Summiturile G7 și NATO încep în curând. Ce urmează să discute liderii statelor

finlanda tot mai aproape de o aderare la nato 779670
  • Pentru prima dată, conducătorii celor 30 de ţări vor menţiona şi provocările prezentate de China.

Liderii statelor G7 - grupul ţărilor industrializate - se reunesc începând de duminică la castelul Elmau din Alpii Bavarezi, unde peste numai două zile, marţi, va urma summitul NATO de la Madrid, iar la ambele evenimente va lua cuvântul prin videoconferinţă şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit Agerpres.

În Germania, cancelarul Olaf Scholz va fi gazda preşedintelui american Joe Biden şi a conducătorilor Canadei, Franţei, Italiei, Japoniei şi Regatului Unit. Subiectul principal va fi continuarea sprijinului pentru ucraineni, la patru luni de la declanşarea invaziei ruse.

Scholz a reamintit săptămâna aceasta că ajutorul pentru Ucraina va necesita „perseverenţă“, deoarece nu se întrevăd prea curând eventuale negocieri de pace între Kiev şi Moscova. El a cerut un „Plan Marshall" pentru reconstrucţie, care va costa miliarde şi va implica „mai multe generaţii".

Şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că războiul din Ucraina ar putea dura „ani de zile“. Pentru alianţă mai există însă un subiect legat de acesta: extinderea prin primirea Finlandei şi a Suediei, blocată deocamdată de Turcia.

NATO pregăteşte un nou „concept strategic“, prima revizuire a foii de parcurs a alianţei din ultimii zece ani. 

Pentru prima oară, conducătorii celor 30 de ţări vor menţiona şi provocările prezentate de China.

Luni, când se va adresa G7, Zelenski urmează să ceară din nou mai multe arme şi noi presiuni asupra Rusiei.

Însă la summitul grupului vor participa şi reprezentanţii Indoneziei, Indiei, Senegalului, Africii de Sud şi Argentinei. France Presse consideră că se emite astfel un semnal important în contextul ameninţării crizei energetice în Europa, după ce Rusia a redus mult livrările de gaze, şi al scumpirii alimentelor, care afectează deja multe regiuni.

„Miza crucială este convingerea multor ţări non-occidentale, sceptice faţă de sancţiuni (împotriva Rusiei - n. red.), că Occidentul ţine cont de preocupările lor“, observă Thorsten Brenner, directorul Global Public Policy Institute.


India, Senegalul şi Africa de Sud s-au abţinut de la votul asupra unei rezoluţii prin care ONU a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Agresiunea Rusiei a adus în atenţia celor şapte ţări că au nevoie unele de altele“, apreciază cercetătorul Stefan Meister de la institutul german DGAP - cu atât mai mult cu cât inflaţia şi ameninţarea crizelor energetice şi alimentare pun la încercare rezistenţa comunităţii internaţionale, adaugă agenţia citată.


Sâmbătă, la Munchen, mai multe organizaţii neguvernamentale mondiale au chemat la o manifestaţie care să readucă în atenţie şi criza climatică, o altă ameninţare în primul rând pentru economiile emergente, la fel ca şi cea a penuriilor de alimente.

„Sunt foarte preocupat de o eventuală revenire asupra angajamentului G7 de a pune capăt finanţării internaţionale a combustibililor fosili“, în contextul penuriei de gaz rusesc, avertizează Christoph Bals, director politic al organizaţiei neguvernamentale Germanwatch.


Laurence Tubiana, care a contribuit la Acordul de la Paris, consideră că criza alimentară, cea a datoriilor şi cea a mediului au „aceleaşi rădăcini: depedenţa noastră de combustibilii fosili" şi cere G7 să planifice eliminarea completă a acestora. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApNConducerea MApN, vizită oficială în Slovenia

28 Mar 2024 227

Un nou meci eveniment CSM Constanța joacă împotriva MK All Stars, echipa militarilor americani de la Mihail Kogălniceanu

27 Mar 2024 454

Klaus Iohannis despre candidatura pentru funcția de Secretar General al NATO - „Nu este niciun secret că am discuții bilaterale cu aliați“

21 Mar 2024 391

MAEDin Agenda de lucru a MAE 21 martie 2024, vă semnalăm

21 Mar 2024 286

Huțucă (PNL) „NATO construiește cea mai mare baza militară din Europa în județul Constanța!"

19 Mar 2024 680

LIVE VIDEO+TEXT Declarațiile secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în vizita de la Constanța (VIDEO)

16 Mar 2024 822

Ambasadorul Marii Britanii îl refuză pe Iohannis „Am spus că susținem candidatura lui Rutte”

16 Mar 2024 1639

Ce spune Mircea Geoană despre o eventuală candidatură la prezidențiale (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 702

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în vizită oficială la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 846

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în vizită oficială la Constanța

15 Mar 2024 619

MAEParticiparea secretarului de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca la vernisajul expoziției organizate de Ambasada Republicii Polone la București, „Polonia – 25 de ani în NATO”

15 Mar 2024 417

Prefectul județului Constanța, despre anunțul președintelui Iohannis „Este momentul optim ca România să-și asume o responsabilitate cât mai ridicată la nivelul NATO“

12 Mar 2024 681

Președintele Klaus Iohannis „Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO“ (VIDEO)

12 Mar 2024 732

Klaus Iohannis - „„Nu intenționez să îmi scurtez mandatul de Președinte“ (VIDEO)

12 Mar 2024 398

Iohannis, declarație de presă pe tema NATO la ora 17.00

12 Mar 2024 426