Misiunea comună de observatori a OSCE și APCE despre referendumul din Turcia

Referendumul din Turcia de pe 16 aprilie privind extinderea prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan s-a desfășurat în condiții inechitabile, a indicat luni misiunea comună de observatori din partea OSCE și a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), într-un comunicat, transmite AFP.
 
'Referendumul s-a desfășurat pe un teren inegal, iar cele două tabere nu au beneficiat de aceleași oportunități', a declarat deputatul român Cezar Florin Preda, șeful delegației APCE.
 
'Modificări târzii ale procedurilor de numărare (a voturilor) au eliminat o garanție importantă' împotriva fraudelor, a adăugat Preda, făcând aluzie la decizia autorităților de a accepta buletine neștampilate cu sigiliul oficial.
 
Cele două principale partide de opoziție, CHP (social-democrat) și HDP (prokurd), au denunțat decizia Înaltului Consiliu Electoral (YSK) de a valida aceste buletine, anunțându-și intenția de a depune contestații.
 
'În ziua referendumului nu au existat probleme majore, cu excepția unor regiuni, însă nu putem decât să regretăm absența observatorilor din partea societății civile', a mai spus Cezar Preda.
 
'Nu vorbim despre fraude. Nu avem nicio informație despre acest subiect', a subliniat Preda, citat de AFP, precizând că aceasta 'nu ține de competența noastră'.
 
El a notat totuși că, 'la modul global, referendumul nu a fost la înălțimea criteriilor Consiliului Europei', iar 'cadrul legal a fost inadecvat pentru desfășurarea unui proces cu adevărat democratic'.
 
Reprezentantul APCE a mai arătat că referendumul a fost organizat în condițiile stării de urgență, în vigoare după puciul eșuat din iulie 2016. 'O stare de urgență nu ar trebui să fie folosită niciodată pentru a submina statul de drept', a punctat Cezar Preda.
 

Deși aspectele tehnice ale procesului de vot au fost bine gestionate, votanților nu li s-au pus la dispoziție informații imparțiale despre elemente cheie ale reformei, iar limitările libertăților fundamentale au avut un efect negativ, afirmă comunicatul.
 
La rândul său, Tana De Zulueta, membră a delegației OSCE, a declarat că, în Turcia, campania a fost 'pătată de înalți responsabili care i-au asimiliat pe susținătorii opțiunii ''nu'' cu simpatizanți ai teroriștilor, iar în numeroase cazuri, acești susținători s-au confruntat cu intervenții ale poliției și incidente violente la evenimentele lor'.

 
Sursa: Agerpres.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea Consiliului Permanent consolidat al OSCE

26 Sep 2023 771

Știri Constanța Demonstrări tactice și expoziții de tehnică militară în timpul vizitei OSCE la Brigada 9 Mecanizată "Mărășești"

15 Sep 2023 996

MAE România a preluat Președinția Comitetului de Securitate al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE)

18 Jan 2023 800

ZIUA LIVE. De ce diplomația Occidentului cu Rusia tot continuă să dea greș?

14 Feb 2022 2100

Lansarea Platformei Internaționale de Responsabilitate pentru Belarus

24 Mar 2021 2139

MAE. România salută publicarea raportului final al ODIHR de evaluare a alegerilor prezidenţiale din țara noastră

27 Mar 2020 2403

I.P.J. Constanța Continuă activitățile de prevenire din cadrul Campaniei Internaționale „Spune NU violenței domestice“

26 Nov 2019 1504

IPJ Constanța se implică în Campania „Spune NU violenței domestice”

25 Nov 2019 1468

Campanie internațională de prevenire a violenței bazate pe gen

25 Nov 2019 1885

Saber Guardian 2019 s-a terminat. Cât a cheltuit Ministerul Afacerilor Interne pentru activitatea de protocol. De unde fondurile

01 Jul 2019 2433

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu a avut o întrevedere cu Înaltul Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE, Lamberto Zannier

26 Jun 2018 1430

A dat sentinţa care a zguduit Constanţa! Judecătoarea Ana Maria Trancă ar putea fi detaşată în Misiunea Specială de Monitorizare din Ucraina

30 Oct 2017 2864

Vizită de evaluare pentru implementarea Documentului de la Viena

28 Mar 2017 1534

16 militari răniți în 24 de ore în estul Ucrainei. Dronă a OSCE, capturată

25 Feb 2017 1945

Întrevederile secretarului de stat Geroge Ciamba cu Directorul General al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Yukiya Amano, și Secretarul Executiv al Organizației Tratatului pentru Interzicerea Totală a Experiențelor Nucleare

18 Jan 2017 1660