Preşedinta Maia Sandu a confirmat un acord de securitate al Republicii Moldova cu UE

Sursa foto: Facebook/ Maia Sandu

 
  • Preşedinta Maia Sandu a confirmat vineri la Berlin relatările din mass-media conform cărora Republica Moldova negociază un acord de securitate cu UE, relatează agenţia EFE.

Maia Sandu a reamintit că Republica Moldova beneficiază deja de o misiune civilă europeană creată anul trecut şi la care participă mai multe state membre ale UE, precum şi de diferite forme de cooperare în domeniul securităţii cu blocul comunitar, cum ar fi de pildă securitatea cibernetică conform Agerpres.

„Acest acord de securitate va fi un fel de umbrelă pentru activităţi deja existente şi sperăm că, de asemenea, pentru altele noi", a afirmat ea la o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz.


Întrebat despre posibilitatea semnării unui acord de securitate bilateral cu Republica Moldova, cum a făcut Franţa, Scholz a răspuns că cooperarea în chestiuni de securitate şi armament s-a intensificat în ultima perioadă şi va continua să avanseze pe această cale.

În scurta declaraţie de presă, cancelarul german a reafirmat sprijinul Berlinului faţă de Chişinău în procesul integrării europene, precum şi solidaritatea Germaniei în faţa consecinţelor invaziei ruse în Ucraina şi a ceea ce a descris drept încercările de destabilizare din partea Moscovei.

„Avem cunoştinţă de actori ruşi care încearcă să destabilizeze (Republica) Moldova, dar (Republica) Moldova şi-a demonstrat mereu în mod admirabil capacitatea de rezistenţă", a mai spus Scholz, care a lăudat în plus "programul ambiţios" al guvernului Maiei Sandu de a moderniza ţara şi de a "o adapta provocărilor viitorului".

 
 
Citește și
 Ministrul Educației, Ligia Deca„România și Republica Moldova vor găzdui Secretariatul Grupului de monitorizare a Procesului Bologna”
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 05 martie 2024

05 Mar 2024 397

Ministrul de externe al Republicii Moldova şi-a anunţat demisia

24 Jan 2024 684

Maia Sandu susține că Rusia a intensificat acțiunile de destabilizare a Republicii Moldova

13 Jan 2024 675

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat că va candida pentru un nou mandat

24 Dec 2023 777

Maia Sandu, mesaj de la Chișinău, de Ziua României „România este iubită aici. Ne leagă trecutul, dar și mai mult ne leagă viitorul'”

01 Dec 2023 894

Maia Sandu „Zi importantă pentru viitorul Moldovei! Obiectivul nostru este ca Moldova să fie gata să adere la UE până în 2030“

08 Nov 2023 753

Maia Sandu, apel către toate guvernele Uniunii Europene să sprijine deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova

04 Nov 2023 823

Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, alături de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu

23 Oct 2023 1373

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu președintele Republici Moldova, maia Sandu

06 Sep 2023 862

Marcel Ciolacu, la summitul „Inițiativei celor Trei Mări“. Discuții cu Maia Sandu

06 Sep 2023 760

Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește cu Maia Sandu, în contextul Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări și a Forumului de Afaceri

05 Sep 2023 979

Ziua Independenței Republicii Moldova „În ochii lor, Moldova e bogată - clădită pe truda lor, moștenire transmisă copiilor“

27 Aug 2023 968

Maia Sandu, mesaj de Ziua Independenței Ucrainei. Ce a transmis șeful statului (VIDEO)

24 Aug 2023 1008

Reacția Maiei Sandu după atacul armat de pe Aeroport

30 Jun 2023 1345

Ministrul Angel Tîlvăr „Ca ministru al apărării naționale am fost și voi fi mereu un promotor al dialogului direct și permanent cu autoritățile Republici Moldova”

03 May 2023 969