SUA Protocolul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO a ajuns în Senat

Sursă: Pixabay
  • Procesul de ratificare variază de la ţară la ţară. În cazul SUA, este nevoie de aprobarea a două treimi din membrii Senatului.

Preşedintele american Joe Biden a trimis luni Senatului spre semnare protocolul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO, făcând astfel un pas decisiv în direcţia ratificării de către SUA a procesului de integrare a celor două ţări nordice la Alianţa Nord-Atlantică, transmite EFE.

„Vor fi contributori neţi la alianţă, atât din punct de vedere al capacităţilor, cât şi al resurselor, şi împărtăşesc împreună cu Statele Unite valori de importanţă critică. Aderarea va ajuta la promovarea priorităţilor Statelor Unite în cadrul NATO'', a apreciat preşedintele SUA în scrisoarea pe care a adresat-o Senatului.


Liderii NATO au decis la summitul lor de la Madrid, de la sfârşitul lunii iunie, să înceapă procesul de aderare a Suediei şi Finlandei la alianţă. Cele două ţări, care au statut de observatori, vor deveni membre cu drepturi depline după ce parlamentele tuturor celor 30 de state ale alianţei vor ratifica protocoalele de aderare.

Procesul de ratificare variază de la ţară la ţară. În cazul SUA, este nevoie de aprobarea a două treimi din membrii Senatului.

„Cer Senatului să continue să lucreze cu administraţia mea pentru o Europă puternică şi liberă, dându-şi consimţământul şi ratificând protocoalele. Dată fiind actuala conjunctură globală, invităm toţi aliaţii să realizeze rapid procesele de ratificare'', a insistat Biden.


Suedia şi Finlanda, îngrijorate de invazia rusă din Ucraina, au depus la 18 mai cereri de aderare la alianţă, la sediul organizaţiei, din Bruxelles, cu prilejul unei reuniuni a ambasadorilor celor două state cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis, alături de alţi 7 preşedinţi, îşi exprimă sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei

02 Oct 2022 87

Nava Maritimă Hidrografică „Cpt.cdor Alexandru Cătuneanu” a sărbătorit 26 de ani în serviciul Forțelor Navale Române (GALERIE FOTO)

30 Sep 2022 431

Guvern România va beneficia de echipamente de producere a oxigenului medical donate de NATO

30 Aug 2022 529

Uniunea Europeană şi NATO, mesaje ferme cu prilejul Zilei Independenței Ucrainei

24 Aug 2022 454

Forțele Navale Române participă la exercițiile multinaționale „REPMUS 22” şi „DYMS 22”, în Portugalia (GALERIE FOTO)

23 Aug 2022 454

Forțele Navale Române participă la exercițiile multinaționale „REPMUS 22” şi „DYMS 22”, în Portugalia (GALERIE FOTO)

20 Aug 2022 586

Întâlnire importantă - „România apreciază prezența militarilor noștri și contribuția la BGFP în vederea consolidării apărării teritoriului NATO“

18 Aug 2022 570

Moscova susține că ţările occidentale încearcă să extindă „sistemul de tip NATO“ şi în regiunea Asia-Pacific

16 Aug 2022 600

Ofițer de marină, avansat în grad și felicitat în Marea Mediterană (GALERIE FOTO)

09 Aug 2022 1027

Ceremonie NATO în Turcia. A participat și generalul Daniel Petrescu

05 Aug 2022 633

Șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu „În prezent, suntem în măsură să răspundem oricărei provocări de securitate și să contribuim la stabilitatea regională“ (GALERIE FOTO)

31 Jul 2022 764

Exercițiu NATO în spațiul aerian al României. Aeronavele vor zbura la joasă înălțime în județul Constanța

28 Jul 2022 720

Un militar, un salariat civil al unei baze NATO și un bucătar, acuzați că au bătut un bărbat în fața Gării Constanța. Final de proces

26 Jul 2022 1031

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană în vizită la sediul Batalionului 51 Operații Speciale „Vulturii”, din Târgu Mureș

25 Jul 2022 657

În ce perioadă România va exercita responsabilitățile de Punct de Contact NATO în Georgia și în Iordania

23 Jul 2022 625