Parlamentul European a semnat rezoluția prin care solicită acordarea „fără întârziere“ Ucrainei și Republicii Moldova a statutului de țară candidată la UE

  • Parlamentul invită autoritățile din Ucraina, Republica Moldova și Georgia „să demonstreze fără echivoc hotărârea politică de a da curs ambițiilor europene ale popoarelor lor“.

Parlamentul European sprijină acordarea statutului de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova.

Cu 529 voturi pentru, 45 împotrivă și 14 abțineri, Parlamentul a adoptat joi o rezoluție prin care invită șefii de stat sau de guvern – care se reunesc astăzi și mâine – să acorde „fără întârziere” statutul de țară candidată la UE Ucrainei și Republicii Moldova. Consiliul ar trebui să facă același lucru cu Georgia „de îndată ce guvernul său a obținut rezultate” în ceea ce privește prioritățile indicate de Comisia Europeană.
 

„Liderii UE trebuie să își asume responsabilitatea istorică și să transmită un semnal politic clar Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, confirmând perspectiva lor europeană.

În contextul războiului brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, o asemenea decizie fi echivalentă cu demonstrarea rolului de lider, a hotărârii și a viziunii UE, potrivit eurodeputaților. Aceștia insistă asupra faptului că nu există o „procedură accelerată” pentru aderarea la UE și că aderarea rămâne un proces structurat și bazat pe merite, care necesită îndeplinirea criteriilor de aderare la UE și depinde de punerea în aplicare efectivă a reformelor“, spun reprezentanții Parlamentului European.


Ucrainenii, moldoveni și georgienii merită să trăiască în țări libere, democratice și prospere

Parlamentul invită autoritățile din Ucraina, Republica Moldova și Georgia „să demonstreze fără echivoc hotărârea politică de a da curs ambițiilor europene ale popoarelor lor”, accelerând reformele pentru a îndeplini în mod eficient criteriile de aderare la UE cât mai curând posibil.

„Ucrainenii, moldoveni și georgienii merită să trăiască în țări libere, democratice și prospere, care să fie membri mândri și dedicați ai familiei europene, potrivit eurodeputaților, îndemnând Consiliul European să facă un prim pas important în direcția îndeplinirii aspirațiilor legitime ale cetățenilor acestor trei țări“, mai spune PE. 


Nicio alternativă la extinderea UE, în interesul UE

Rezoluția subliniază că nu există nicio alternativă la extindere, care este „mai mult ca niciodată o investiție geostrategică” într-o UE stabilă, puternică și unită. Perspectiva aderării depline la UE pentru țările care se străduiesc să devină state membre ține de propriile interese politice, economice și de securitate ale Uniunii Europene. Eurodeputații solicită ca procesul de extindere să fie „redinamizat” și deblocat în ceea ce privește Balcanii de Vest.

Context

Astfel cum prevede articolul 49 din Tratatul UE, orice țară europeană care respectă valorile menționate la articolul 2 și care se angajează să le promoveze poate solicita să devină membră a Uniunii Europene. Decizia privind aderarea la UE este luată în unanimitate de către Consiliu, după consultarea Comisiei și obținerea aprobării Parlamentului.

Ucraina (pe 28 februarie), Republica Moldova și Georgia (ambele pe 3 martie) au solicitat aderarea la UE în urma atacului Rusiei împotriva Ucrainei. Pe 17 iunie, Comisia a publicat avize cu privire la cele trei cereri, recomandând Consiliului să confirme perspectivele Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei de a deveni state membre ale UE.

Subiectul se află pe ordinea de zi a Consiliului European, care se reunește astăzi și mâine la Bruxelles. Înaintea summitului, liderii UE s-au întâlnit în această dimineață cu omologii lor din Balcanii de Vest.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Delegație a Comisiei de Libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European, în vizită în România

20 Sep 2022 406

Europarlamentarele din 2009, primele alegeri pentru un mandat complet în Parlamentul European desfășurate în România

06 Aug 2022 737

Parlamentul European Știrile care prezintă cel mai mare interes pentru cetățenii europeni sunt subiectele politice naționale

12 Jul 2022 510

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a informat Comisia Europeană despre felul în care coaliția de guvernare închide gura avertizorilor de integritate

07 Jul 2022 212

Parlamentul European solicită includerea dreptului la avort în Carta Drepturilor UE

07 Jul 2022 545

Victorie românească în Parlamentul European Vot covârșitor împotriva tăierilor ilegale de pădure. Se cere un Procuror Verde European

07 Jul 2022 199

Laura Codruța Kovesi analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană. Parlamentul a votat o lege care descurajează semnalarea actelor de corupție

30 Jun 2022 570

Un grup de state membre UE, inclusiv România, vor eliminarea motoarelor cu combustie internă

28 Jun 2022 1127

Înalta Curte, achitări pe linie în dosarul „Consultanța! (MINUTĂ)

22 Jun 2022 790

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, gazda unei întâlniri de lucru

24 May 2022 891

Raportul anual al Comisiei Europene privind statul de drept, numit „superficial” de Parlamentul European

19 May 2022 680

Parlamentul European solicită acordarea statutului de țară candidată la UE Republicii Moldova

19 May 2022 654

Parlamentul European a aprobat prelungirea valabilității certificatului digital al UE pentru încă un an

06 May 2022 731

Conferinţa privind viitorul Europei Peste 300 de propuneri pentru reformarea Uniunii Europene au fost aprobate

30 Apr 2022 986

Impactul crizei din Ucraina asupra regiunii și a Europei, analizat la reuniunea organizată de Biroul Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European

28 Apr 2022 691