De ce refuză Polonia să primească şi să plătească noi livrări de vaccinuri anti-COVID

Doze de vaccin anti-Covid Foto PixabayPolonia refuză să primească şi să plătească noi livrări de vaccinuri anti-COVID, a declarat marţi, 19 aprilie, ministrul sănătăţii, precizând că ţara sa dispune de 25 de milioane de doze neutilizate, relatează AFP.


"La sfârşitul săptămânii trecute, am recurs la clauza de forţă majoră şi am informat atât Comisia Europeană, cât şi principalul fabricant de vaccinuri (Pfizer - n.r.), că refuzăm să primim aceste vaccinuri şi că refuzăm, de asemenea, să efectuăm plăţile", a declarat ministrul Adam Niedzielski la televiziunea de ştiri TVN24.



"Această situaţie va antrena un conflict juridic. În fapt, el există deja", a adăugat el, precizând că contractul referitor la vaccinuri a fost semnat "între Comisie şi producători" şi că ţara sa nu este direct parte în acest contract.


Potrivit ministrului sănătăţii, Polonia, ţară de 38 de milioane de locuitori, dispune încă de 25 de milioane de doze de vaccin, în timp ce alte 67 până la 70 de milioane au fost comandate.


În prezent, circa 51% dintre polonezi au fost vaccinaţi cu schema completă, 59% au primit o singură doză, iar rata de vaccinare a scăzut puternic, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii.


"Suntem foarte decepţionaţi de atitudinea Comisiei (Europene) şi a producătorilor", a mai spus Niedzielski, adăugând că ţara sa a încercat în zadar să repartizeze livrările pe mai mulţi ani şi subliniind costurile ridicate ale vaccinurilor.



"Contractul pe care l-am încheiat cu o singură societate se ridică la 6 miliarde de zloţi (1,3 miliarde de euro) până la sfârşitul lui 2023, şi, în acest an, este de peste 2 miliarde", a declarat el, adăugând că Polonia se află în prezent sub presiune financiară din cauza afluxului de refugiaţi ucraineni.


"Estimăm deci, de asemenea, că, la scara UE, suntem în drept să aşteptăm ca instrumente speciale, care să ne asigure cel puţin mai multă flexibilitate în aceste contracte, să fie concepute pentru noi", a declarat el.


La Bruxelles, Comisia Europeană a anunţat că a fost informată despre decizia Varşoviei.


"Statele membre sunt legate de obligaţiile lor contractuale, dar Comisia înţelege bine poziţia dificilă în care se află Polonia şi va continua să faciliteze discuţiile între guvernul polonez şi fabricant pentru a găsi o soluţie pragmatică la această situaţie specifică cu care se confruntă ţara", a declarat marţi Stefan De Keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Sursa Agerpres



Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEParticiparea secretarului de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca la vernisajul expoziției organizate de Ambasada Republicii Polone la București, „Polonia – 25 de ani în NATO”

15 Mar 2024 417

Iohannis, declarație de presă pe tema NATO la ora 17.00

12 Mar 2024 426

MAE Atenționare de călătorie în Polonia din cauza protestelor fermierilor

28 Feb 2024 507

Autosanitarele Citroen aparținând Serviciului de Ambulanță Constanța, reparate de Inter Cars România SRL, controlată de o firmă din Polonia! (DOCUMENT)

11 Feb 2024 647

IPJ Bistrița-NăsăudAutoturism ce figura ca fiind sustras din Polonia, depistat de polițiștii din Bistrița-Năsăud

07 Feb 2024 340

Garda de Coastă, contract cu Omniasig Vienna Insurance Group SA, pentru asigurarea navelor! (DOCUMENT)

04 Feb 2024 621

Mii de polonezi protestează în fața Parlamentului din Varșovia

11 Jan 2024 818

Cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate în Polonia, România şi Danemarca

10 Jan 2024 672

Val de aer polar în Europa Centrală și de Est. În România, ninsorile au condus la devierea a două aeronave

08 Jan 2024 739

Ronaldo Deaconu, la Farul Constanța „Sunt foarte fericit că am venit să joc alături de campioni“ (GALERIE FOTO)

08 Jan 2024 1001

Constanța O firmă controlată de polonezi devine asociat majoritar în Vetzone SRL

08 Jan 2024 792

Occidentul trebuie să livreze Kievului rachete cu rază lungă, ca răspuns la recentele atacuri ruse, crede Polonia

03 Jan 2024 566

Polonia a reluat căutările după ce o rachetă rusă a încălcat spațiul aerian polonez

30 Dec 2023 565

Polonia va adera la Parchetul European

27 Dec 2023 826

Noul guvern polonez doreşte reluarea discuţiilor în cadrul Uniunii Europene asupra importurilor de cereale ucrainene

22 Dec 2023 646