SUA anunță cel mai mare transfer de deținuți de la Guantanamo

Oficialități americane au anunțat transferul a 15 deținuți de la închisoarea din Guantanamo în Emiratele Arabe Unite. Potrivit Reuters, este cel mai mare lot transferat de la baza SUA din Cuba în timpul președinției lui Barack Obama.
 
După transferul a 12 prizonieri yemeniți și 3 afgani, la Guantanamo au rămas 61 de deținuți. Cei mai mulți sunt închiși la baza navală americană fără a fi acuzați sau judecați, de mai bine de 10 ani, transmite Agerpres.
 
Planul președintelui Obama de a închide închisoarea pentru suspecți de terorism ar necesita transferul acestora pe teritoriul SUA, care nu este permis de legislația americană. Șeful Casei Albe nu a exclus însă un ordin executiv în acest scop.
 

"Cred că am ajuns în punctul extrem de periculos în care există o posibilitate semnificativă de a rămâne deschisă ca o închisoare permanentă off-shore, pentru deținerea persoanelor, practic până mor", a declarat Naureen Shah, directoare pentru securitate și drepturile omului în SUA al Amnesty International.

 
Câtă vreme este utilizată închisoarea de la Guantanamo, guvernele altor state au acoperire pentru ignorarea drepturilor internaționale ale omului, a afirmat Shah. Guantanamo "slăbește argumentele guvernului SUA împotriva torturii și detenției pe termen nelimitat", a adăugat ea.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Camera Reprezentanţilor a interzis transferul deţinuţilor de la Guantanamo

15 Sep 2016 1431