Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o modernizare a armatei ruse în discursul anual despre starea naţiunii

Vladimir Putin. Foto: PixabayPreşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o modernizare a armatei ruse în discursul anual despre starea naţiunii, pe care l-a rostit marţi în faţa camerelor reunite ale parlamentului federal cu trei zile înaintea marcării unui an de când a declanşat invazia în Ucraina, relatează dpa citată de Agerpres.ro

''Nivelul de echipare a forţelor de descurajare nucleară ale Rusiei cu cele mai noi sisteme este în prezent de 91,3%'', a afirmat Putin în discursul său despre starea naţiunii transmis de televiziunea de stat. ''Acum... ţinând cont de experienţa noastră acumulată - trebuie să atingem un nivel atât de înalt de calitate în toate segmentele forţelor armate'', a adăugat el.


În acest context, Putin a cerut introducerea unor tehnologii mai moderne în producţia de armament, în baza experienţei campaniei militare în Ucraina.

''Vom introduce în mod intens cele mai avansate tehnologii care să asigure creşterea potenţialului calitativ al armatei şi Marinei. Avem mostre de arme şi echipamente în fiecare dintre aceste segmente'', a afirmat şeful statului rus, potrivit căruia, multe dintre acestea ''depăşesc performanţele unor arme similare străine''.


Provocarea cu care se confruntă în prezent producătorii ruşi de arme este să asigure ''producţia în masă'' a acestora.

Din punctul de vedere al Kremlinului, războiul împotriva Ucrainei nu a avut succes în ultimele luni. Observatorii internaţionali spun că armata Rusiei se confruntă cu probleme serioase, mai ales în ceea ce priveşte echipamentul său militar.

Permisie de două săptămâni la fiecare şase luni pentru militarii ruşi care luptă în Ucraina

Militarii ruşi care luptă în Ucraina vor beneficia de o permisie de două săptămâni la fiecare şase luni, a anunţat Putin, care cu câteva momente înainte declarase că "pas cu pas" Rusia îşi va atinge obiectivele militare în ţara vecină, potrivit EFE.

În acelaşi timp, Vladimir Putin a recunoscut că nu au fost rezolvate toate problemele de care se plâng cei mobilizaţi şi voluntarii. Este vorba de lipsa echipamentelor, indemnizaţiilor, a asistenţei medicale şi alte probleme pe care combatanţii le-au denunţat, a precizat el.

În acest sens, el a propus crearea unui fond de stat care să fie dedicat acordării de ''ajutor individualizat'' veteranilor campaniei militare, familiilor soldaţilor căzuţi în Ucraina. ''Încă din acest an, birourile fondului vor fi deschise în toate regiunile Rusiei'', a anunţat el.

Rusia a convocat toamna trecută peste 300.000 de persoane ca parte a unei mobilizări militare parţiale. Totodată, la începutul acestui an, au circulat informaţii despre un posibil al doilea val al mobilizării, care a fost negat de autorităţi.

Putin şi-a susţinut discurs în faţa membrilor Adunării Federale şi a conducerii militare a ţării într-o sală din Gostinnîi Dvor, un centru de evenimente din Moscova. Au asistat de asemenea personalităţi ale vieţii culturale şi religoase ruse, precum şi soldaţi care au participat la campania din Ucraina.

Putin lasă deschisă posibilitatea unei noi candidaturi


Totodată, preşedintele rus a lăsat marţi deschisă posibilitatea pentru o nouă candidatură a sa la alegerile prezidenţiale din 2024, notează EFE.

''Aş dori să subliniez că alegerile, atât cele locale şi regionale din septembrie a.c., cât şi cele prezidenţiale din 2024 se vor desfăşura în strictă conformitate cu legea, prin respectarea tuturor procedurilor constituţionale democratice'', a declarat Putin.


Adresându-se celor două camere reunite ale parlamentului federal pentru prima oară în aproape doi ani, Putin s-a referit la controversata reformă constituţională din 2020, care îi va permite să candideze din nou în 2024 şi 2030.

Putin, în vârstă de 70 de ani, a venit la putere în 2000, a fost reales în 2004, a ocupat apoi timp de patru ani funcţia de prim-ministru. El a revenit la Kremlin în 2012 şi a fost reales din nou în 2018.

Unii analişti sugerează că, în cazul unei înfrângeri în campania militară din Ucraina sau al instituirii legii marţiale, alegerile prezidenţiale ar putea fi amânate pe termen nedefinit.

Liderul încarcerat al opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, a afirmat cu o zi înainte că Rusia suferă o ''înfrângere militară'' în toată regula în Ucraina şi a prezentat un program politic pentru o perioadă postbelică fără Putin.

Navalnîi, care ispăşeşte o pedeapsă de nouă ani de închisoare, a pledat pentru "demontarea" la urnele de vot a ceea ce el a numit "dictatura" lui Putin. 

 Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vladimir Putin susține că Ucraina că a încercat să atace gazoductele care trec prin Marea Neagră

04 Sep 2023 549

Incendiu masiv lângă reședința lui Vladimir Putin, la un depozit din apropierea Moscovei (FOTO)

11 Aug 2023 624

Republica Moldova îi interzice lui Vladimir Putin accesul în țară

28 Apr 2023 1265

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat la Mariupol, oraş ucrainean devastat de bombardamente

19 Mar 2023 1327

Retrospectiva 2022 Războiului din Ucraina și criza refugiaților ucraineni. Implicarea României

31 Dec 2022 1445

MAE respinge afirmaţiile lui Vladimir Putin potrivit cărora România ar avea pretenţii teritoriale faţă de Ucraina

06 Nov 2022 946

Papa Francisc îl imploră pe Putin să pună capăt "spiralei violenței și morții". Este prima dată când se adresează direct preşedintelui rus într-un discurs

02 Oct 2022 1136

MAE Poziția României referitoare la anexarea ilegală de către Rusia a unor teritorii ucrainene

30 Sep 2022 1259

Declarația membrilor Consiliului European după anexarea abuzivă de către Rusia a 18% din teritoriul Ucrainei

30 Sep 2022 1211

Vladimir Putin amenință SUA! "Înțelegerile din trecut cu privire la arme sunt nule"

30 Sep 2022 1332

Peste 5 lei Dolarul continuă ascensiunea pe piața monetară! Creștere abruptă în ultimele ore

23 Sep 2022 1073

Putin, anunț de ultimă oră! "Noi vom utiliza cu siguranţă toate mijloacele de care dispunem"

21 Sep 2022 990

Vladimir Putin ordonă mobilizare parţială în Rusia în contextul invaziei în Ucraina

21 Sep 2022 1242

Vladimir Putin, mesaj pentru regele Charles al III-lea „Majestatea Voastră, primiţi sincerele mele felicitări cu prilejul accederii la tron“

10 Sep 2022 1507

Moscova susține că ţările occidentale încearcă să extindă „sistemul de tip NATO“ şi în regiunea Asia-Pacific

16 Aug 2022 1090