Cehia preia preşedenţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene

foto: unsplash.com/ Guillaume Périgois
  • Cehii sunt în mod tradiţional eurosceptici, iar un sondaj realizat în martie de agenţia STEM arată că numai 36% dintre ei sunt mulţumiţi de UE.

Republica Cehă preia vineri preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, într-un moment de „vreme rea" în Europa, când toate privirile sunt îndreptate spre Ucraina, relatează Agerpres.

Această preşedinţie semestrială, pe care Praga o preia de la Franţa şi o va transmite Suediei, „nu este prevăzută pentru o vreme bună, ci pentru o vreme rea", atrage atenţia Pavel Havlicek, de la Asociaţia pentru Afaceri Internaţionale, cu sediul la Praga.

Vineri, guvernul ceh îi va primi pe comisarii europeni într-un castel, pentru discuţii urmate de un concert, în această ţară de 10,5 milioane de locuitori care a aderat la UE în 2004.

Praga a promis că priorităţile sale vor fi ajutorul pentru Ucraina, criza refugiaţilor şi reconstrucţia acestei ţări invadate de Rusia, dar şi securitatea energetică europeană.

Republica Cehă, susţinător fervent al sancţiunilor împotriva Rusiei în cadrul Uniunii Europene, a primit aproape 400.000 de refugiaţi ucraineni de la începutul conflictului din Ucraina, la 24 februarie, şi a oferit ajutor financiar şi militar.

Premierul de dreapta Petr Fiala, un fost analist politic care este co-autor al unei cărţi despre UE, a declarat recent că va încerca să organizeze un summit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ţările din Balcanii de Vest - a căror candidatură la UE, susţinută de Republica Cehă şi de alte ţări din Europa de Est, este în punct mort - vor participa de asemenea la acest eveniment.

Însă acest summit, care ar urma să propună un fel de Plan Marshall pentru Ucraina, nu se va ţine decât dacă războiul se va încheia.


Directorul Universităţii New York din Praga, Jiri Pehe, consideră acest proiect nerealist.

„Conflictul nu se va termina până la sfârşitul preşedinţiei cehe", a declarat el.


„Cehii doar vor încerca să organizeze un summit despre Ucraina" şi "să îi convingă pe alţii să continue să ajute această ţară", a adăugat el.


Potrivit lui Pehe, Republica Cehă este prost plasată pentru a conduce o dezbatere despre relansarea economică sau securitatea energetică deoarece, confruntată cu o inflaţie mare, nu a reuşit să adere la zona euro şi depinde de energia nucleară, respinsă de unii membri ai UE, printre care Germania.

„Cu greu poate oferi un leadership“ în aceste domenii, critică Pehe.


Cehii sunt în mod tradiţional eurosceptici, iar un sondaj realizat în martie de agenţia STEM arată că numai 36% dintre ei sunt mulţumiţi de UE.

Guvernul lui Fiala este mai puţin eurosceptic decât unii dintre predecesorii săi.

Însă analiştii chestionează capacitatea executivului de la Praga de a se distanţa de Budapesta şi Varşovia, cu care are legături strânse în cadrul Grupului de la Visegrad, din care mai face parte şi Slovacia.

Ungaria şi Polonia sunt în conflict cu Bruxellesul din cauza poziţiilor lor privind statul de drept.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 20 de medalii în Serbia, la „Trophy of Novi Sad“. „Continuați să atingeți stelele!“ (GALERIE FOTO)

25 Mar 2024 624

Trei dintre stranierii de la Farul Constanța, convocați la echipele lor naționale (GALERIE FOTO)

15 Mar 2024 812

Iohannis, declarație de presă pe tema NATO la ora 17.00

12 Mar 2024 426

CS Medgidia tenis Andreea Soare, convocată la Națională pentru turneul „Winter Cup“ (GALERIE FOTO)

15 Jan 2024 808

Sorana Cîrstea părăsește turneul de la Brisbane. Românca a fost învinsă cu 2-1 de Linda Noskova

03 Jan 2024 608

Cehia Zi oficială de doliu pentru victimele atacului armat de la Universitatea Karolinska din Praga

23 Dec 2023 716

În urma atacului din Cehia Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel transmite un mesaj Preafericitului Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Presov, Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehe și Slovacia

22 Dec 2023 675

MapN Perspective de dezvoltare a cooperării în plan bilateral, discutate în cadrul întrevederii ministrului Tilvăr cu președintele Senatului Republicii Cehe

21 Nov 2023 725

România stă prost la capitolul inserției persoanelor cu nevoi speciale în câmpul muncii. Iată cauzele

05 Nov 2023 714

Rugby În pregătire pentru Euro 2023, România U-20 a jucat la Năvodari cu CSM Constanța (GALERIE FOTO)

05 Nov 2023 1004

Rugby CSM Constanța, meci amical cu Naționala României

02 Nov 2023 1014

Șase rugbyști de la CSM Constanța, convocați la Naționala României Under-18 pentru Campionatul European Praga 2023

28 Oct 2023 958

România Under-19 s-a calificat la Turul de Elită. Luca Banu și Enes Sali, de la Farul Constanța, printre tricolori

18 Oct 2023 905

11 rugbyști de la CSM Constanța, selectați în lotul lărgit la României Under-20, pentru Euro 2023. Nicolae Radu Mocanu, antrenor principal

13 Oct 2023 1411

Aproape 20 de medalii pentru sportivii CS Farul Constanța la Campionatul Mondial de Navomodele Clasa C (GALERIE FOTO)

03 Oct 2023 923