Vaticanul recomandă prudență în fața unor fenomene presupuse supranaturale

Sursa foto: Pixabay
 
  • Vaticanul a emis vineri noi norme care recomandă o abordare prudentă în faţa unor fenomene presupuse supranaturale, cum ar fi statui ale Fecioarei Maria care plâng şi crucifixe din care picură sânge, cazuri care timp de secole au stârnit interesul credincioşilor catolici, transmite Reuters.

Papa Francisc a părut sceptic faţă de astfel de fenomene, declarând anul trecut la televiziunea italiană RAI TV că apariţiile Fecioarei Maria "nu sunt întotdeauna reale" şi că îi place să o vadă pe aceasta "arătând spre Iisus", mai degrabă decât atrăgând atenţia asupra sa, potrivit Agerpres.

Incidentele raportate de credincioşi, inclusiv apariţia "stigmatelor" sau a rănilor de răstignire ale lui Iisus pe mâinile şi picioarele unor persoane sfinte, au devenit adesea baza sanctuarelor şi a pelerinajelor.

Într-un document care actualizează normele din 1978, Departamentului pentru Doctrina Credinţei de la Vatican a declarat că, în parcursul de discernământ, astfel de cazuri ar trebui evaluate cu mare prudenţă, deoarece pot fi frauduloase şi exploatate pentru obţinerea de câştiguri financiare sau pentru crearea unor culte personale.

„Discernământul poate aborda, de asemenea, probleme cum ar fi delicte (fărădelegi), manipulări, daune aduse unităţii Bisericii, câştiguri financiare nejustificate şi erori doctrinare grave care ar putea provoca scandaluri şi ar putea submina credibilitatea Bisericii", se arată în document.


Departamentului pentru Doctrina Credinţei a declarat că, de regulă, în astfel de cazuri, episcopii ar trebui să emită în mod normal un "nihil obstat", în esenţă, un aviz de aprobare a venerării care lasă deschisă problema dacă fenomenul ar putea fi recunoscut oficial de Vatican ca fiind "supranatural".

O astfel de recunoaştere este, totuşi, extrem de rară, notează Reuters.

Departamentul a adăugat că multe locuri de pelerinaj sunt asociate cu presupuse evenimente supranaturale care nu sunt autentificate de Vatican, însă acest lucru nu ridică probleme serioase pentru credinţă.


Deşi nu este menţionat în documentul de vineri, un exemplu este sanctuarul popular de la Medjugorje, în Bosnia şi Herţegovina, unde au fost raportate apariţii repetate ale Fecioarei Maria începând din 1981.

Departamentul de la Vatican a precizat că episcopii pot emite alte cinci decizii, inclusiv respingerea unui eveniment ca fiind supranatural, sau măsuri pentru a interzice sau limita venerarea unor fenomene controversate sau vădit false.

Episcopii ar trebui să ceară întotdeauna aprobarea Vaticanului înainte de a-şi publica verdictele, a precizat Departamentul, menţionând că, în cazuri excepţionale, papa sau chiar departamentul pot interveni direct, ocolind autorităţile locale ale Bisericii.

Proliferarea presupuselor fenomene religioase, unele evident false, a fost unul dintre factorii care au dus la scindarea creştinismului şi la apariţia protestantismului în Europa, în secolul al XVI-lea. 
 
 
 
Citește și
 
 Papa Francisc a transmis un mesaj credincioşilor care sărbătoresc astăzi Paştele (VIDEO)
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sondaj de opinie Bariere în Mamaia, ca în Veneția? „Foarte frumoasă comparație între Mamaia și Veneția. Poate doar când plouă. «Pregătiț gondolili!»“

06 May 2024 1098

Un înalt oficial al Vaticanului pledează pentru posibilitatea ca preoții romano-catolici să se căsătorească

08 Jan 2024 697

Reacția papei Francisc față de criticile referitoare la binecuvântările pentru cuplurile de același sex

05 Jan 2024 821

Femeile şi mamele sunt necesare pentru pacea mondială, transmite papa Francisc în mesajul de Anul Nou

01 Jan 2024 903

Papa Francisc marchează împlinirea vârstei de 87 de ani

17 Dec 2023 814

Liderul AUR, George Simion s-a întâlnit cu Papa Francisc, la Vatican

17 Dec 2023 1710

Dialog interreligios, la Vatican, între Muftiatul Cultului Musulman din România și Papa Francisc

10 Nov 2023 1081

Un fost ambasador la Sfântul Scaun de la Vatican, hirotonit diacon

26 Jun 2023 1043

Liturghie penitenţială după actul de profanare de la Bazilica Sfântul Petru de la Vatican

03 Jun 2023 1671

Papa Francisc acordă femeilor dreptul istoric de a vota în cadrul unei reuniuni a episcopilor

27 Apr 2023 1029

Fostul papă Benedict al XVI-lea, înmormântat astăzi

05 Jan 2023 1614

Doliu în Biserica Catolică! S-a stins din viață papa emerit Benedict al XVI-lea

31 Dec 2022 2568

Papa Francisc „Fie ca privirea noastră să se îndrepte spre chipurile fraţilor şi surorilor noastre din Ucraina, care trăiesc acest Crăciun în întuneric“

25 Dec 2022 1223

„Formula perfectă la Kempo Năvodari!“. Centuri XFC și alte medalii, cucerite la întrecerea mondială de la Roma

25 Oct 2022 1856

20 de prelați au fost numiți în funcția de cardinal de Papa Francisc

28 Aug 2022 1261