Conflict în Marea Neagră Toţi cei 24 de marinari ucrainieni au fost puşi sub acuzare pentru trecerea ilegală a frontierei ruse


Toţi cei 24 de marinari de pe cele trei nave ucrainene sechestrate de gărzile de coastă ruse la 25 noiembrie au fost puşi sub acuzare pentru trecerea ilegală a frontierei ruse, riscând până la şase ani de închisoare fiecare, a declarat luni pentru agenţia de presă RIA Novosti avocatul acestora, Nikolai Polozov, scrie Agerpres.

Douăzeci şi unu dintre ei se află în prezent sub arest preventiv în închisoarea Lefortovo din Moscova, ceilalţi trei - care au fost răniţi în urma incidentului - în spitalul închisorii ''Matrosskaia tişina'', tot din Moscova. Imediat după capturarea lor, marinarii ucraineni au fost iniţial transportaţi în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014, iar apoi transferaţi în capitala rusă.

Moscova susţine că cele trei nave ucrainene - două vedete blindate (Berdiansk şi Nikopol) şi remorcherul (Ianî Kapu) - au intrat în apele teritoriale ale Rusiei în largul Crimeii, efectuând ''manevre periculoase'' şi fără să răspundă la somaţii, încercând să pătrundă în strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov. În această primă confruntare directă între cele două ţări, o navă de patrulare rusească ''Don'' a lovit remorcherul ucrainean, iar gărzile de coastă ruse au deschis focul asupra vaselor ucrainene, rănind trei persoane. Înregistrări difuzate de Kiev arată elicoptere şi avioane ruseşti în zona incidentului care lansează proiectile asupra vaselor ucrainene, conform mai multor media.

Ucraina declară că navele sale au fost atacate în ape neutre în Marea Neagră, chiar dacă nu recunoaşte apartenenţa Crimeii la Rusia şi deci nici dreptul acesteia la ape teritoriale în zona peninsulei. Mai mult, Kievul a denunţat un ''act de agresiune deliberată'' din partea Federaţiei Ruse şi a instituit legea marţială în zece regiuni de frontieră pentru o perioadă de 30 de zile.

În schimb, preşedintele rus Vladimir Putin a apreciat incidentul naval drept o ''provocare premeditată'' de care şeful statului ucrainean Petro Poroşenko, care s-a folosit de acesta ca pretext pentru a institui legea marţială în Ucraina înaintea alegerilor prezidenţiale pentru a-şi creşte cota de popularitate.

Totodată, Vladimir Putin consideră că gărzile de coastă ruse au acţionat în deplină legalitate şi şi-au făcut 'datoria'.

Din cauza acestui incident naval, preşedintele american Donald Trump şi-a anulat întâlnirea pe care urma să o aibă cu liderul rus în marja summitului G20 de la Buenos Aires de la sfârşitul săptămânii trecute. Washingtonul a cerut Moscovei eliberarea navelor şi a echipajelor ucrainene, denunţând o acţiune "ilegală" din partea Rusiei.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Raportul CSAT pe 2023 Securitatea în regiunea Mării Negre, în deteriorare pe fondul „agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”

16 Apr 2024 393

Legendarul actor Robert De Niro deschide două hoteluri pe malul Mării Negre

14 Apr 2024 1133

Tulcea Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine dezvoltarea infrastructurii porturilor de la Dunăre

13 Apr 2024 398

Staff-ul CERONAV, în Austria, prezent la un eveniment ce vizează Schengen

13 Apr 2024 441

​Se asfaltează podul peste Canalul Dunăre – Marea Neagră (FOTO)

12 Apr 2024 438

Președintele României, Klaus Iohannis România - un veritabil pilon de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic

07 Apr 2024 420

Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” Constanța In memoriam Șerban Papacostea, reputatul academician care a fost deținut politic la Canal

05 Apr 2024 700

Constanța THR Marea Neagră SA și-a schimba sediul social și vinde mai multe imobile!

05 Apr 2024 618

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr „Postura NATO de apărare și descurajare în regiunea Mării Negre rămâne vitală”

05 Apr 2024 449

Romgaz și SOCAR vor construi Terminalul LNG la Marea Neagră. Anunțul Ministrului Energiei (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 638

România, profund angajată în prioritățile Uniunii Europene pentru 2024-2029. Anunțul lui Klaus Iohannis (VIDEO)

03 Apr 2024 487

Firme Constanța Conducerea THR Marea Neagră - S.A, convocată în Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor

01 Apr 2024 580

ANR Cea de-a 24 reuniune Comitetului PSC al Memorandumului de Înțelegere de la Marea Neagră privind Controlul Statului Portului

29 Mar 2024 510

Trafic îngreunat pe podul de la ieșire din Ovidiu, județul Constanța! Mai mult porumb, împrăștiat pe șosea (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 1074

Canalele Dunăre - Marea Neagră și Poarta Alba - Midia Năvodari se modernizează în vederea creșterii siguranței navigației (DOCUMENT)

27 Mar 2024 611