Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a fost reales pentru al doilea mandat de cinci ani în această funcţie

Preşedintele Germaniei, social-democratul Frank-Walter Steinmeier, a fost reales pentru al doilea mandat de cinci ani în această funcţie reprezentativă, în care trebuie să întruchipeze o autoritate morală dincolo de liniile de partid şi pentru care s-a bucurat de sprijinul principalelor partide politice ale ţării, transmit agenţiile internaţionale de presă.



Aflat în funcţie din martie 2017, fostul şef al diplomaţiei germane a fost ales cu o largă majoritate de către un colegiu electoral special constituit, care reuneşte deputaţi naţionali, un număr mare de aleşi locali, foşti lideri germani, precum şi câteva personalităţi din societatea civilă.



Potrivit DPA, preşedintele Bundestagului, Barbel Bas (SPD), a anunţat că Steinmeier a primit 1.045 de voturi din cele 1.437 exprimate în cadrul Convenţiei Federale de duminică, 13 februarie.



Realegerea fostului ministru de externe era dată ca sigură după consensul pe care candidatura sa l-a primit din partea partidelor ce formează coaliţia care guvernează Germania şi care este prezidată de Olaf Scholz, tot social-democrat, comentează EFE.



În Germania, funcţia de preşedinte federal este în principal una ceremonială, dar titularul acestuia semnează proiecte de lege, se află frecvent pe scena publică în interiorul şi în afara ţării şi vorbeşte despre probleme politice actuale, scrie DPA.



Steinmeier, în vârstă de 66 de ani, este al cincilea preşedinte german care este reales; înaintea lui, în 2009, a fost reales Horst Kohler, care a demisionat un an mai târziu.

 

Steinmeier a fost ministru de externe între 2005 şi 2009 şi între 2013 şi 2017; a fost, de asemenea, candidatul social-democrat la funcţia de cancelar la alegerile federale din 2009, în care a fost învins de Angela Merkel.



Alţi trei candidaţi nu au avut nicio şansă de reuşită împotriva lui Steinmeier: Gerhard Trabert, propus de Die Linke (Stânga), Max Otte, susţinut de Alternativa pentru Germania (AfD) şi Stefanie Gebauer, propusă de partidul Freie Wahler (Alegătorii liberi).



După ce a fost reales, Steinmeier a profitat de ocazie pentru a face apel la preşedintele rus Vladimir Putin să calmeze tensiunile legate de Ucraina.

''Fac apel la preşedintele Putin să slăbească laţul din jurul gâtului Ucrainei şi să ni se alăture în căutarea unei modalităţi de a păstra pacea în Europa'', a declarat Steinmeier, citat de DPA.



Putin nu ar trebui să facă greşeala de a subestima forţa democraţiei, a adăugat Steinmeier în discursul său, în care s-a referit, de asemenea, la impactul pandemiei asupra democraţiei germane.


Foto Facebook/ Bundespräsident Frank-Walter Steinmeier

Sursa Agerpres

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 492

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1841

Scupra, primar Ovidiu „Nu mă interesează funcțiile în partid. (...) Florin Mitroi știe că se bazează pe sprijinul meu! "

17 Mar 2024 1191

UPDATE George Scupra a demisionat din funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali din organizația județeană a PNL Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 1536

UPDATE Trei primari PNL din județul Constanța, vizați de intoxicări din partea PSD Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 1334

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 677

Iată cine vrea să conducă judecătoriile din Mangalia și Medgidia! (DOCUMENTE)

05 Mar 2024 948

Mesajul lui Emil Constantinescu despre trecerea în neființă a lui Max Bădin „Regret profund că nu mai este printre noi și că nu am avut ocazia să-mi iau rămas bun”

02 Mar 2024 752

Conferința județeană a PUSL Constanța. Chiforeanu -președinte, Eserghep-primvicepreședinte (FOTO+VIDEO)

01 Mar 2024 1121

ZIUA LIVE Interviu cu Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

27 Feb 2024 729

ZIUA LIVE Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

26 Feb 2024 1004

Preşedintele CNAS, Valeria Herdea „În România sunt peste 200.000 de pacienţi oncologici”

19 Feb 2024 883

Remus Zăgan, ales președinte al Senatului Universității Maritime din Constanța. Averea și interesele (DOCUMENTE)

19 Feb 2024 1278

Alegeri interne la UAR, Sucursala Constanța. Liviu Merdinian, președinte pentru următorii patru ani

19 Feb 2024 764

Are termen să predea absolut toate actele partidului în original Șoșoacă a divorțat politic de soțul său!

18 Feb 2024 1257