În spaţiu, ruşii şi americanii au rămas "prieteni". Un astronaut american a mărturisit că războiul din Ucraina a fost un subiect de conversaţie la bordul staţiei spaţiale

Astronautul american Mark Vande Hei Foto captură Youtube
La aproape o săptămâna după revenirea sa pe Terra, astronautul american Mark Vande Hei a mărturisit despre continuarea bunei înţelegeri între astronauţii americani şi cosmonauţii ruşi aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), în pofida opoziţiei totale între SUA şi Rusia în legătură cu conflictul din Ucraina, relatează AFP.Astronautul Mark Vande Hei a aterizat în Kazahstan miercurea trecută la bordul unei capsule ruse Soiuz, alături de doi cosmonauţi, Anton Şkaplerov şi Piotr Dubrov.

Americanul s-a întors în Statele Unite şi a vorbit marţi, 5 aprilie, la o conferinţă de presă la Houston, în Texas.Cosmonauţii ruşi "au fost, sunt şi vor continua să fie prieteni dragi", a spus el. "Niciodată nu am fost îngrijorat cu privire la capacitatea mea de a continua să lucrez cu ei", a mai spus Mark Vande Hei.


El a confirmat că războiul din Ucraina a fost într-adevăr un subiect de conversaţie la bordul staţiei spaţiale (ISS). Însă discuţiile au fost "în mare parte despre ceea ce credeau ei despre asta şi aş prefera să vă spună chiar ei ce cred", a adăugat Mark Vande Hei.


Moscova şi Washingtonul sunt parteneri în gestionarea ISS, iar NASA a dat asigurări în mod repetat că această cooperare va continua pentru moment fără incidente.


Însă directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, şi-a înmulţit declaraţiile naţionaliste pe reţelele de socializare şi a afirmat la jumătatea lunii martie că funcţionarea vehiculelor ruseşti care aprovizionează ISS va fi perturbată de sancţiunile occidentale impuse Moscovei după invazia din Ucraina.Potrivit declaraţiilor sale, această situaţie ar putea chiar să provoace "o amerizare sau o aterizare forţată" a Staţiei Spaţiale Internaţionale.


Mark Vande Hei a mărturisit că nu a urmărit reţelele sociale, însă a fost informat în legătură cu aceste declaraţii de către soţia sa."Am fost pur şi simplu prea încrezător în cooperarea noastră de până acum încât am considerat aceste mesaje pe Twitter a fi adresate unui alt public decât mie", a mai spus el.În vârstă de 55 de ani, Mark Vande Hei deţine recordul de zile consecutive petrecute în spaţiu de un astronaut american - 355 de zile.


Sursa Agerpres
Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Joe Biden cheamă cetăţenii americani la vot pentru a obţine în Congres o majoritate favorabilă avortului, după decizia Curţii Supreme a SUA

24 Jun 2022 429

19 iunie - Ziua mondială a plimbărilor

19 Jun 2022 384

Ce țară se confruntă cu catastrofe climatice. Inundaţii, incendii şi caniculă într-o singură zi

15 Jun 2022 458

Proces intentat împotriva cântăreței Mariah Carey pentru încălcarea drepturilor de autor ale piesei „All I Want For Christmas is You”

04 Jun 2022 764

Moscova anunță interdicție de intrare în Rusia pentru 963 de americani, inclusiv Joe Biden

21 May 2022 754

Imagini de la întâlnirea dintre Jill Biden cu preşedintele Iohannis şi soţia sa, Carmen

07 May 2022 734

Jill Biden le-a servit mâncare militarilor americani de la Baza Mihail Kogălniceanu (VIDEO)

06 May 2022 859

Jill Biden, Prima Doamnă a SUA, vine în România. Se va întâlni cu militarii din Baza de la Mihail Kogălniceanu

02 May 2022 1149

Nava fluvială River Adagio a revenit în portul Constanța

30 Apr 2022 872

Rusia a interzis intrarea lui Mark Zuckerberg pe teritoriu său. Ce alte personalități sunt vizate

21 Apr 2022 712

Evenimentele zilei Ziua asumării unui risc

05 Apr 2022 521

Casa Albă propune impozite mai mari pentru miliardari. Cel mai bogat om din lume, Elon Musk, ar trebui să plătească 50 de miliarde de dolari taxe suplimentare

27 Mar 2022 676

Biden a mâncat pizza în Polonia cu soldaţii americani, nu departe de frontiera cu Ucraina (VIDEO)

25 Mar 2022 995

Rusia interzice intrarea în țară pentru peședintele SUA. Alți oficiali americani, plasați pe „stop list”

15 Mar 2022 792

Autobuz ce transporta militari americani la baza NATO de la Kogălniceanu implicat într-un accident mortal, aproape de Constanța. Motivare

14 Mar 2022 11002