Premierul britanic, anchetat pentru un posibil conflict de interese

Sursă foto: Facebook.com/Rishi SunakPremierul britanic, Rishi Sunak, este investigat de organismul care supraveghează conduita deputaţilor pentru un posibil conflict de interese, pe care presa îl leagă de o firmă în care soţia sa, Akshata Murphy, deţine acţiuni, transmit agenţiile internaţionale de presă, prin Agerpres.ro.

Comisarul pentru conduită parlamentară, Daniel Greenberg, a anunţat luni că a deschis săptămâna trecută o anchetă în cazul lui Sunak, în conformitate cu normele care le impun parlamentarilor să declare "deschis şi onest" orice interese pe care le au.

Potrivit presei britanice, comisia este interesată în special de acţiunile pe care soţia premierului, moştenitoarea bogată a unui antreprenor indian, le deţine la o societate de îngrijire a copiilor.

Liberal-democraţii, un partid de opoziţie, ceruseră o anchetă după ce în presă a apărut informaţia că Akshata Murthy era acţionar într-o firmă care ar urma să beneficieze de o politică guvernamentală privind finanţarea pentru îngrijirea copiilor, anunţată în bugetul din martie. Ministrul de finanţe Jeremy Hunt a prezentat atunci măsuri pentru a facilita accesul la ajutorul de stat pentru îngrijirea copiilor începând cu vârsta de nouă luni, în loc de doi ani, cât este în prezent.

După ce s-a anunţat deschiderea anchetei, un purtător de cuvânt al lui Sunak a declarat că premierul îl va ajuta pe comisar să clarifice modul în care acest lucru a fost declarat în mod transparent ca un ''interes ministerial''.

Anul trecut, Rishi Sunak s-a aflat în centrul unei controverse pe când era ministru de finanţe, după ce presa a dezvăluit că soţia sa indiană avea un statut fiscal avantajos, ce îi permitea să evite plata impozitelor către autorităţile fiscale britanice pentru veniturile sale din străinătate. La scurt timp după aceea, ea a anunţat că renunţă la acest statut.

Sunak este unul dintre cei mai bogaţi membri ai parlamentului, datorită experienţei sale în domeniul financiar, iar averea sa a fost deseori vizată de opoziţia laburistă, care îl acuză că nu este la curent cu problemele cu care se confruntă britanicii în plină criză a costului vieţii.

Declaraţiile sale fiscale, pe care le-a publicat luna trecută într-o încercare de transparenţă, au arătat că a plătit impozite de peste 1 milion de lire sterline (1,13 milioane de euro) în ultimii trei ani, potrivit AFP.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sorin Grindeanu „Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța”

19 Apr 2024 285

Judecătoria Mangalia motivează condamnarea Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției - „Scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea acesteia“

18 Apr 2024 418

„Mișcare surpriză“ în dosarul Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției, condamnată cu suspendare, la Mangalia!

17 Apr 2024 814

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Constanța propune o administrație transparentă!

16 Apr 2024 573

Un fost ministru de Interne în Guvernul Petre Roman s-a stins din viață. „Moartea sa reprezintă o pierdere majoră pentru România“

14 Apr 2024 1536

Ce obligații i-a stabilit Judecătoria Mangalia Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției – închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunităţii (MINUTĂ)

12 Apr 2024 576

Condamnare pentru Monica Macovei, fost ministru al Justiției! 6 luni de închisoare cu suspendare la Judecătoria Mangalia

12 Apr 2024 694

Ministerul Apărării Naționale, în doliu! Un fost ministru s-a stins din viață

11 Apr 2024 675

Protest la Penitenciarul Poarta Albă-Constanța! (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 981

#citeșteDobrogea Postul de Ramadan al elevilor Seminarului Musulman din Medgidia în 1942

09 Apr 2024 1140

VIDEO Judecătoria Mangalia amână pentru luna mai latura civilă a accidentului Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției

09 Apr 2024 434

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, accident aproape de Mangalia! Mâine, termen în dosarul civil

08 Apr 2024 501

Economistul Ilie Șerbănescu s-a stins din viață. Fostul ministru avea 81 de ani

08 Apr 2024 668

Premierul României, Marcel Ciolacu „În cei 20 de ani de la aderarea la NATO, România şi-a consolidat profilul de aliat responsabil”

07 Apr 2024 487

LIVE Text Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu vine la Biblioteca Județeană Constanța, în cadrul unei mese rotunde (Galerie FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 724