a fost găsit

04 Jan 2017 1221

Doi cetăţeni străini arestaţi pe aeroportul din Istanbul în cazul atacului din clubul Reina

03 Jan 2017 857

Arestări la Istanbul în ancheta privind atentatul de la clubul Reina

02 Jan 2017 1083

ISIS a revendicat atentatul de la clubul Reina din Istanbul

02 Jan 2017 2214

Autorul atacului de la clubul Reina din Istanbul încă nu a fost găsit. Atentatul, soldat cu moartea a 39 de oameni

02 Jan 2017 1893