Tokyo arată că invazia rusă în Ucraina ar putea duce la strângerea legăturilor militare între Rusia şi China

Japonia. Sursă foto: Pixabay
  • În raport se apreciază că posibilitatea unei colaborări ruso-chineze aprofundate în domeniul apărării trebuie "monitorizată cu atenţie", deoarece ar putea avea un „impact direct" asupra mediului de securitate al Japoniei.

Raportul anual privind apărarea publicat vineri de guvernul de la Tokyo arată că invazia rusă în Ucraina ar putea duce la strângerea legăturilor militare între Rusia şi China, transmite Agerpres.

„Pentru Rusia, care este izolată internaţional şi şi-a uzat forţele terestre din cauza agresiunii împotriva Ucrainei, importanţa cooperării politice şi militare cu China ar putea creşte", arată documentul ministerului japonez al apărării, care dedică acestui subiect un capitol nou.


În raport se apreciază că posibilitatea unei colaborări ruso-chineze aprofundate în domeniul apărării trebuie "monitorizată cu atenţie", deoarece ar putea avea un „impact direct" asupra mediului de securitate al Japoniei.

Acest prim raport al guvernului sub conducerea premierului Fumio Kishida a fost publicat în contextul confruntării între Rusia şi G7, grupul naţiunilor celor mai dezvoltate economic, din care face parte şi Japonia. Războiul din Ucraina nu pare să se apropie de final, în ciuda sancţiunilor economice impuse Moscovei de SUA şi aliaţii lor, însă neaplicate de China.

În acelaşi timp, Beijingul a continuat să acţioneze în coordonare cu Moscova, inclusiv printr-o misiune comună de survol cu bombardiere al Mării Japoniei, Mării Chinei de Est şi Pacificului, la sfârşitul lui mai.

Raportul critică Rusia pentru crearea unei situaţii „fără precedent" prin invadarea Ucrainei, acţiune militară „efectuată făţiş, incompatibilă cu legea şi ordinea internaţionale şi care costă vieţi de oameni nevinovaţi". Tolerarea unor astfel de acţiuni ar putea încuraja "implicaţii incorecte" conform cărora modificarea unilaterală a statu-quoului va fi permisă şi în alte regiuni, inclusiv în Asia, de aceea Japonia şi comunitatea internaţională nu trebuie să le treacă cu vederea.

Kyodo apreciază că această declaraţie se referă la China, care potrivit documentului îşi extinde activităţile militare maritime şi aeriene, în special în Marea Chinei de Est. Beijingul „se angajează în încercări unilaterale şi coercitive de a schimba statu-quoul pe baza propriilor afirmaţii".

China continuă să acţioneze „în mod impunător" în problemele maritime în care interesele sale sunt în conflict cu ale altor ţări, inclusiv prin "acţiuni periculoase care ar putea provoca situaţii neprevăzute". Aceste acţiuni, alături de "transparenţa insuficientă" a politicilor chineze de apărare, constitutie "un motiv de îngrijorare gravă" pentru regiune şi pentru comunitatea internaţională.

Este al doilea an în care raportul guvernului nipon afirmă că situaţia Taiwanului este importantă nu doar pentru securitatea Japoniei, ci şi pentru stabilitatea internaţională.

Kyodo reaminteşte că Beijingul consideră Taiwanul o provincie chineză rebelă, care trebuie unită cu China continentală.

În cadrul unei conferinţe de presă după publicarea raportului, ministrul japonez al apărării, Nobuo Kishi, a declarat că „tensiunile regionale sunt în creştere, iar China îşi demonstrează disponibilitatea de a realiza reunificarea cu Taiwanul prin forţă".


În ceea ce priveşte Coreea de Nord, raportul arată că aceasta a lansat de la începutul anului mai multe rachete, „cu o frecvenţă extrem de ridicată şi într-un mod nou", iar acţiunile sale constituie "ameninţări grave şi iminente" pentru securitatea Japoniei. Phenianul s-ar putea angaja şi în alte "provocări", adaugă documentul; Kyodo apreciază că este vorba de o sugestie a posibilităţii unui al şaptelea test nuclear nord-coreean, primul după 2017.

Raportul solicită indirect creşterea cheltuielilor militare pentru a face faţă situaţiei mai grave de securitate din jurul Japoniei: se menţionează că bugetul apărării a fost limitat de multă vreme la circa 1% din produsul intern brut, adică 5000 de miliarde de yeni (circa 36,2 miliarde de dolari) şi că Japonia se plasează astfel alături de Australia şi Coreea de Sud printre ţările cu cele mai mici procentaje din PIB alocate apărării; cheltuielile respective pe cap de locuitor sunt între o treime şi o jumătate din cele ale unor ţări cum ar fi Regatul Unit, Franţa sau Germania.

Partidul Liberal Democrat, de guvernământ, condus de Kishida, ia în considerare creşterea cheltuielilor de apărare în următorii cinci ani până la circa 2% din PIB sau chiar mai mult, adică la nivelul urmărit de NATO. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum arată fostul bazin de înot de pe strada Badea Cârțan din Constanța! Imagini surprinse din dronă (FOTOREPORTAJ+VIDEO)

03 Jan 2024 1645

Japonia. Coliziune pe aeroport Poliţia ia în considerare posibilitatea neglijenţei profesionale

03 Jan 2024 637

Cinci persoane au murit după impactul dintre un avion al Gărzii de Coastă japoneze cu un avion de pasageri

02 Jan 2024 814

Imagini șocante! Avion cu peste 300 de pasageri la bord, în flăcări pe un aeroport din Tokyo (VIDEO)

02 Jan 2024 1601

LIVE TEXTLansarea volumului „Epistole către Ovidiu / Letters to Ovid / Lettres à Ovide” la Biblioteca Județeană, în prezența lui Ion Codrescu (Galerie FOTO)

14 Dec 2023 1037

Lansarea cărții „Epistole către Ovidiu / Letters to Ovid / Lettres à Ovide”, găzduită de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

08 Dec 2023 755

Locul 1 pentru Lotul Național al României la Olimpiada Internațională de Fizică! Cine sunt elevii care au adus acest rezultat

17 Jul 2023 1027

Președintele României, Klaus Iohannis, primit la Palatul Imperial din Tokyo, de Împăratul Japoniei (GALERIE FOTO)

07 Mar 2023 1119

O sondă lunară privată japoneză a fost lansată de la Cape Canaveral (VIDEO)

11 Dec 2022 1700

Premierul Ciucă a cerut sprijin Coreei de Sud pentru aderarea României la OCDE

28 Sep 2022 1037

S-a stins din viață celebra creatoare de modă Hanae Mori, recunoscută în întreaga lume ca membră a elitei haute couture-ului

18 Aug 2022 3225

Fostul premier al Japoniei a murit după ce a fost împușcat

08 Jul 2022 1227

Japonia, risc de penurie de electricitate după ce au fost înregistrate temperaturi record

27 Jun 2022 1059

Cine sunt cei patru români care vor participa la campionatele mondiale de nataţie de la Budapesta de anul acesta

15 Jun 2022 1322

Editorial O rană mai veche a sportului constănțean, redeschisă

07 Apr 2022 3136