Prezența distrugătoarelor americane în Marea Neagră analizată de Rusia. Ce au declarat autoritățile ruse

Afirmaţiile Statelor Unite potrivit cărora Rusia îşi sporeşte capacităţile în Marea Neagră sunt ''clar o minciună'', a declarat marţi, pentru agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti, Evgheni Serebrennikov, vicepreşedintele Comisiei pentru apărare şi securitate din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului), în contextul în care două distrugătoare americane se află în prezent în Marea Neagră, conform Agerpres.ro. 
 

''În ultimul timp, din partea SUA s-au făcut auzite o serie de acuzaţii la adresa Rusiei, ba vizând întărirea capacităţilor nucleare ruse, ba acum o creştere a prezenţei militare ruse în Marea Neagră'', a afirmat senatorul rus, potrivit căruia astfel de atacuri reprezintă o încercare de a distrage atenţia de la propria consolidare de forţe şi a prezenţei militare a SUA în zonă.

 
Serebrennikov a afirmat că Washingtonul încearcă ''să folosească această minciună pentru a exercita presiuni politice asupra Rusiei''.
 
Distrugătorul american DDG-64 Carney a intrat duminică în Marea Neagră pentru a se alătura distrugătorului DDG-71Ross, aminteşte RIA Novosti, care scrie că ambele nave sunt echipate, între altele, cu rachete de croazieră Tomahawk. Potrivit presei internaţionale, care citează o sursă a Pentagonului, Washingtonul îşi întăreşte prezenţa în Marea Neagră pentru a ''contracara acumularea de forţe de către Rusia în această regiune'', a mai scris agenţia rusă de presă.
 
Moscova trebuie să exprime un protest faţă de consolidarea de forţe maritime americane în apele Mării Negre, a declarat marţi Aleksei Cepa, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus).
 

''Prezenţa forţelor navale americane este limitată de tratate aferente. Aceasta nu este altceva decât o escaladare a unei situaţii şi aşa complicate în lume'', a afirmat Cepa, apreciind că aceste acţiuni ale Washingtonului sunt 'un zdrăngănit de arme' ce nu va duce la nimic bun în situaţia actuală internaţională.

 
Totuşi, cele două distrugătoare americane, care se află acum în Marea Neagră, nu reprezintă o ameninţare gravă la adresa Rusiei, care dispune de un grup de forţe mult mai important în regiune, a declarat marţi pentru RIA Novosti amiralul Vladimir Valuiev, fostul comandant al Flotei Rusiei din Marea Baltică.
 
Potrivit acestuia, cele două distrugătoare americane se află sub o monitorizare permanentă din partea Rusiei, indicând că navele americane sunt urmărite constant de sistemele de observare ruseşti ''spaţial (satelit), radar (tactic)'', de echipamente situate atât pe nave, cât şi pe submarine, inclusiv pe nave civile, care trec prin zonă.
 

''Cred că aceste distrugătoare nu vor constitui o ameninţare specială într-un teatru străin'', a mai spus el, avertizând că, oricum, ''cele două nave sunt în raza noastră de acţiune''.

 
În opinia sa, scopul apariţiei acestora în Marea Neagră este unul ''provocator'', de a distrage atenţia forţelor ruse.
 

''Pretextul este nobil - a spori prezenţa în Marea Neagră pentru a acorda ajutor Ucrainei, întrucât gruparea militară din Crimeea se consolidează în special prin creşterea numărului de submarine. Numai că Flota Rusiei din Marea Neagră nu reprezintă niciun fel de pericol la adresa Ucrainei'', a afirmat amiralul rus, adăugând că, prin trimiterea celor două distrugătoare în Marea Neagră, SUA încalcă prevederile Convenţiei Montreux.

 
Conform observatorilor, Convenţia ce datează din 1936 stipulează că ţările neriverane Mării Negre nu au permisinea de a menţine aici vase militare pe o perioadă mai mare de 21 de zile, dar vasele statelor membre NATO staţionează în apele Mării Negre prin rotaţie şi nu mai mult de această perioadă limită.
 

În paralel, Rusia a organizat luni aplicaţii cu sisteme de rachete balistice Iskander-M în regiunea Krasnodar, care se învecinează cu Crimeea, peninsulă ucraineană anexată în 2014 de Moscova şi care face parte în prezent din districtul militar Sud la Rusiei. Exerciţiile au vizat desfăşurarea şi instalarea acestor sisteme în secret pe anumite poziţii, pregătirea pentru lansarea electronică a rachetelor asupra unor ţinte ale unui inamic convenţional.

Sursa: Agerpres.ro. 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Se suplimentează ordinea de zi a AGOA THR Marea Neagră SA. Ce puncte au fost adăugate

20 Apr 2024 147

UPDATE Intervenție dificilă de salvare pe Marea Neagră! Intervine o ambarcațiune ARSVOM

20 Apr 2024 784

Continuă asfaltarea drumurilor intens circulate din Portul Constanța (FOTO)

18 Apr 2024 392

Raportul CSAT pe 2023 Securitatea în regiunea Mării Negre, în deteriorare pe fondul „agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”

16 Apr 2024 426

Legendarul actor Robert De Niro deschide două hoteluri pe malul Mării Negre

14 Apr 2024 1235

Tulcea Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine dezvoltarea infrastructurii porturilor de la Dunăre

13 Apr 2024 415

Staff-ul CERONAV, în Austria, prezent la un eveniment ce vizează Schengen

13 Apr 2024 455

​Se asfaltează podul peste Canalul Dunăre – Marea Neagră (FOTO)

12 Apr 2024 448

Președintele României, Klaus Iohannis România - un veritabil pilon de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic

07 Apr 2024 432

Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” Constanța In memoriam Șerban Papacostea, reputatul academician care a fost deținut politic la Canal

05 Apr 2024 724

Constanța THR Marea Neagră SA și-a schimba sediul social și vinde mai multe imobile!

05 Apr 2024 638

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr „Postura NATO de apărare și descurajare în regiunea Mării Negre rămâne vitală”

05 Apr 2024 461

Romgaz și SOCAR vor construi Terminalul LNG la Marea Neagră. Anunțul Ministrului Energiei (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 650

România, profund angajată în prioritățile Uniunii Europene pentru 2024-2029. Anunțul lui Klaus Iohannis (VIDEO)

03 Apr 2024 498

Firme Constanța Conducerea THR Marea Neagră - S.A, convocată în Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor

01 Apr 2024 601