Grecia, planuri pentru reducerea prețului la gaze și energie electrică

 foto: Pexels
  • Pe piaţa europeană, preţul la electricitate se stabileşte pe baza principiului „costului marginal", care presupune că preţul de referinţă este preţul ultimei capacităţi de producţie utilizate pentru echilibrarea reţelei, care în prezent este cel al centralelor pe gaze.

Guvernul grec a pus la punct o serie de propuneri destinate să reducă influenţa creşterii explozive a preţurilor la gaze naturale asupra preţurilor la energie electrică, transmite Agerpres.

Preţurile de referinţă în Europa la gaze naturale s-au multiplicat de cinci ori în ultimele 12 luni, ceea ce a scumpit şi energia electrică şi a determinat guvernele din Europa să încerce să reformeze aşa-numita politică a "costului marginal", pe bază căreia se stabilesc preţurile la electricitate.

Pe piaţa europeană, preţul la electricitate se stabileşte pe baza principiului "costului marginal", care presupune că preţul de referinţă este preţul ultimei capacităţi de producţie utilizate pentru echilibrarea reţelei, care în prezent este cel al centralelor pe gaze.

Conform planurilor Guvernului de la Atena, electricitatea produsă din surse regenerabile, în hidrocentrale şi centrale nucleare, va fi regrupată într-o categorie distinctă iar pentru electricitatea produsă din combustibili fosili, preţul va fi stabilit separat. Propunerea va duce la venituri mai mici pentru energia curată, ca urmare a unor costuri de producţie mai mici.

„Aceasta ar putea asigura o reducere cu aproximativ 50% a preţurilor la electricitate, având în vedere că sursele precum gazele naturale au o pondere de doar o treime din mixul energetic, o pondere care va continua să scadă pe măsură ce tranziţia energetică va accelera"


Guvernul de la Atena trebuie să găsească modalităţile prin care reducerea de preţuri să se regăsească în facturile consumatorilor iar diminuarea influenţei exercitate de preţul gazelor naturale asupra preţurilor la electricitate ar fi de ajutor.

Prima categorie va furniza aproximativ două treimi din cererea de electricitate la un cost mai mic, în timp ce a doua categoria va furniza restul, ceea ce va duce la scăderea preţului general al electricităţii. Costul mediu al producţiei de electricitate este cu până la 60% mai mic decât preţul de pe piaţă, susţine Guvernul de la Atena.

Propunerea Greciei a fost comunicată şi restului statelor UE înaintea reuniunii miniştrilor europeni ai Energiei, care ar urma să cadă marţi de acord asupra unor planuri privind reducerea consumului de gaze dar vor discuta de asemenea şi despre viitorul aprovizionării cu energie al blocului comunitar.

Autorităţile din Marea Britanie au şi ele în vedere o serie de propuneri similare în procesul de reformă a pieţei electricităţii. De asemenea, Spania şi Portugalia au plafonat preţul gazelor, în încercarea de a limita costurile pentru consumatori

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarație comună a coordonatorilor speciali pentru problematica Holocaustului Se condamnă acțiunile Rusiei în Ucraina emisă cu ocazia comemorării masacrului de la Babyn Yar

30 Sep 2022 290

Meduză uriașă pe plaja din Vama Veche (GALERIE FOTO)

14 Sep 2022 871

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Pompierilor „Celebrăm astăzi curajul, devotamentul și tenacitatea celor care salvează vieți“

13 Sep 2022 456

Salvatorii care au participat la misiunile de stingere a incendiilor din Grecia, recompensaţi (GALERIE FOTO)

12 Sep 2022 521

Atenționare de călătorie Precipitații abundente, grindină și vijelii în Grecia. Recomandări ale Ministerului de Externe

24 Aug 2022 524

5 plaje minunate de vizitat în Thassos, Grecia

12 Aug 2022 909

Sebastian Mladen, transfer de la Farul Constanța la o formație din Grecia

10 Aug 2022 1144

#citeșteDobrogea Regizorul dobrogean, Stere Gulea, la aniversare. Cu respect, la mulți ani!

02 Aug 2022 1047

Directorul general al ANP Bolile de care suferă fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu pot fi tratate în sistemul penitenciar românesc

25 Jul 2022 895

Continuă incendiile în Grecia din cauza valului de caniculă. Cel puţin patru case au fost distruse

24 Jul 2022 659

UPDATE România, în finala M20 EHF Championship. Constănțeanul Ionuț Stănescu, MVP în meciul cu Ucraina

22 Jul 2022 737

Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, nu va fi extrădat din Grecia

21 Jul 2022 768

MAE Recomandări pentru românii care doresc să călătorească în Grecia în contextul incendiilor de vegetație

20 Jul 2022 489

Misiunile pompierilor români în Grecia continuă (GALERIE FOTO)

19 Jul 2022 770

Simona Halep a plecat în vacanță! Unde se relaxează campioana din Constanța (GALERIE FOTO)

17 Jul 2022 1182