În spaţiu, ruşii şi americanii au rămas "prieteni". Un astronaut american a mărturisit că războiul din Ucraina a fost un subiect de conversaţie la bordul staţiei spaţiale

Astronautul american Mark Vande Hei Foto captură Youtube
La aproape o săptămâna după revenirea sa pe Terra, astronautul american Mark Vande Hei a mărturisit despre continuarea bunei înţelegeri între astronauţii americani şi cosmonauţii ruşi aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), în pofida opoziţiei totale între SUA şi Rusia în legătură cu conflictul din Ucraina, relatează AFP.



Astronautul Mark Vande Hei a aterizat în Kazahstan miercurea trecută la bordul unei capsule ruse Soiuz, alături de doi cosmonauţi, Anton Şkaplerov şi Piotr Dubrov.

Americanul s-a întors în Statele Unite şi a vorbit marţi, 5 aprilie, la o conferinţă de presă la Houston, în Texas.



Cosmonauţii ruşi "au fost, sunt şi vor continua să fie prieteni dragi", a spus el. "Niciodată nu am fost îngrijorat cu privire la capacitatea mea de a continua să lucrez cu ei", a mai spus Mark Vande Hei.


El a confirmat că războiul din Ucraina a fost într-adevăr un subiect de conversaţie la bordul staţiei spaţiale (ISS). Însă discuţiile au fost "în mare parte despre ceea ce credeau ei despre asta şi aş prefera să vă spună chiar ei ce cred", a adăugat Mark Vande Hei.


Moscova şi Washingtonul sunt parteneri în gestionarea ISS, iar NASA a dat asigurări în mod repetat că această cooperare va continua pentru moment fără incidente.


Însă directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, şi-a înmulţit declaraţiile naţionaliste pe reţelele de socializare şi a afirmat la jumătatea lunii martie că funcţionarea vehiculelor ruseşti care aprovizionează ISS va fi perturbată de sancţiunile occidentale impuse Moscovei după invazia din Ucraina.



Potrivit declaraţiilor sale, această situaţie ar putea chiar să provoace "o amerizare sau o aterizare forţată" a Staţiei Spaţiale Internaţionale.


Mark Vande Hei a mărturisit că nu a urmărit reţelele sociale, însă a fost informat în legătură cu aceste declaraţii de către soţia sa.



"Am fost pur şi simplu prea încrezător în cooperarea noastră de până acum încât am considerat aceste mesaje pe Twitter a fi adresate unui alt public decât mie", a mai spus el.



În vârstă de 55 de ani, Mark Vande Hei deţine recordul de zile consecutive petrecute în spaţiu de un astronaut american - 355 de zile.


Sursa Agerpres




Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un nou meci eveniment CSM Constanța joacă împotriva MK All Stars, echipa militarilor americani de la Mihail Kogălniceanu

27 Mar 2024 488

MApNÎntrevederea ministrului apărării naționale cu adjunctul șefului Misiunii Diplomatice a SUA la București

12 Mar 2024 383

Știri Constanța Viceprimarul Ionuț Rusu a primit vizita delegației CIMIC România și Membri ai echipei de afaceri civile din armata SUA (FOTO)

21 Feb 2024 517

Prezentare pentru elevi și studenți la Universitatea Ovidius din Constanța. Participă și militari americani și români

16 Feb 2024 845

Trei militari americani ucişi şi mai mulţi alţii răniţi într-un atac cu dronă!

28 Jan 2024 912

Negociatorii americani, aproape de un acord pentru eliberarea treptată a ostaticilor Hamas

28 Jan 2024 547

Înalți oficiali și diplomați americani, în discuții la București despre regiunea Mării Negre

23 Jan 2024 3539

În Irak Tiruri de rachetă împotriva trupelor din coaliţia internaţională

20 Jan 2024 695

Rusia intenţionează să cumpere rachete balistice cu rază scurtă de acţiune din Iran

04 Jan 2024 582

Lege promulgată Drepturile la pensie ale lucrătorilor români şi americani - asigurate reciproc

03 Jan 2024 716

Furtuni geomagnetice provocate de erupţii solare vor lovi Pământul în acest weekend

16 Dec 2023 837

Premierul României, Marcel Ciolacu Avansarea proiectelor economice, creşterea investiţiilor americane şi consolidarea sprijinului de securitate - obiectivele vizitei în SUA

02 Dec 2023 681

MApN Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat azi

29 Nov 2023 762

Actrița de la Hollywood, Susan Sarandon stârnește un imens scandal! Ce a declarat artista

21 Nov 2023 1688

Inteligența artificială, folosită pentru a detecta un ritm cardiac anormal

22 Oct 2023 706