Specialiștii au dat verdictul în cazul româncei ucise de rechin în Marea Roșie! Ce a stat la baza atacului

Rechin. Foto: PexelsSezonul de reproducere stă la baza recentelor atacuri ale rechinilor în Marea Roşie, în urma cărora şi-au pierdut viaţa două turiste - o româncă şi o austriacă - în staţiunea Sahl Hashish, din Egipt, în condiţiile în care rechinii se aflau în căutare de hrană şi înotau în ape puţin adânci, a concluzionat o comisie de anchetă egipteană, informează marţi EFE.

Potrivit unui raport de opt pagini difuzat de comisia de specialişti de la protectoratul Mării Roşii şi de la Asociaţia de Conservare şi Protecţie a Mediului din Hurghada, ''un singur exemplar de rechin tigru'' s-a aflat în spatele celor două atacuri fatale din 1 iulie, ''date fiind urmele de muşcătură de pe corpurile victimelor, care făceau snorkeling'', a informat cotidianul oficial egiptean Al Ahram, conform Agerpres.ro

Comisia a atribuit atacurile ''prezenţei rechinului în ape puţin adânci, dat fiind că este sezonul de reproducere şi de depunere a ouălor, care începe de la jumătatea lunii aprilie şi se încheie la sfârşitul lunii iulie'' şi a adăugat că ''motivul din spatele atacului a fost cel mai probabil hrana''.

Potrivit textului redactat de experţi egipteni, turista din România a fost atacată prima, în staţiunea Sahl Hashish, din Hurghada, cu toate că întâia victimă descoperită a fost turista austriacă. Ulterior, guvernatorul Mării Roşii, Amr Hanafy, a interzis toate activităţile nautice în perimetrul atacurilor, fără a preciza când anume vor putea fi reluate acestea.

În raportul său, comisia a enumerat o serie de motive pentru atacurile rechinilor în Marea Roşie: pescuitul excesiv în Marea Roşie, folosirea excesivă a locurilor pentru scufundări şi snorkeling, oameni care dau de mâncare peştilor, animale care caută noi locuri pentru a se hrăni, ajungând în zonele de ţărm şi în locuri cu apă puţin adâncă.

Comisia a prezentat şi o listă de recomandări care ar urma să fie puse în aplicare pe termen scurt şi lung. Pe termen scurt, comitetul a recomandat monitorizarea zonei unde au avut loc atacurile, stoparea imediată a pescuitului recreativ şi desfăşurarea activităţilor de snorkeling doar sub supravegherea unor ghizi atestaţi. Pe termen lung, comisia a recomandat introducerea unui program exhaustiv de gestionare a zonelor de scufundări şi snorkeling pentru a-i proteja pe scufundători şi viaţa marină. Comisia a mai recomandat reglementarea pescuitului în Marea Roşie, între care suspendarea pescuitului comercial şi recreativ de la jumătatea lunii aprilie şi până la sfârşitul lunii iulie.

În ultimii ani, atacurile rechinilor au fost relativ rare în regiunea de coastă a Mării Roşii, scrie Al Ahram. În 2020, un băiat din Ucraina şi-a pierdut o mână, iar un ghid egiptean a rămas fără un picior în urma unui atac de acest tip. În 2018, un rechin a ucis un turist ceh în apropierea unei plaje de la Marea Roşie. Un turist german şi-a pierdut viaţa în 2015, într-un atac similar. În 2010, mai multe atacuri ale rechinilor s-au soldat cu moartea unui turist european şi cu mutilarea altor câţiva în largul staţiunii Sharm El-Sheikh din Peninsula Sinai.

Zona în care s-a produs atacul este un loc predilect pentru scafandrii din întreaga lume datorită apelor sale calde şi transparente, pline de viaţă acvatică.

Turismul joacă un rol major în economia Egiptului, iar Marea Roşie este un punct de atracţie pentru mii de turişti, în marea lor majoritate provenind din Rusia şi din ţări est-europene.
 Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Noi informații! Cine este românca ucisă de rechin într-o stațiune din Egipt. Câți ani avea și unde lucra

04 Jul 2022 1529

Egiptul și-a închis plajele de la Marea Roșie. O româncă a murit după atacul unui rechin

03 Jul 2022 1876

Mai multe plaje din Sydney, închise după ce un bărbat a fost ucis de un rechin, primul atac mortal din ultimii 60 de ani

17 Feb 2022 1054

Știați că.....Data de 26 iunie marchează Ziua Mondială a Pescuitului

27 Jun 2020 970

Trei locuri noi de joacă în comuna Cumpăna Primarul Mariana Gâju - „Vă așteptăm, după încetarea stării de urgență, să vă bucurați, de spațiile de recreere“

14 Apr 2020 2121

Tragedie. Militarul de la batalionul 341 Infanterie Topraisar, internat în stare gravă în spital, a decedat. Un copil de un an a rămas fără tată

15 Jan 2019 8991

Bancul zilei Intr-o zi, la plaja, salvamarii evacueaza

14 Oct 2017 1459

O specie de rechin a stabilit un nou record de longevitate 400 de ani de viață sub apele înghețate

20 Aug 2016 1920

A ieșit din apă cu rechinul prins de braț

16 May 2016 1723

Un ”monstru” ce a dat fiori pescarilor

02 Apr 2016 2144

La Mamaia Un căţel şi-a făcut prieten un... pui de rechin (video)

01 Dec 2015 2154

Bărbat ucis de rechin la scufundări

26 Jul 2015 1505

Funny video Câine vs. rechin, care câştigă?

05 Jul 2015 1728

Rechin cu zeci de pui "la bord"

21 Jun 2015 1856

Cum se pescuiește un gigant

20 Jun 2015 1808