Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a fost reales pentru al doilea mandat de cinci ani în această funcţie

Preşedintele Germaniei, social-democratul Frank-Walter Steinmeier, a fost reales pentru al doilea mandat de cinci ani în această funcţie reprezentativă, în care trebuie să întruchipeze o autoritate morală dincolo de liniile de partid şi pentru care s-a bucurat de sprijinul principalelor partide politice ale ţării, transmit agenţiile internaţionale de presă.Aflat în funcţie din martie 2017, fostul şef al diplomaţiei germane a fost ales cu o largă majoritate de către un colegiu electoral special constituit, care reuneşte deputaţi naţionali, un număr mare de aleşi locali, foşti lideri germani, precum şi câteva personalităţi din societatea civilă.Potrivit DPA, preşedintele Bundestagului, Barbel Bas (SPD), a anunţat că Steinmeier a primit 1.045 de voturi din cele 1.437 exprimate în cadrul Convenţiei Federale de duminică, 13 februarie.Realegerea fostului ministru de externe era dată ca sigură după consensul pe care candidatura sa l-a primit din partea partidelor ce formează coaliţia care guvernează Germania şi care este prezidată de Olaf Scholz, tot social-democrat, comentează EFE.În Germania, funcţia de preşedinte federal este în principal una ceremonială, dar titularul acestuia semnează proiecte de lege, se află frecvent pe scena publică în interiorul şi în afara ţării şi vorbeşte despre probleme politice actuale, scrie DPA.Steinmeier, în vârstă de 66 de ani, este al cincilea preşedinte german care este reales; înaintea lui, în 2009, a fost reales Horst Kohler, care a demisionat un an mai târziu.

 

Steinmeier a fost ministru de externe între 2005 şi 2009 şi între 2013 şi 2017; a fost, de asemenea, candidatul social-democrat la funcţia de cancelar la alegerile federale din 2009, în care a fost învins de Angela Merkel.Alţi trei candidaţi nu au avut nicio şansă de reuşită împotriva lui Steinmeier: Gerhard Trabert, propus de Die Linke (Stânga), Max Otte, susţinut de Alternativa pentru Germania (AfD) şi Stefanie Gebauer, propusă de partidul Freie Wahler (Alegătorii liberi).După ce a fost reales, Steinmeier a profitat de ocazie pentru a face apel la preşedintele rus Vladimir Putin să calmeze tensiunile legate de Ucraina.

''Fac apel la preşedintele Putin să slăbească laţul din jurul gâtului Ucrainei şi să ni se alăture în căutarea unei modalităţi de a păstra pacea în Europa'', a declarat Steinmeier, citat de DPA.Putin nu ar trebui să facă greşeala de a subestima forţa democraţiei, a adăugat Steinmeier în discursul său, în care s-a referit, de asemenea, la impactul pandemiei asupra democraţiei germane.


Foto Facebook/ Bundespräsident Frank-Walter Steinmeier

Sursa Agerpres

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța explică de ce PNL nu susține impozitul de 1% pentru marile companii

03 Feb 2023 238

Tribunalul Tulcea, arondat Curții de Apel Constanța, are un nou președinte (DOCUMENTE)

28 Jan 2023 767

Volodîmîr Zelenski, Președintele Ucrainei, la ceas aniversar

25 Jan 2023 767

Constanța retrocedată! S-a terminat judecata în dosarul celor 25 de hectare din zona (Anadalchioi) Brătianu – Constanța. Urmează decizia finală

23 Jan 2023 12566

In memoriam Dem Delasăliște Cruțiu, ziaristul implicat activ în viața societății dobrogene

23 Jan 2023 603

Insolvența Ideea Contrast SRL merge mai departe la tribunal! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

22 Jan 2023 841

Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern a anunţat că va demisiona. "Ştiu ce presupune această funcţie şi ştiu că nu mai am suficient în rezervor"

19 Jan 2023 856

Două licee pedagogice din Constanța și un altul din Tulcea au semnat scrisoarea transmisă către Președinte, Parlament și Ministerul Educației. Nu vor desființarea specializării de învățător

18 Jan 2023 928

Ce răspuns a primit fostul președinte al Judecătoriei Hârșova de la Curtea de Apel Constanța (MINUTA)

16 Jan 2023 651

Dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“ se va rejudeca, în parte! Acțiunea lui Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC, admisă!

16 Jan 2023 1008

Consiliul Județean Constanța a lansat în transparență decizională bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2023 (DOCUMENTE)

11 Jan 2023 876

Fost președinte al Judecătoriei Hârșova, verdict în așteptare la Curtea de Apel

10 Jan 2023 771

Președinte nou propus în Tribunalul Tulcea

10 Jan 2023 670

Anul politic 2022. Demisii răsunătoare din Guvern, destrămarea opoziției și ratarea aderării la Schengen

07 Jan 2023 921

Doliu la Asociația Județeană de Fotbal Constanța. S-a stins din viață Vasile Cenușe. „A fost un model de corectitudine“

06 Jan 2023 3074