Ucraina curăță Insula Șerpilor de arme

  • Unităţi ale forţelor armate ucrainene au încheiat operaţiunea de curăţare a Insulei Şerpilor de echipamente şi armament lăsate în urmă de trupele ruse după retragerea lor în Crimeea, a informat sâmbătă administraţia militară regională din Odesa, transmite EFE.

Între armamentul şi echipamentul distruse de trupele ucrainene figurează un sistem multiplu de lansare de rachete Grad, un sistem de apărare antiaeriană Panţîr-S1, trei vehicule blindate şi motorizate, un camion-cisternă şi un depozit cu alte echipamente.

Într-un mesaj pe aplicaţia Telegram, preluat de agenţia Ukrinform, Serhii Bratciuk, reprezentantul administraţiei militare regionale din Odesa, a menţionat că, în prezent, două nave cu trupe ruse şi cu mai bine de o duzină de rachete de croazieră la bord, precum şi trei mari nave de desant sunt în alertă în zona de nord-vest a Mării Negre.

"Pentru că nu se simt protejate, se menţin la o distanţă cât mai sigură de coasta ucraineană", a explicat el. Bratciuk a avertizat că "probabilitatea ca Rusia să lanseze atacuri cu rachetă continuă să fie ridicată".

Pe de altă parte, Bratciuk a menţionat că în oraşul şi regiunea Odesa sâmbătă este zi de doliu pentru persoanele care au murit într-un atac cu rachete comis de trupele ruse şi care s-a soldat cu 21 de morţi.

În timpul nopţii de joi spre vineri, trei rachete ruseşti au lovit o clădire de locuinţe şi un sanatoriu aflate la circa 40 km sud-vest de portul Odesa. Potrivit apărării antiaeriene, cel puţin 21 de persoane au fost ucise şi 39 rănite.

Rusia a anunţat în urmă cu două zile că se retrage din Insula Şerpilor, o enclavă mică, dar importantă din punct de vedere strategic în Marea Neagră, ca "un gest de bunăvoinţă". În schimb, Ucraina consideră că retragerea trupelor ruse este consecinţa faptului că Moscova nu poate să-şi continue strategia în zonă după ce a pierdut mai multe nave.

Totodată, armata ucraineană a acuzat vineri seară forţele ruseşti că au lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, de unde forţele Moscovei s-au retras joi seară.

"Forţele armatei ruse au efectuat în două rânduri un atac aerian cu bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor", a postat pe Telegram şefului statului major ucrainean, Valerii Zalujnii, acuzând Moscovă "că nu îşi respectă propriile declaraţii". 

Sursa AGERPRES

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Insula Șerpilor a fost din nou atacată. Moscova a confirmat

07 Jul 2022 616

Drapelul Ucrainei a fost arborat, din nou, pe Insula Şerpilor

04 Jul 2022 672

Forțele militare rusești au părăsit Insula Șerpilor

30 Jun 2022 745

Rusia a instalat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană

13 May 2022 890

Ucraina susține că a atacat trupe rusești aflate pe Insula Șerpilor din Marea Neagră

01 May 2022 935

Ministerul Apărării de la Moscova confirmă că Rusia a ocupat Insula Şerpilor din Marea Neagră

25 Feb 2022 2014

#DobrogeaDigitală Principatul Balica – „Pe la 1330 a fost un mic principat, în partea de sud a Dobrogei…“

03 Sep 2021 2832

#DobrogeaDigitală Căile de comunicație (ferată și șosele) la începutul secolului XX

26 Aug 2021 2000

#DobrogeaDigitală „Trecutul Dobrogei, strâns legat de istoria marilor imperii şi regate dispărute”

07 Jul 2021 1791

#citeşteDobrogea „Dobrogea e ţara contrastelor“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

14 Oct 2020 2941

#citeşteDobrogea „Frigurile călă­toriei alungă stăpânirea de sine“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

12 Oct 2020 2268

#citeşteDobrogea „Râurile, ca şi munţii ori oamenii, îmbătrânesc şi ele“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

21 Sep 2020 2167

#citeşteDobrogea „De la Constanţa, Marea Neagră începe să fie adevărată mare, în raport cu ţărmul “. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

16 Sep 2020 2076

#DobrogeaDigitala – revista „Analele Dobrogei” Insula Șerpilor, mit și fascinație

10 Sep 2020 2258

#citeşteDobrogea „Știm toate colţurile din lume, dar nu ne înfiorăm la frumuseţile, fie și sălba­tece, ascunse în țară “. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

07 Sep 2020 1866