Explozie puternică în portul Beirut. Zeci de oameni au fost răniți

  • O explozie puternică a zguduit marţi în capitala libaneză Beirut provocând rănirea a zeci de persoane, potrivit unor surse de securitate şi oficiale, citate de AFP, dpa şi Reuters.
Puternica deflagraţie, care a avut loc în zona portului şi a cărei origine încă nu este cunoscută cu certitudine, a fost auzită în mai multe cartiere ale oraşului. Agenţia de ştiri libaneză NNA relatează, citând două surse de securitate, că explozia s-a produs într-o zonă a portului unde sunt depozitaţi explozibili. Nu se ştie ce a provocat exact explozia sau despre ce fel de explozibili este vorba, scrie agerpres.ro.

Geamurile a numeroase imobile şi magazine s-au spart pe o rază de kilometri. Nori de fum se ridică deasupra capitalei, iar zona portului este în întregime acoperită.

Zona portului a fost izolată de forţele de securitate, care nu lasă să pătrundă în zonă decât protecţia civilă, ambulanţele şi camioanele de pompieri. Jurnaliştilor li s-a interzis accesul, potrivit unui corespondent al AFP. În zona cartierului portului, distrugerea este totală, mai scrie France Presse.

Media locale au difuzat imagini cu persoane prinse sub dărâmături, unele dintre ele acoperite de sânge.

"Clădirile tremură", a postat pe Twitter un locuitor din oraş, afirmând că "toate geamurile apartamentului său au explodat".

"Am văzut o minge de foc şi fum ridicându-se deasupra Beirutului. Oamenii ţipau şi alergau, mulţi dintre ei sângerând. Balcoanele au căzut de pe clădiri. Geamurile din clădiri înalte s-au distrus şi au căzut pe stradă", a declarat un martor al Reuters.

Potrivit corespondenţilor AFP, numeroşi locuitori răniţi se îndreaptă pe jos către spitale. În faţa centrului medical Clemenceau aşteptau să fie internaţi zeci de răniţi, printre care şi copii, potrivit sursei citate.

Aproape toate vitrinele magazinelor din cartierele Hamra, Badaro şi Hazmieh au sărit în aer, la fel ca şi geamurile autoturismelor. Numeroase maşini au fost de altfel abandonate, cu airbag-urile umflate.

Oficial de la MAE

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Republica Libaneză, s-a autosesizat în urma exploziilor produse în seara zilei de 4 august a.c. în zona portuară a orașului Beirut și a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale pentru informații cu privire la cetățenia și identitatea persoanelor afectate.

MAE precizează ca imobilul Ambasadei României la Beirut a suferit avarii minore, iar întreg personalul misiunii diplomatice este în afara oricărui pericol.

Până la acest moment, autoritățile locale nu au notificat ambasada cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul misiunii diplomatice nu au fost primite solicitări de asistență consulară.

MAE precizează că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beirut: 00961 5 924 849, 00961 5 920 432, 00961 5 920 452, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de urgență sau la numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice: 00961 76 775 503.


MAE precizează că Ambasada României la Beirut continuă dialogul cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistență consulară, dacă situația o va impune.

Sursa foto (cu rol ilustrativ): Google Maps

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU GiurgiuEXERCIȚIU

28 Mar 2024 132

Alertă pe Marea Neagră! Mină marină descoperită în apropierea plajei

12 Mar 2024 873

Fotoreportaj Constanța Primăvara - anotimpul în care natura prinde culoare (GALERIE FOTO)

08 Mar 2024 434

UPDATE Explozie în zona Academiei ”Gheorghe Hagi” din Ovidiu, județul Constanța

29 Feb 2024 6529

UPDATE Explozie într-un apartament de pe strada BP Hașdeu din Constanța. O femeie, rănită (GALERIE FOTO+VIDEO)

22 Feb 2024 3287

Explozie la Judecătoria Motru! Oficial de la CSM

12 Feb 2024 600

Atacuri cu drone la granița României cu Ucraina! Exploziile s-au auzit la Tulcea. Localnicii avertizați prin Ro Alert

10 Feb 2024 810

Explozie în Cobadin, județul Constanța. Victima, o femeie de 44 ani

07 Feb 2024 1585

Pericol de explozie! Proiectile funcționale descoperite în incinta Aeroportului Oradea

17 Jan 2024 604

Explozie suprinsă la hala din Constanța. Imagini de impact! (VIDEO)

09 Jan 2024 5144

Pericol de explozie în județul Bacău! Mai multe elemente de muniție rămasă neexplodată, descoperite pe un teren arabil extravilan (GALERIE FOTO)

08 Jan 2024 607

Două persoane şi-au pierdut viaţa în explozia produsă într-un autobuz într-un cartier şiit din Kabul, capitala Afganistanului

06 Jan 2024 655

Tragedie în ajunul Crăciunului 13 muncitori au morți și alți 46 au fost răniți într-o explozie în Indonesia

24 Dec 2023 784

Bărbat de 44 de ani decedat după explozia unei centrale cu lemne în Suceava (GALERIE FOTO)

21 Dec 2023 858

UPDATE 23 de apartamente afectate de o explozie violentă ce a avut loc într-un bloc din Bacău (GALERIE FOTO)

15 Dec 2023 1036