Rusia susține că SUA sunt direct implicate în conflictul din Ucraina

foto cu rol ilustrativ, MApN
  • Ministerul rus notează de asemenea că directorul adjunct al serviciilor de informaţii ucrainene, Vadim Skibiţki, a recunoscut că Washingtonul coordonează atacurile cu rachete HIMARS.

Rusia a estimat marţi că Statele Unite sunt direct implicate în conflictul din Ucraina, întrucât informaţiile despre amplasarea trupelor ruse obţinute de SUA prin mijloacele de spionaj militar sunt transmise armatei ucrainene şi de asemenea SUA validează şi coordonează atacurile ucrainene asupra acestor ţinte, relatează Agerpres.

Într-o declaraţie postată pe Telegram, Ministerul rus al Apărării acuză SUA că aprobă ţintele atacate de armata ucraineană cu ajutorul rachetelor lansate de sistemele americane HIMARS.

Ministerul rus notează de asemenea că directorul adjunct al serviciilor de informaţii ucrainene, Vadim Skibiţki, a recunoscut că Washingtonul coordonează atacurile cu rachete HIMARS.

„Toate acestea dovedesc în mod incontestabil că Washingtonul, contrar a ceea ce pretind Casa Albă şi Pentagonul, este direct implicat în conflictul din Ucraina'', menţionează Ministerul rus al Apărării.

Ajutorul militar american oferit Ucrainei de când a început agresiunea rusă a ajuns la circa 8 miliarde de dolari, odată cu un nou pachet de 550 de milioane de dolari anunţat luni de Washington, care include şi muniţii pentru lansatoarele multiple de rachete HIMARS.

Ghidate prin GPS şi având o rază de acţiune de 80 de kilometri, aceste rachete au permis armatei ucrainene să lovească ţinte ruseşti mult în spatele liniei frontului, diminuând astfel din superioritatea artileriei ruseşti.

SUA au transferat Ucrainei până în prezent circa 12 lansatoare HIMARS. Ministrul rus al Apărării, Seghei Şoigu, a susţinut marţi că armata rusă ar fi distrus şase astfel de sisteme, declaraţie neconfirmată de vreo altă sursă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat marţi telefonic cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre necesitatea ca statele membre ale Alianţei să ofere Ucrainei ajutor militar mai mult şi mai rapid pentru a se apăra în faţa agresiunii ruse.

„O discuţie bună cu preşedintele Zelenski despre priorităţile de sprijin militar. Este vital ca NATO şi aliaţii să ofere încă şi mai mult ajutor militar Ucrainei, şi de asemenea mai repede'', a indicat Stoltenberg într-un mesaj pe Twitter.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApN împachetează cadouri pentru eroii supraviețuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial

19 Apr 2024 543

Raportul CSAT pe 2023 Securitatea în regiunea Mării Negre, în deteriorare pe fondul „agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”

16 Apr 2024 464

Istoria Dobrogei Portretul unui erou - Horia Agarici, aviator militar de elită în al Doilea Război Mondial

05 Apr 2024 3946

#citeșteDobrogea Contraamiralul Nicolae Dumitrescu-Maican, la comanda flotilei în timpul războiului de independență

02 Apr 2024 1586

Vești bune pentru veteranii din teatrele de operații! Ce decizie s-a luat în ședința Consiliului Local Municipal Constanța

29 Mar 2024 476

Klaus Iohannis- „România nu va trimite combatanţi în Ucraina“

12 Mar 2024 483

Doi ani de război Rusia-Ucraina. Tulcea, județul din România în care au căzut drone rusești

24 Feb 2024 633

Muniție din al doilea război mondial, descoperită în localitatea Tudor Vladimirescu, județul Tulcea

22 Feb 2024 757

Evoluțiile de securitate din regiunea Mării Negre, analizate de ministrul Apărării cu omologul norvegian

17 Feb 2024 689

Exerciții militare cu muniție de război în poligonul din apropierea localității Cataloi din județul Tulcea

14 Feb 2024 604

#citeșteDobrogea Bulgari rămași în Dobrogea după schimbul de populație din 1940

13 Feb 2024 5486

Născut în județul Tulcea Gheorghe Banea și viața profesorului care a luptat pe frontul din Dobrogea și a fost prizonier de război

13 Feb 2024 767

Se va introduce serviciul militar obligatoriu în România? Anunțul președintelui Senatului, Nicolae Ciucă

13 Feb 2024 778

Leon Biju, pictorul care a luptat pe frontul din Dobrogea în timpul Primului Război Mondial

01 Feb 2024 810

Israel-Hamas Populaţia din Gaza „moare de foame”, denunţă un înalt responsabil al OMS

31 Jan 2024 796