Externe

Stare de alertă în Grecia. Mai multe regiuni au fost lovite de o furtună rară

Vântul puternic şi inundaţiile produse de ploile torenţiale au afectat sâmbătă mai multe regiuni din Grecia lovite de o furtună rară, supranumită ''medicane'', care se dezvoltă în anumite condiţii în Marea Mediterană, relatează Reuters, citat de Agerpres.ro. 

În principalele porturi din Grecia circulaţia ambarcaţiunilor a fost suspendată, iar traficul rutier a fost perturbat în mai multe zone în urma inundării căilor rutiere din cauza ploilor torenţiale.

Rafalele de vânt provocate de puternicul ciclon mediteranean "medicane" (termen obţinut prin juxtapunerea cuvintelor "mediteranean" şi "hurricane" - "uragan", în limba engleză - n.r.), au luat pe sus tomberoanele de gunoi de pe străzile din Atena, au provocat pene de curent şi au scos din rădăcini arbori. Pompierii au primit zeci de apeluri prin care au fost solicitaţi să intervină pentru îndepărtarea copacilor căzuţi şi a altor obiecte luat de vânt, dar şi pentru a ajuta la evacuarea persoanelor rămase captive în maşini şi în casele inundate.

Furtuna tropicală a afectat în principal regiunile din sudul Peninsulei Peloponez. Televiziunile locale au difuzat imagini cu străzi inundate din Corint care s-au transformat în adevărate râuri şi cu valuri masive care au lovit oraşele de coastă din această regiune.

''Peloponezul rezistă în ciuda impactului şi a efectelor secundare ale acestui fenomen de vreme extremă'', a declarat guvernatorul local Petros Tatoulis care a adăugat că locuinţele, terenurile agricole şi infrastructura au fost afectate.


Temperaturile au scăzut în mod neaşteptat până la 10 grade Celsius în această săptămână, iar vântul a înregistrat viteze de până la 100 de kilometri la oră în mai multe regiuni. Potrivit prognozelor meteorologice, rafalele de vânt ar urma să se intensifice.

Serviciile de protecţie civilă au recomandat autorităţilor să rămână în alertă şi au îndemnat populaţia să ia măsuri de precauţie.

Autorităţile şi-au exprimat îngrijorarea că furtuna tropicală ar putea provoca alunecări de teren şi inundaţii în zone mai vaste din Atena, afectate recent de incendii de inundaţii.

Denumit "Zorba" de mass-media şi site-urile meteorologice, această depresiune ciclonică mediteraneană a atins sâmbătă sudul ţării, lovind în special insula Kythira şi Peloponez, înainte de a se îndrepta spre vest, afectând Atena şi regiunile învecinate, iar apoi nord-estul ţării.

După întrunirea unei celule de criză ce a fost organizată vineri seară, autorităţile au decretat "stare de alertă" în aceste zone "pentru a garanta pregătirea maximală a aparatului de stat", a anunţat sâmbătă într-o conferinţă de presă matinală secretarul general al Protecţiei Civile din Grecia, Ioannis Tafyllis. El a reamintit consemnele de securitate adresate populaţiei încă de joi, rezidenţii fiind îndemnaţi să evite deplasările inutile, să încerce să prevină căderile de obiecte şi să nu staţioneze pe ţărm sau pe malurile râurilor.

"Medicane", puţin frecvente dar recurente, sunt depresiuni ciclonice ample, care pot să se formeze atunci când apa mării atinge nivelul maxim de temperatură, la sfârşitul verii, provocând furtuni şi precipitaţii puternice. Frecvenţa lor riscă să se intensifice odată cu încălzirea mărilor, provocată de modificările climatice, potrivit experţilor. 

Sursa:  Agerpres.ro. 
Sursa foto: Google Maps

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenționare de călătorie în Grecia. Sunt suspendate mai multe curse maritime

15 Jan 2019 214

Vot istoric în Macedonia. Ce decizie au luat parlamentarii macedoneni

11 Jan 2019 297

O firmă controlată de greci va furniza mai multe bunuri Spitalului Judeţean Constanţa (document)

11 Jan 2019 281

Avertizare de călătorie în Grecia. Vor fi ninsori și furtună, cu rafale puternice de vânt

08 Jan 2019 245

Atenționare de călătorie în Grecia. Se anunță furtună și mare agitată

03 Jan 2019 315

Pericle Papahagi, „duhul aromânilor“

20 Dec 2018 567

Cutremur de mică adâncime, în miez de noapte, la vecinii bulgari. S-a resimţit

18 Dec 2018 1138

Revista presei locale

05 Dec 2018 431

Delegaţia CCI Lesvos (Lesbos) la Constanța, în vizită la CCINA (galerie foto)

03 Dec 2018 286

Atenționare de călătorie în Republica Elenă. Prognoză de ploi și furtuni

29 Nov 2018 288

Ministrul Carmen Dan, în vizită oficială în Grecia (galerie foto)

20 Nov 2018 338

9 noiembrie - Sfântul Nectarie de la Eghina

09 Nov 2018 1103

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, în vizită de lucru în Grecia

05 Nov 2018 509

Istoria Dobrogei - geografie, locuri Insula Șerpilor / Achilleis / Leuke

01 Nov 2018 2226

Comunitatea Elenă „Elpis” sărbătorește cea de a doua Zi Națională

26 Oct 2018 504