Parlamentul European Știrile care prezintă cel mai mare interes pentru cetățenii europeni sunt subiectele politice naționale

Presă. Sursă foto: Pixabay
  • 72% dintre respondenții sondajului afirmă că au citit, văzut sau auzit recent știri despre Uniunea Europeană; 57 % afirmă acest lucru despre Parlamentul European
  • Televiziunea domină ca sursă principală de știri (75%), mai ales pentru generațiile mai în vârstă
  • În general, posturile publice de radio și de televiziune sunt sursele de știri în care cetățenii au cea mai mare încredere în Uniune (49%); următoarele sunt presa scrisă (39%) și posturile private de radio și de televiziune (27%)

Parlamentul European a publicat, astăzi, 12 iunie, un sondaj Eurobarometru special care analizează în profunzime deprinderile oamenilor în domeniul mass-media, încrederea pe care au în diverse surse de informații, dar și atitudinile lor față de amenințarea dezinformării.

Gradul de informare a publicului și impactul mediatic

Știrile care prezintă cel mai mare interes pentru cetățeni sunt subiectele politice naționale, declară 50% dintre respondenți. Chestiunile europene și internaționale (46%) sunt pe locul trei, cu un procentaj similar cu cel al știrilor locale (47%).

72% dintre respondenți își amintesc că au citit, văzut sau ascultat recent o știre despre Uniunea Europeană, fie în presă, pe internet, la televizor sau la radio. 57% dintre ei au citit, văzut sau auzit recent o informație despre Parlamentul European.

Procentajul oamenilor care-și amintesc de știrile referitoare la Uniune variază între 57% în Franța și 90% în România. În ceea ce privește știrile referitoare la Parlamentul European, procentajul variază între 39% în Franța și 85% în Malta.

Deprinderile oamenilor în domeniul mass-media

Televiziunea domină cu 75% și este principala sursă de știri, în special pentru europenii cu vârsta de peste 55 de ani. Pe locul doi, cu un procentaj simțitor mai mic, se află platformele de știri online (43%), radioul (39%) și platformele de comunicare socială și blogurile (26%). Presa scrisă vine pe locul cinci: unul din cinci respondenți (21%) menționează că ziarele și revistele sunt principala lor sursă de știri. Pe de altă parte, respondenții tineri folosesc într-o proporție mult mai mare platformele de comunicare socială și blogurile pentru știri (46% dintre persoanele cu vârsta între 15 și 24 de ani față de 15% dintre persoanele de peste 55 de ani).

Deși sursele tradiționale de știri, în special televiziunea, sunt importante, 88% dintre respondenți consultă cel puțin unele știri online pe telefon, calculator sau laptop. 43% dintre respondenți folosesc site-ul sursei de știri (de exemplu site-ul unui ziar) pentru a accesa știri online, iar 31% citesc articole sau postări care apar online pe rețelele lor de comunicare socială.

Accesarea postărilor cu știri pe platformele lor de comunicare socială este importantă într-o măsură și mai mare pentru tineri (43% dintre persoanele cu vârsta între 15 și 24 de ani față de 24% dintre persoanele de peste 55 de ani).

Consultarea știrilor online contra plată continuă să fie o excepție: 70% dintre cei care accesează știri online consultă doar știri sau servicii de știri disponibile gratuit.

Sursele media considerate cele mai de încredere

Cetățenii europeni au încredere în mass-media tradițională (radio, televiziune sau presa scrisă), inclusiv în prezența lor online, mai mult decât în platformele de știri online și în canalele online de comunicare socială. 49% dintre respondenți se așteaptă ca posturile publice de radio sau televiziune să le furnizeze știri demne de încredere, indiferent de formatul ales (tradițional sau online).

Următoarea sursă de știri în ordinea preferințelor este presa scrisă, cu 39%. Pe de altă parte, posturile private de televiziune și de radio sunt considerate de 27% dintre respondenți drept surse de știri de încredere. Polonia este un caz aparte: este singura țară în care populația consideră că posturile private de radio și de televiziune sunt sursa de știri care prezintă cea mai mare încredere.

Respondenții din Ungaria arată o neîncredere și mai radicală în sursele tradiționale de știri în general. Ei consideră că o altă sursă de știri prezintă cea mai mare încredere: „persoanele, grupurile sau prietenii urmăriți pe platformele de comunicare socială”.

Importanța încrederii este evidențiată și atunci când respondenții sunt întrebați ce i-ar convinge să deschidă un articol de știri online. 54% se simt motivați dacă titlul corespunde intereselor lor, iar 37% spun că este important să aibă încredere în serviciul de știri care postează articolul respectiv.

Expunerea la dezinformare și știri false

Peste un sfert dintre respondenți (28%) consideră că, în ultimele șapte zile, au fost expuși „des” sau „foarte des” la dezinformare și știri false. Cifra atinge cote maxime în Bulgaria, cu 55% dintre respondenți, iar Olanda se află la polul opus: doar 3% dintre respondenți consideră că au fost expuși „foarte des” și 9% „des” la dezinformare sau știri false.

Majoritatea respondenților sunt încrezători că pot recunoaște dezinformarea și știrile false: 12% se simt „foarte încrezători” și 52% „întrucâtva încrezători”. Nivelul de încredere în posibilitatea de a face distincția dintre știrile adevărate și cele false scade cu vârsta și crește cu nivelul de educație.

Context

Percepțiile cetățenilor despre Uniunea Europeană și Parlamentul European sunt influențate de ceea ce ei pot vedea, auzi și citi în diverse surse mass-media. Acest sondaj Eurobarometru Flash prezintă o analiză aprofundată a surselor media folosite de cetățeni și a obiceiurilor lor în domeniul mass-media.

El ia în considerare atât mass-media tradițională, cât și cea online. Ipsos European Public Affairs a contactat un eșantion reprezentativ de cetățeni din Uniunea Europeană, în vârstă de cel puțin 15 ani, în fiecare dintre cele 27 de țări ale Uniunii Europene. Între 26 aprilie și 11 mai, au fost realizate 52.347 de interviuri prin tehnologia de interviuri online asistată de calculator (CAWI), folosind grupurile online Ipsos și rețeaua lor de parteneri.

Rezultatele de la nivelul Uniunii Europene sunt ponderate în funcție de dimensiunea populației din fiecare țară.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se împlinesc 10 ani de când fregata Regele Ferdinand a intrat sub comanda Forţelor Navale ale Uniunii Europene EUNAVFOR

01 Oct 2022 486

Miniştrii de Externe ai UE au discutat despre declaraţiile lui Putin. Anunțul MAE

22 Sep 2022 494

20 de țări, printre care și România, creează o rețea pentru traficanții de persoane în timpul unui hackathon. Detalii

21 Sep 2022 429

Diplomatul român Cristian Tudor, numit Şef al Delegaţiei Uniunii Europene în Statul Qatar

17 Sep 2022 523

Consiliul UE a suspendat acordul de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia

16 Sep 2022 482

ZIUA LIVE. Contrabandă, sub multiple forme! Portul Constanța și Portul Constanța Sud (Agigea), provocările celor două porți de intrare în UE

06 Sep 2022 1177

Nicolae Ciucă "Agresiunea rusă ne-a reamintit tuturor că principiile care fundamentează UE şi parteneriatul euroatlantic trebuie susţinute" (VIDEO)

06 Sep 2022 547

Efectul opririi Nord Stream Prețul gazelor a urcat luni cu 30% pe piețele europene

05 Sep 2022 474

Germania şi Franţa nu sunt de acord cu propunerea UE de a interzice accesul rușilor în blocul comunitar

30 Aug 2022 484

Cancelarul Germaniei afirmă că România îndeplinește criteriile de aderare la Spaţiul Schengen

29 Aug 2022 490

Accesul turiştilor ruşi pe teritoriul Uniunii Europene ar putea fi interzis. Propunerea va fi analizată

29 Aug 2022 639

Atenție părinți! Au fost aprobate modificări privind concediul parental. Se majorează perioada de acordare

26 Aug 2022 1502

Ursula von der Leyen îndeamnă ţările membre ale Uniunii Europene să investească în energii regenerabile

22 Aug 2022 756

Iran despre dosarul nuclear - „Americanii trag de timp şi există inacţiune din partea europenilor“

22 Aug 2022 427

Teheranul a răspuns la „textul final“ al UE pentru a relansa acordul internaţional privind dosarul nuclear iranian

16 Aug 2022 573