Miniștrii de externe din UE se reunesc astăzi pentru a discuta despre Donald Trump

Miniștrii Afacerilor Externe ai țărilor membre ale UE dezbat în această seară, la Bruxelles, pe marginea unei abordări comune față de viitoarea Administrația Trump din SUA, însă fără britanicul Boris Johnson și francezul Jean-Marc Ayrault care nu au onorat invitația, pentru 'a nu dramatiza situația', informează AFP, citată de Agerpres.
 
Reuniunea extraordinară, sub forma unui 'dineu informal' organizat cu o zi înainte de obișnuita reuniune lunară a celor 28, a fost convocată miercuri de șefa diplomației UE, Federica Mogherini (foto), în condițiile în care victoria surprinzătoare a candidatului populist la Casa Albă suscită îngrijorare în Europa.
 
Însă nu toată lumea a considerat această reuniune ca fiind importantă. Boris Johnson 'nu vede utilitatea unei reuniuni suplimentare', a explicat Foreign Office, subliniind că miniștrii ar putea aborda luni 'într-un format normal o serie de subiecte', inclusiv noua situație din SUA.
 
'Să încetăm să mai vorbim despre dezastru (în legătură cu victoria lui Trump). Nu este aceasta o ocazie pentru Europa de a se mobiliza din nou?', a declarat, la rândul său, ministrul de externe francez Jean-Marc Ayrault la postul de radio Europe 1. 'Este necesar ca europenii să-și consolideze capacitatea de autonomie strategică în materie de apărare și să aibă o politică industrială', a adăugat el.
 
Ministerul de Externe francez a justificat absența lui Ayrault la acest dineu printr-o 'întrevedere foarte importantă' prevăzută pentru luni, la Paris, cu viitorul secretar general al ONU, Antonio Guterres.
 
Ayrault și Johnson vor fi înlocuiți la această reuniune de către ambasadorii lor pe lângă UE.
 
Mogherini ar urma să facă primele declarații la finalul reuniunii, puțin după orele locale 21:00.
 
Ministerul de Externe german a indicat, miercuri, că o reuniune specială a șefilor diplomațiilor din statele membre ale Uniunii Europene va avea loc duminică, la Bruxelles, ca urmare a victoriei surpriză a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA.
 

Anterior, șefa diplomației europene Federica Mogherini declarase că Uniunea Europeană "va continua să lucreze împreună' cu Statele Unite ale Americii, după victoria populistului republican Donald Trump în alegerile prezidențiale din 8 noiembrie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă a anunţat lista miniştrilor liberali propuşi în Cabinetul condus de Marcel Ciolacu

13 Jun 2023 1267

Reuniune a miniştrilor de externe europeni pentru a întări ajutorul militar acordat Ucrainei

26 Feb 2022 1468

MAE Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniştrilor de externe din UE

21 Feb 2022 3006

Bogdan Aurescu participă luni, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor de Externe UE

23 Jan 2022 1224

Cabinetul Cîțu. Ce nume de posibili miniștri se vehiculează. Cine este de la Constanța în cărți

19 Dec 2020 2078

Iată componenţa Guvernului Dăncilă! Lista completă

26 Jan 2018 2419

Ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, în vizită în Muntenegru

21 Jul 2015 1782

Miniştrii de Externe, convocaţi pe tema crizei din Ucraina

25 Jan 2015 1406

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte mâine cu miniştrii Apărării, de Interne şi de Externe

28 Dec 2014 2047

Miniştrii Afacerilor Externe şi al Culturii au depus jurământul

24 Nov 2014 1685

Traian Băsescu a semnat decretele pentru numirea noilor miniştri la Externe şi Cultură

18 Nov 2014 1584

Consultări ale secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu Sandro Gozi, secretar de stat pentru UE în cadrul Preşedinţiei Consiliului de Miniştri al Italiei

01 Jul 2014 1040

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu vice-premierul şi ministrul afacerilor externe al Statului Israel, Avigdor Lieberman

22 Jun 2014 1000

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut duminică, 22 iunie 2014, o întrevedere cu ministrul israelian al afacerilor externe, Avigdor Lieberman.

22 Jun 2014 1113