Forţele de ordine din Paris au recurs la gaze lacrimogene şi au folosit un tun cu apă pentru a dispersa manifestanții

Forţele de ordine franceze au recurs sâmbătă la Paris la gaze lacrimogene şi au folosit un tun cu apă pentru a dispersa miile de oameni care manifestau față de creşterile preţului la carburant, aşa-numitele ''veste galbene'', care încercau să se apropie de Palatul Elysée, sediul Preşedinţiei, informează EFE citat de Agerpres.ro

Confruntările au avut loc în interiorul perimetrului de securitate stabilit de poliţie, când zeci de manifestanţi au încercat să iasă din acest perimetru pentru a ajunge la reşedinţa preşedintelui Emmanuel Macron, a cărui demisie au cerut-o prin sloganuri şi pancarte.

Autorităţile franceze interziseseră adunările în proximitatea Palatului Elysée, şi semnalaseră Champ-de-Mars, situat în faţa Turnului Eiffel, drept loc permis pentru protest.

Însă reprezentanţii mişcării, care a început ca un protest împotriva creşterii impozitelor la carburant, dar s-a diversificat pe zi ce trece, au respins acest punct de adunare şi au cerut să se poată apropia de reşedinţa lui Macron. Solicitare căruia i-au dat curs sute de ''veste galbene'', care au folosit mobilier urban pe care l-au lansat împotriva forţelor de ordine care stabiliseră un cordon de securitate.

Autorităţile franceze au indicat că între manifestanţi s-ar fi putut infiltra grupuri de extremă dreapta pentru a radicaliza protestul. Răspunsul forţelor de securitate a venit sub formă de gaze lacrimogene şi folosirea unui tun cu apă, ceea ce a provocat scene extrem de tensionate.

Pe de altă parte, ministrul de interne francez Christophe Castaner a acuzat sâmbătă extrema dreaptă şi pe liderul său, Marine Le Pen, de confruntările din Paris. Castaner a amintit că Marine Le Pen a fost cea care, prin intermediul reţelei sociale Twitter, le-a cerut vineri protestatarilor să se adune pe Champs-Élysées, în pofida interdicţiei explicite impuse protestatarilor de a manifesta pe această cunoscută arteră comercială din capitala Franţei.

Castaner a mai învinuit-o pe Le Pen şi de faptul că mai mulţi deputaţi ai partidului lui Macron au fost agresaţi în ultimele zile, iar domiciliile acestora au fost luate cu asalt de către protestatari.

Ministrul de interne francez a menţionat că la Paris s-au strâns 8.000 de manifestanţi cu puţine ore înaintea începerii oficiale a protestului, prevăzut pentru ora locală 14:00 (13:00 GMT). Dintre aceştia, 5.000 se aflau pe Champs-Élysées.

Totodată, Castaner a precizat că, la nivel naţional, mişcarea a suferit ''o puternică slăbire'', în întreaga ţară strângându-se circa 23.000 de manifestanţi, faţă de 124.000 câţi erau sâmbăta trecută la aceeaşi oră. În restul ţării continuă blocajele centrelor logistice şi ale drumurilor, situaţie existentă încă de acum o săptămână, dar cu o mai mică intensitate decât sâmbăta trecută, când potrivit cifrelor oficiale la proteste au participat pe parcursul întregii zile aproape 300.000 de manifestanţi. 

Sursa: Agerpres.ro
Sursa foto: Google Maps

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dacor Plast SRL execută lucrări de reparații curente la o unitate militară din Constanța. Ce valoare are contractul (DOCUMENTE)

18 Apr 2024 376

Licitații Constanța Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a atribuit un contract pentru repararea instalațiilor de bord a Navei Școală Mircea. Iată ce firmă a câștigat (DOCUMENTE)

18 Apr 2024 438

Mihai Covaliu, președintele COSR, despre ce șanse are Simona Halep să evolueze la Jocurile Olimpice Paris 2024

18 Apr 2024 390

Teatrul de Stat Constanța readuce, după 50 de ani, spectacolul „Casa Bernardei Alba”, pe scena pontică

18 Apr 2024 444

Firma Kaad Print SRL din județul Constanța își schimbă sediul social

18 Apr 2024 308

Un restaurant înființat recent în Constanța și-a deschis punct de lucru în Năvodari

18 Apr 2024 370

Afaceri Constanța Două terenuri din comuna Lipnița sunt scoase la vânzare. Când are loc licitația

18 Apr 2024 319

Angajări Constanța Ce post scoate la concurs Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord

18 Apr 2024 481

Licitații Constanța Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și o firmă din județul Prahova au parafat un contract de aproape 30.000 de euro. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

17 Apr 2024 380

Licitații Tulcea Primăria Horia a cumpărat un tractor în valoare de 43.000 de euro. Iată de la cine (DOCUMENT)

17 Apr 2024 348

LIVE TEXT Elevii de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța susțin concursul de istorie Ion Moiceanu, aflat la prima ediție (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 504

Universitatea „Ovidius” Constanța, gazda lansării volumului „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”, o lucrare despre regiunea Moldova

17 Apr 2024 415

Afaceri Constanța Primăria Nicolae Bălcescu va avea un sistem de distribuție gaze naturale. Iată cine va asigura dirigenția de șantier (DOCUMENTE)

16 Apr 2024 509

Achiziții Constanța Primăria Cernavodă a încheiat un contract cu o firmă din Medgidia. La mijloc sunt 18.000 de euro (DOCUMENTE)

16 Apr 2024 1985

Flacăra Jocurilor Olimpice Paris 2024 a fost aprinsă (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 382