Kosovo Șapte suspecți arestați pentru legături cu gruparea Statul Islamic plănuiau atacuri în țările balcanice

Procurorul general din Kosovo a anunțat că 7 suspecți arestați vineri pentru legături cu organizația jihadistă Statul Islamic plănuiau atacuri teroriste în țările balcanice și primeau instrucțiuni direct din Siria, informează Reuters, citat de Agerpres.

Polițiștii specializați în lupta împotriva terorismului au arestat vineri șapte bărbați în trei localități din Kosovo și ei au fost plasați la ordinul tribunalului din Pristina în arest pentru o perioadă de 30 de zile pentru a fi anchetați.

Suspecții ar fi avut contacte în Macedonia și Albania și mai mulți islamiști care fac parte din același grup sunt încă în libertate, conform unor documente date publicității de către procurorul general.

Până acum, nu au avut loc atentate în Kosovo, însă peste 200 de persoane au fost arestate pentru legături cu gruparea SI și aproximativ 300 de combatanți din Kosovo luptă alături de organizația SI în Irak și Siria.

Conform documentelor, cei șapte suspecți arestați erau în legătură cu un membru al grupării SI, auto-intitulat "comandantul albanezilor în Siria și Iraq" Lavdrim Muhaxheri, și că, în septembrie și octombrie, acesta le-ar fi dat instrucțiuni cu privire la organizarea unor atacuri.

"Au pregătit atacuri teroriste pe teritoriul mai multor state balcanice, însă în primul rând în Kosovo. Au plănuit să atace diferite clădiri, inclusiv ale forțelor de securitate", a explicat procuratura.

Suspecții voiau să organizeze o ramură a grupării SI în Balcani, iar unul dintre ei a luptat alături de jihadiști în Siria, se arată în documentul procuraturii.

Agențiile de securitate din Kosovo, inclusiv NATO și misiune de poliție a Uniunii Europene, și-au manifestat îngrijorarea că indivizi care se întorc din Siria și Irak ar pune în pericol securitatea în Kosovo și în statele balcanice.

Majoritatea populației din Kosovo este formată din musulmani, dar ei sunt, în cea mai mare parte, laici. Kosovo și-a declarat independența în 2008. În 2015 a adoptat o lege care a introdus pedeapsa cu închisoarea de până la 15 ani pentru cei care luptă în conflicte din străinătate.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.