În vizită la Londra, Volodimir Zelenski le cere aliaţilor Ucrainei avioane de luptă

Președintele Ucrainei, foto captură video Facebook/ Volodomir ZelenskiPreşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care joi este aşteptat la Bruxelles pentru a participa la summitul Uniunii Europene, a fost primit miercuri la Londra de premierul britanic Rishi Sunak, pentru o vizită rămasă secretă până în ultimele momente, relatează AFP şi Reuters, conform Agerpres. Zelenski a utilizat deplasarea pentru a lansa de la tribuna parlamentului britanic un apel la dotarea ţării sale cu avioane moderne.

Vizita lui Zelenski, care a sosit la Londra cu un avion al Royal Air Force, "demonstrează curajul şi hotărârea" Ucrainei, a scris Sunak într-un comunicat care subliniază totodată angajamentul Londrei de a debloca "o creştere imediată a livrărilor de echipamente militare pentru a ajuta la contracararea ofensivei de primăvară a Rusiei", în special cu capacităţi mai mari decât cele de care dispune în prezent armata ucraineană.

Acest lucru se va adăuga "unui sprijin pe termen lung" sub forma instruirii trupelor ucrainene, extinsă la piloţi de avioane de vânătoare "pentru a asigura că Ucraina îşi va putea apăra spaţiul aerian pe viitor", conform aceluiaşi comunicat.

Londra a anunţat de asemenea înăsprirea sancţiunilor împotriva sectorului apărării ruse şi în special în ce priveşte producerea de drone.

La reşedinţa oficială a premierului britanic, Volodimir Zelenski a mulţumit la rândul său Marii Britanii pentru "marele sprijin (acordat) din primele zile ale invaziei" ruse. "Vă mulţumesc mult. Suntem realmente mândri şi avem relaţii foarte bune cu Rishi" Sunak, a adăugat Zelenski.

Ulterior, la Westminster Hall (parlament), preşedintele ucrainean le-a spus parlamentarilor britanici că va face "tot posibilul şi imposibilul pentru a determina lumea să furnizeze Ucrainei avioane moderne pentru a le da putere şi a-i proteja pe piloţii care ne vor apăra".

El a făcut referire la pregătirea de pilot a regelui Charles al III-lea, dând asigurări că toţi piloţii de avioane de luptă din Ucraina sunt priviţi ca nişte regi "întrucât sunt atât de puţini şi valoroşi", şi i-a dăruit preşedintelui Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, o cască de pilot de vânătoare inscripţionată cu mesajul "Libertatea este a noastră, daţi-ne aripi ca s-o apărăm!".

"Ştim că libertatea va triumfa, ştim că Rusia va pierde", a mai spus Volodimir Zelenski.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alegerile din Rusia au luat sfârșit. Putin a câştigat cu 87% din voturi

17 Mar 2024 638

Ucraina Noul șef al diplomației franceze, așteptat la Kiev în acest sfârșit de săptămână

12 Jan 2024 683

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski şi premierul britanic Rishi Sunak au semnat un acord de securitate

12 Jan 2024 661

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut o discuție telefonică cu Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski

09 Jan 2024 576

Prim-ministrul britanic l-a asigurat pe Zelenski că Regatul Unit va continua să sprijine ferm Ucraina în 2024

03 Jan 2024 543

Cel puţin patru persoane au fost ucise într-un nou bombardament masiv al Rusiei asupra Ucrainei

02 Jan 2024 550

Preşedintele Volodimir Zelenski Rusia a lansat în jur de 110 rachete asupra Ucrainei noaptea trecută. Cel puțin 10 persoane au murit

29 Dec 2023 658

Ucraina Volodimir Zelenski spune că ţara sa poate deveni un producător major de arme

28 Dec 2023 694

Reacția lui Zelenski la atacul masiv lansat de Rusia asupra Ucrainei 'Vom răspunde inamicului. Vom răspunde puternic!'

03 Nov 2023 1349

Zelenski Coridorul alternativ de transport prin Marea Neagră va continua să funcţioneze, în pofida tuturor ameninţărilor

27 Oct 2023 628

Rusia susține că a doborât două rachete americane, în Ucraina

25 Oct 2023 896

Întrevedere a ministrului Angel Tîlvăr, la Kiev, cu omologul ucrainean! Ce subiecte au fost analizate

18 Oct 2023 790

Marcel Ciolacu „În contextul primei ședințe comune de Guvern, am semnat documente în domenii extrem de relevante pentru relațiile noastre“ (VIDEO)

18 Oct 2023 838

Guvernul României Întrevederea între premierul, Marcel Ciolacu, și Volodîmîr Zelenski, președintele Ucrainei

10 Oct 2023 861

Zelenski în România România și Ucraina au semnat Parteneriatul strategic dintre cele două țări

10 Oct 2023 907