Externe

Stare de alertă în Grecia. Mai multe regiuni au fost lovite de o furtună rară

Vântul puternic şi inundaţiile produse de ploile torenţiale au afectat sâmbătă mai multe regiuni din Grecia lovite de o furtună rară, supranumită ''medicane'', care se dezvoltă în anumite condiţii în Marea Mediterană, relatează Reuters, citat de Agerpres.ro. 

În principalele porturi din Grecia circulaţia ambarcaţiunilor a fost suspendată, iar traficul rutier a fost perturbat în mai multe zone în urma inundării căilor rutiere din cauza ploilor torenţiale.

Rafalele de vânt provocate de puternicul ciclon mediteranean "medicane" (termen obţinut prin juxtapunerea cuvintelor "mediteranean" şi "hurricane" - "uragan", în limba engleză - n.r.), au luat pe sus tomberoanele de gunoi de pe străzile din Atena, au provocat pene de curent şi au scos din rădăcini arbori. Pompierii au primit zeci de apeluri prin care au fost solicitaţi să intervină pentru îndepărtarea copacilor căzuţi şi a altor obiecte luat de vânt, dar şi pentru a ajuta la evacuarea persoanelor rămase captive în maşini şi în casele inundate.

Furtuna tropicală a afectat în principal regiunile din sudul Peninsulei Peloponez. Televiziunile locale au difuzat imagini cu străzi inundate din Corint care s-au transformat în adevărate râuri şi cu valuri masive care au lovit oraşele de coastă din această regiune.

''Peloponezul rezistă în ciuda impactului şi a efectelor secundare ale acestui fenomen de vreme extremă'', a declarat guvernatorul local Petros Tatoulis care a adăugat că locuinţele, terenurile agricole şi infrastructura au fost afectate.


Temperaturile au scăzut în mod neaşteptat până la 10 grade Celsius în această săptămână, iar vântul a înregistrat viteze de până la 100 de kilometri la oră în mai multe regiuni. Potrivit prognozelor meteorologice, rafalele de vânt ar urma să se intensifice.

Serviciile de protecţie civilă au recomandat autorităţilor să rămână în alertă şi au îndemnat populaţia să ia măsuri de precauţie.

Autorităţile şi-au exprimat îngrijorarea că furtuna tropicală ar putea provoca alunecări de teren şi inundaţii în zone mai vaste din Atena, afectate recent de incendii de inundaţii.

Denumit "Zorba" de mass-media şi site-urile meteorologice, această depresiune ciclonică mediteraneană a atins sâmbătă sudul ţării, lovind în special insula Kythira şi Peloponez, înainte de a se îndrepta spre vest, afectând Atena şi regiunile învecinate, iar apoi nord-estul ţării.

După întrunirea unei celule de criză ce a fost organizată vineri seară, autorităţile au decretat "stare de alertă" în aceste zone "pentru a garanta pregătirea maximală a aparatului de stat", a anunţat sâmbătă într-o conferinţă de presă matinală secretarul general al Protecţiei Civile din Grecia, Ioannis Tafyllis. El a reamintit consemnele de securitate adresate populaţiei încă de joi, rezidenţii fiind îndemnaţi să evite deplasările inutile, să încerce să prevină căderile de obiecte şi să nu staţioneze pe ţărm sau pe malurile râurilor.

"Medicane", puţin frecvente dar recurente, sunt depresiuni ciclonice ample, care pot să se formeze atunci când apa mării atinge nivelul maxim de temperatură, la sfârşitul verii, provocând furtuni şi precipitaţii puternice. Frecvenţa lor riscă să se intensifice odată cu încălzirea mărilor, provocată de modificările climatice, potrivit experţilor. 

Sursa:  Agerpres.ro. 
Sursa foto: Google Maps

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Legendele Dobrogei antice (III) - Aventurile Argonauţilor în Pont şi pe Istru şi relatările autorilor antici (galerie foto)

17 Apr 2019 531

Klaus Iohannis, prezent pe fregata „Ferdinand“, la Constanța. Ce le-a transmis militarilor români și aliaților NATO (galerie foto)

13 Apr 2019 870

LIVE Video. Imagini de la eveniment Președintele Klaus Iohannis, prezent la Constanța. S-a întâlnit cu echipajele românești și străine de la „Sea Shield 19” (galerie foto+video)

12 Apr 2019 1851

Desfășurare impresionantă de forțe în portul Militar Constanța, în ultima zi a Exercițiului „Sea Shield 19”. Ce se întâmplă (galerie foto+video)

12 Apr 2019 850

Ilustre personalităţi ale lumii culturale, ştiinţifice şi educative europene vin la Constanța Premiul Internaţional „Marco e Alberto Ippolito”, din nou la Colegiul „Mircea”

09 Apr 2019 587

„Sea Shield 19“, cel mai mare exerciţiu NATO din Marea Neagră, e gata de start. Participă 20 de nave militare

02 Apr 2019 474

Întâlnire bilaterală româno-bulgară, la Palatul Victoria. IMM-urile, domeniu de interes major pentru ambele economii

29 Mar 2019 331

„Laborator de campioni” Sportivii de la Oyama Karate Constanţa, medaliaţi la Campionatul Balcanic de Karate Kyokushin (galerie foto)

26 Mar 2019 730

Atenționare de călătorie în Grecia. Sunt restricții de circulație pe mai multe autostrăzi

21 Mar 2019 440

Amintiri din vremea holerei Războiul Crimeii și Dobrogea anului 1854 (III). Pandemia globală și dezastrul de la Varna - mărturiile

18 Mar 2019 1068

Nava Maritimă Hidrografică „Alexandru Cătuneanu” a acostat în portul Souda, din Insula Creta, Grecia

15 Mar 2019 379

Ziua Națională a Republicii Elene, sărbătorită la Constanța prin mai multe evenimente

11 Mar 2019 1274

Marinarii militari români participă la exercițiul multinațional ARIADNE 19, organizat de Forțele Navale Elene pe Marea Mediterană

11 Mar 2019 727

#citeșteDobrogea Scriitoarea Doina Jela, la ceas aniversar. Dobrogeni cu care ne mândrim

01 Mar 2019 939

Alertă Cutremur aproape de Coasta de vest a Turciei

20 Feb 2019 881