Papa îndeamnă la ''întinderea mâinii către cei săraci''
Papa Francisc a îndemnat umanitatea, într-un mesaj publicat sâmbătă, să ''întindă mâna către cei săraci'', criticând ''cinismul'' şi ''indiferenţa'' celor care transferă averi din faţa computerelor sau care se îmbogăţesc prin vânzarea de arme şi droguri, relatează AFP, potrivit Agerpres.

''În aceste luni în care întreaga lume a fost copleşită de un virus ce a adus durere, moarte, suferinţă şi tulburări, câte mâini întinse am putut vedea!'', a apreciat papa într-un mesaj publicat pentru Ziua Mondială a Săracilor, marcată la 15 noiembrie.

Aducând încă o dată un omagiu medicilor, infirmierelor, farmaciştilor, voluntarilor sau preoţilor care s-au aflat în prima linie cu riscul vieţii lor în timpul pandemiei, Papa a declarat că aceştia ''au sfidat riscul de contaminare şi teama pentru a oferi sprijin şi alinare''. O generozitate aflată în opoziţie cu ''cei care îşi ţin mâinile în buzunare şi nu se lasă mişcaţi de sărăcie, la care sunt adesea complici'', a adăugat papa.

''Indiferenţa şi cinismul sunt hrana lor zilnică'', a spus papa evocând ''mâinile întinse care ating tastele de computer pentru a transfera bani dintr-o parte a lumii în alta, asigurând bogăţia unei elite şi sărăcia grea mulţimilor ori falimentul unor naţiuni întregi'', sau ''mâinile întinse pentru a acumula bani prin vânzarea de arme pe care alte mâini, chiar şi ale copiilor, care le vor folosi pentru a semăna moartea şi sărăcia''. În acest sens, suveranul pontif i-a pus laolaltă pe traficanţii de droguri care trăiesc în lux, pe cei corupţi sau pe legiuitorii care nu aplică legile pe care ei înşişi le stabilesc.

Pe de altă parte, ''generozitatea faţă de cei săraci'' constituie ''condiţia unei vieţi omeneşti depline'', a subliniat papa îndemnând ''comunitatea creştină să se implice în această experienţă'' în faţa ''strigătului tăcut al multor săraci''.

Papa a abordat pe larg în mesajul său tulburările cauzate de intrarea în izolare a jumătate din populaţia planetei. ''Această pandemie a venit pe neaşteptate şi ne-a prins nepregătiţi, lăsând un profund sentiment de dezorientare şi de neputinţă'', a spus el.

''Acest moment pe care îl trăim a pus în criză multe certitudini. Ne simţim mai săraci şi mai slabi deoarece am experimentat sentimentul limitării şi al restricţionării libertăţii. Pierderea locului de muncă, a relaţiilor afective cele mai dragi, precum lipsa relaţiilor interpersonale obişnuite, au deschis brusc orizonturi pe care nu mai eram obişnuiţi să le observăm. Bogăţiile noastre spirituale şi materiale au fost puse sub semnul întrebării şi am descoperit că ne este frică. Închişi în liniştea caselor noastre, am redescoperit cât de importantă este simplitatea şi menţinerea privirii fixate asupra a ceea ce este esenţialul. Am dezvoltat nevoia unei noi fraternităţi, capabile de ajutor şi stimă reciprocă. Acesta este un moment favorabil pentru a simţi din nou că avem nevoie unul de celălalt, că avem o responsabilitate faţă de ceilalţi şi faţă de lume'', a concluzionat suveranul pontif.


Săptămâna aceasta, papa, care deţine totodată calitatea de episcop al Romei, a instituit un fond de un milion de euro, din partea Bisericii pentru muncitorii aflaţi în dificultate din capitala Italiei, în special cei afectaţi de pandemie, precum zilierii, stagiarii, lucrătorii cu posibilităţi ocazionale de muncă, antreprenorii cu mici afaceri şi liber profesioniştii.

Prin lansarea acestei ''alianţe pentru Roma'', papa a îndemnat cetăţenii şi instituţiile să se implice, în timp ce oraşul Roma şi regiunea au participat fiecare la acest fond în valoare de un milion de euro.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Paștele catolic. Ce mesaj a transmis papa Francisc

04 Apr 2021 581

Papa Francisc, vizită în Irak „Fie ca armele să fie reduse la tăcere!“

06 Mar 2021 1559

De Ziua Mondială a Păcii, Papa Francisc transmite un mesaj special

01 Jan 2021 1194

Papa Francisc împlinește, azi, 84 de ani

17 Dec 2020 759

Papa Francisc s-a rugat pentru victimele incendiului de la Piatra Neamţ

15 Nov 2020 1611

Papa Francisc a purtat pentru prima dată mască la o slujbă publică

20 Oct 2020 1739

Un caz de COVID-19, confirmat în reşedinţa din Vatican a papei Francisc

17 Oct 2020 1484

Papa Francisc, prima călătorie în afara Romei de la izbucnirea pandemiei de coronavirus

05 Sep 2020 1246

În urmă cu un an Eveniment istoric, în România. Papa Francisc a efectuat o vizită de 3 zile, în țara noastră

31 May 2020 1252

Echipamentele medicale donate de Papa Francisc pentru Suceava vor ajunge astăzi în România

25 Apr 2020 1560

MAE Autorităţile române apreciază donaţia de materiale medicale făcută Papa Francisc

23 Apr 2020 908

Papa Francisc, mesaj de Paște „În faţa pandemiei mondiale trebuie să recurgem la soluţii inovatoare şi să uităm egoismul"

12 Apr 2020 1406

Sărbătoare mare. Credincioşii romano-catolici sărbătoresc, azi, Floriile Monseniorul Ieronim Iacob – „Suntem uniţi în rugăciune, chiar şi de la distanţă“

05 Apr 2020 2711

Mesajul Președintelui României, transmis cu prilejul instalării Monseniorului Aurel Percă ca Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti

11 Jan 2020 1357

Papa Francisc, despre conflictele şi nedreptăţile din lume, în tradiționalul mesaj de Crăciun

25 Dec 2019 1392