Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron i-au cerut lui Vladimir Putin încetarea focului în Ucraina

Președintele Franței, foto: Facebook/ Emmanuel MacronCancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron i-au cerut preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o discuţie telefonică purtată sâmbătă, 'negocieri directe serioase' cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite AFP.

Într-o convorbire de 80 minute cu Putin, Scholz şi Macron 'au insistat asupra unei încetări imediate a focului şi a retragerii trupelor ruse', indică un comunicat al cancelariei de la Berlin, conform Agerpres.ro

Macron şi Scholz 'l-au chemat pe preşedintele rus la negocieri directe serioase cu preşedintele ucrainean şi la o soluţie diplomatică a conflictului'.

Convorbirea, care a avut loc, potrivit Berlinului, la iniţiativa celor doi lideri occidentali, a fost 'consacrată continuării războiului rus în Ucraina şi eforturilor de a i se pune capăt'.

Totodată, cancelarul german şi preşedintele francez 'l-au chemat pe preşedintele rus să vegheze la o ameliorare a situaţiei umanitare a populaţiei civile'.

Cei doi lideri occidentali 'au luat notă în mod pozitiv de angajamentul preşedintelui rus de a-i trata pe luptătorii capturaţi în conformitate cu dreptul internaţional umanitar, în particular cu convenţiile de la Geneva, şi de a garanta un acces neîngrădit Comitetului internaţional al Crucii Roşii'.

În cursul discuţiei a fost abordată şi 'situaţia alimentară mondială, deosebit de tensionată din cauza războiului de agresiune rus', cancelaria germană menţionând că 'preşedintele Putin a dat asigurări că vrea să permită exportul de cereale din Ucraina, mai ales pe cale maritimă'.

Vladimir Putin s-a 'angajat ca Rusia să nu profite de deschiderea centurii de mine instalate pentru a proteja porturile ucrainene, spre a permite exporturile de cereale cu nave, pentru a purta acţiuni ofensive', adaugă comunicatul Berlinului, precizând că cei trei lideri au fost acord asupra 'rolului central' pe care trebuie să-l joace ONU pentru garantarea exporturilor.

Conform preşedinţiei franceze, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz i-au cerut lui Vladimir Putin să-i elibereze pe cei 2.500 de luptători retraşi în complexul siderurgic Azovstal din Mariupol şi care au fost făcuţi prizonieri de ruşi.

Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rusia Putin a decretat zi de doliu național pentru duminică. A mai dat asigurări că autorii atacului au fost arestați

23 Mar 2024 640

Alegerile din Rusia au luat sfârșit. Putin a câştigat cu 87% din voturi

17 Mar 2024 639

La alegerile din Rusia Iulia Navalnaia declară că a scris „Navalnîi” pe buletinul de vot

17 Mar 2024 628

Discursul lui Putin Rusia va face totul pentru a încheia războiul şi a eradica nazismul în Ucraina

29 Feb 2024 2534

A început votul anticipat pentru alegerile prezidențiale, în Rusia

25 Feb 2024 609

Iulia Navalnaia îl acuză pe Putin că „a luat ostatic„ corpul neînsufleţit al soțului ei

24 Feb 2024 536

Reacție după moartea lui Navalnîi Preşedintele SUA, Joe Biden, ia în calcul noi sancțiuni impuse Rusiei

19 Feb 2024 899

Protest la ambasada Rusiei din București, după moartea lui Navalnîi. Mesajele adresate lui Vladimir Putin

18 Feb 2024 552

Președintele Rusiei, Vladimir Putin Avionul rusesc cu prizonieri ucraineni a fost doborât de o rachetă Patriot

31 Jan 2024 764

Rușii se mobilizează pentru strângerea de semnături în susținerea lui Boris Nadejdin, posibil contracandidat al lui Putin la prezidențiale

23 Jan 2024 876

Ucraina Dmitri Medvedev avertizează că anumite atacuri ucrainene pe teritoriul Rusiei riscă să atragă un răspuns nuclear

11 Jan 2024 865

Rusia 11 aspiranți au rămas în cursa pentru validarea candidaturilor, la alegerile prezidențiale

11 Jan 2024 734

Vladimir Putin nu mai ține cont de sărbători. În ajunului Crăciunului pe rit vechi a transmis un mesaj războinic

07 Jan 2024 748

Soţii ale unor ruşi mobilizaţi să lupte în Ucraina au protestat la Mormântul ostaşului necunoscut de sub zidul Kremlinului

06 Jan 2024 658

Rusia Putin a semnat un decret pentru acordarea cetățeniei ruse străinilor care se înrolează în armată

04 Jan 2024 582