Revolte violente după creşterea preţului gazelor lichefiate în Kazahstan 18 morţi şi 748 de răniţi în rândul forţelor de securitate (VIDEO)

Cel puţin 18 membri ai forţelor de securitate kazahe au fost ucişi şi 748 răniţi în revoltele ce se desfăşoară de mai multe zile în Kazahstan, a anunţat joi seară, 6 ianuarie
 Ministerul de Interne kazah, citat de agenţiile de presă ruse, potrivit AFP.Numărul manifestanţilor arestaţi, tot potrivit Ministerului de Interne kazah, a ajuns la 2.298.


Protestele aflate în curs în Kazahstan au început pe 2 ianuarie în oraşele Zhanaozen şi Aktau, după creşterea preţului gazelor lichefiate, principalul combustibil auto folosit în această ţară.


Ulterior s-au extins de atunci şi în alte oraşe, inclusiv la Almatî, şi au degenerat în revolte masive şi violenţe, jafuri şi atacuri asupra clădirilor oficiale, unele dintre acestea fiind incendiate.Forţele de ordine au folosit inclusiv muniţie reală, zeci de manifestanţi violenţi fiind ucişi în noaptea de miercuri spre joi, conform unei declaraţii a poliţiei. Potrivit agenţiei TASS, forţele de securitate au deschis joi focul în Piaţa Republicii din Almatî, după ce au somat manifestanţii să o părăsească.
''Situaţia cea mai dificilă este la Almatî, unde elemente armate au ocupat localuri ale unui anumit număr de instituţii, organizaţii financiare şi posturi de televiziune şi le-au distrus parţial'', a declarat Ministerul de Interne kazah, adăugând că şosele şi o linie de cale ferată au fost blocate în vestul ţării.


La solicitarea preşedintelui kazah Kasîm-Jomart Tokaev, care a decretat starea de urgenţă în ţară, Rusia a trimis miercuri noapte paraşutişti în Kazahstan, în cadrul unei forţe comune de menţinere a păcii a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), aceştia acţionând deja pe teren.MAE de la Moscova a transmis joi că Rusia se află în contact cu Kazahstanul şi cu celelalte state din OTSC pentru coordonarea ''paşilor efectivi'' în susţinerea armatei kazahe care desfăşoară o ''operaţiune antiteroristă'' împotriva participanţilor la aceste revolte, considerate de Moscova ''o tentativă inspirată din exterior de a submina securitatea şi integritatea statului prin forţă, folosind formaţiuni armate organizate şi instruite''.Departamentul de Stat de la Washington a anunţat că şeful diplomaţiei SUA, Antony Blinken, a avut joi o convorbire telefonică cu omologul său kazah, Mukhtar Tileuberdi. ''Secretarul de stat a reiterat sprijinul deplin al SUA faţă de instituţiile constituţionale ale Kazahstanului şi libertatea presei şi a pledat pentru o soluţionare paşnică a crizei, cu respectarea drepturilor'', se arată într-o declaraţie a Departamentul de Stat al SUA.

Foto captură Youtube/ Radio Free Europe/Radio Liberty

Sursa Agerpres

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ecuador Protest cu victime în fața Parlamentului din Quito

24 Jun 2022 417

Șofer furios la protestul din Constanța! „Statul nu face nimic pentru populația țării, toate se scumpesc!” (VIDEO)

18 Jun 2022 7314

LIVE VIDEO Proteste la benzinăriile din Constanța sâmbătă seara (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Jun 2022 2762

Prețul carburanților scoate românii în stradă. Când este anunțat un protest de amploare în țară

16 Jun 2022 635

Mii de persoane au manifestat în Spania împotriva creşterii preţurilor alimentelor, energiei şi carburanţilor (VIDEO)

19 Mar 2022 912

Ucraina Imnul țării a fost interpretat de de o orchestră în Kiev, în timp ce trupele ruse înaintează spre capitală

09 Mar 2022 647

Proteste în Europa împotriva invaziei ruse. Rușii au ieșit și ei în stradă și au început reținerile (VIDEO)

24 Feb 2022 999

Mii de persoane au protestat în Germania împotriva restricţiilor şi vaccinării obligatorii (VIDEO)

29 Jan 2022 1098

Premieră în Uniunea Europeană Austria a adoptat vaccinarea obligatorie a adulţilor

20 Jan 2022 792

Proteste ale polițiștilor și angajaților din penitenciare. Printre nemulțumiri, diminuarea unor pensii de serviciu și neplata sporului de risc

17 Jan 2022 800

Mii de persoane manifestează la Viena împotriva vaccinării obligatorii începând de luna viitoare. "Guvernul trebuie să plece!" (VIDEO)

15 Jan 2022 982

Proteste violente împotriva măsurilor de combatere a epidemiei în Bulgaria. Ciocniri între manifestanţi şi poliţie (VIDEO)

12 Jan 2022 957

Asociația Elevilor din Constanța Grevă Japoneză pentru bursa de merit

11 Jan 2022 1172

Prezent la Constanța Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, despre situația din Kazahstan

09 Jan 2022 1148

Proteste în mai multe oraşe din Germania împotriva restricţiilor antiepidemice (VIDEO)

08 Jan 2022 1195