Mii de persoane s-au alăturat la Berlin Pride, după doi ani de restricţii impuse de pandemia de coronavirus

  • Evenimentul a început la amiază (10:00 GMT) cu întrunirea participanţilor şi o ploaie de confetti în Spittelmarkt, în cartierul Mitte.
După doi ani de restricţii impuse de pandemia de coronavirus, mii de persoane s-au alăturat Berlin Pride, un eveniment dedicat drepturilor persoanelor LGBTIQ+ şi desfăşurat sâmbătă într-o atmosferă de petrecere, informează Agerpres.

Evenimentul a început la amiază (10:00 GMT) cu întrunirea participanţilor şi o ploaie de confetti în Spittelmarkt, în cartierul Mitte.

Marşul a pornit apoi pe un traseu cu o lungime de 7,4 kilometri prin mai multe cartiere din Berlin până la emblematica Poartă Brandenburg, acompaniat de 100 de vehicule şi mii de participanţi dansând pe ritmuri de muzică house, disco şi electronică.

Christopher Street Day (CSD), aşa cum este denumit marşul la nivel local, este unul dintre cele mai ample evenimente dedicat comunităţii LGBTIQ+ din Europa.

Organizatorii au estimat o participare de circa 600.000 de persoane, potrivit declaraţiilor unui purtător de cuvânt la postul de radio RBB, dar poliţia a spus că numărul participanţilor a fost de 150.000.

Participanţii au solicitat acţiuni împotriva violenţei şi discriminării, demonstraţia desfăşurându-se sub motto-ul „Uniţi în iubire. Împotriva urii, războiului şi discriminării''.

Senatorul pentru Cultură al Berlinului, Klaus Lederer, a amintit de războiul din Ucraina şi de „mulţimea de persoane queer'' care au părăsit Ucraina în urma invaziei ruse.
 
Acesta a subliniat că în continuare există multă discriminare împotriva comunităţii LGBT în Germania şi că lupta pentru egalitate trebuie să continue. „Trebuie să ne emancipăm'', a spus Lederer, la rândul său homosexual declarat.

Potrivit orgnizatorilor, 96 de vehicule şi cel puţin 80 de grupuri pedestre din toată lumea au luat parte la marş - cea mai mare participare de până acum la CSD în Berlin, ajuns la cea de-a 44-a ediţie. Printre aceştia, s-au numărat şi persoane din Ucraina.

Numeroase persoane aflate în clădirile de pe traseul marşului au fluturat steaguri-curcubeu, care reprezintă comunitatea LGBTIQ+ şi simbolizează toleranţa.


În prima partea a zilei, Bundestag, camera inferioară a parlamentului german, a arborat pentru prima dată steagul-curcubeu.

De sâmbătă dimineaţă, un astfel de steag a fluturat pe turnul sud-vestic al clădirii Reichstag din Berlin, sediul parlamentului german. Alte două steaguri au fost înălţate în faţa intrărilor de la est şi vest în clădire.

Biroul cancelarului Germaniei, alături de alte instituţii precum Ministerul de Interne, au înălţat de asemenea steagul-curcubeu în semn de sprijin al diversităţii şi toleranţei, a anunţat Consiliul Federal.

Abia în aprilie Ministerul de Interne a acordat permisiunea oficială ca steagul-curcubeu să fie arborat în faţa sau pe clădirile instituţiilor federale oficiale cu prilejul anumitor ocazii.

Preşedinta Bundestagului, Bärbel Bas, a anunţat în iunie înălţarea steagului pe clădirea Reichstag şi a explicat că acest demers va creşte semnificativ vizibilitatea angajamentului pentru diversitate.

Denumirea locală a evenimentului - Christopher Street Day - este o referire la Christopher Street din New York, locul de desfăşurare al revoltelor din 1969, care au iniţiat mişcarea pentru drepturile persoanelor LGBT. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Papa Francisc despre binecuvântările cuplurilor LGBT. „Africanii sunt un caz special”

29 Jan 2024 992

Biserica din Grecia se opune ferm legalizării căsătoriei între persoane de același sex

23 Jan 2024 793

Rusia Un jurnalist LGBT afirmă că a fost bătut într-un parc din Moscova

30 Dec 2023 690

Atac terorist islamist în Norvegia asupra unui club gay

26 Jun 2022 1424

AEC „Statul român preferă să protejeze copiii de persoanele homosexuale, decât să îi protejeze de analfabetism”

02 May 2022 1544

Statul care a ales un bărbat gay în funcţia de şef al statului. "Este vorba despre o premieră mondială"

01 Apr 2022 1409

Editorial Am ajuns să fim dependenți de conflicte

28 Aug 2021 3588

Editorial România, împărțită în două tabere. Cât de normal este „Marșul Normalității”?

16 Aug 2021 4398

Ziua Internațională a Coming Out-ului

11 Oct 2020 2532

Editorial Referendumul pentru definirea familiei sau cum să scindezi România în două tabere

15 Sep 2018 3180

Atenţionare de călătorie Manifestaţie LGBT neautorizată la Istanbul

24 Jun 2016 1589

Spectacol marca Remus Cernea Cerere „în parteneriat civil", la Parlament

29 Feb 2016 2250

Parada gay şi marşul "pentru normalitate", în capitală

23 May 2015 3060