Veneția descurajează „turismul ieftin”. O familie a întins o faţă de masă pe o fântână istorică

Imagine din Veneția Foto Pixabay
  • Cu prilejul unei vizite recente la Veneţia, o familie a întins o faţă de masă pe o fântână istorică pentru a servi mâncarea adusă de acasă, o alternativă ieftină la a lua masa la un restaurant, însă autorităţile locale nu vor să audă de aşa ceva, transmite Bloomberg.

"Au primit o amendă consistentă", spune Simone Venturini, un consilier local care conduce o iniţiativă destinată reorientării industriei turistice locale dinspre cantitate spre calitate.

Amenda aplicată celor care au avut ideea neinspirată a picnicului la fântâna istorică face parte dintr-un efort mai amplu destinat descurajării acelor turişti care aglomerează străzile şi pun presiuni asupra infrastructurii oraşului, dar oferă foarte puţin economiei locale, respectiv turiştii de o zi.

Autorităţile din Veneţia au decis că atunci când peste 40.000 de oameni ajung pentru o zi în oraşul lagunelor pentru a-şi face un selfi pe podul Rialto sau prin piaţa San Marco, aceştia fac mai mult rău decât bine.

Pentru a-i descuraja pe turiştii ieftini, Veneţia intenţionează să le perceapă călătorilor "de o zi" o taxă de 3 până la 10 euro pentru a avea acces în oraş, începând din ianuarie. Chiar dacă oficialii nu au pus încă la punct detaliile finale, inclusiv modul de taxare şi cum va fi pus în aplicare, zona avută în vedere vor fi incluse locurile populare din oraş precum Canal Grande dar şi insulele periferice precum Lido, Murano şi Torcello.

Însă există şi veneţieni care se opun acestei idei. Unii proprietari de magazine se tem că restricţionarea accesului va trimite un semnal greşit şi este în contradicţie cu istoria Veneţiei de centru comercial.

"Obiectivul măsurii nu este de a face bani ci de a proteja Veneţia. Oraşul cu vulnerabilităţile sale nu este adecvat pentru turismul de tip 'fast food'", susţine Simone Venturini.

După doi ani de pandemie, splendoarea canalelor Veneţiei este din nou la mare căutare, astfel că în weekend-ul de Paşte aproximativ 120.000 de persoane au vizitat oraşul. Însă oficialii oraşului şi mulţi proprietari de magazine vor să se asigure că revenirea este una sustenabilă.

"Semnificaţia călătoriilor s-a schimbat radical de-a lungul anilor", devenind o listă de locuri care trebuie bifată, spune Giuliana Longo, proprietara unui magazin din apropiere de Podul Rialto. Giuliana Longo sprijină ideea unei taxe de intrare dar consideră că edilii trebuie să se asigure că banii vor fi utilizaţi în scopuri precise, precum prezervare sau atenuarea efectelor asupra mediului.

Alţi localnici nu sunt atât de favorabili la ideea unei taxe de intrare. Ernesto Pancin, directorul unei asociaţii a proprietarilor de baruri şi restaurante, crede că administraţia nu ar trebui să introducă restricţii pentru accesul în centrul istoric al oraşului ci să îi încurajeze pe călătorii "de o zi" să exploreze şi zonele mai puţin cunoscute ale oraşului.

Descurajarea călătorilor "de o zi" seamănă cu eforturile edililor din Amsterdam de a limita turismul de tip sex-and-drugs pe măsură ce destinaţiile turistice populare din Europa îşi dau seama că nu toţi vizitatorii sunt bineveniţi. 


Sursaz AGERPRES
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Veneția. Taxă de intrare în oraș, pentru turiștii de o zi, de anul viitor

02 Jul 2022 666

Vizitele la Veneţia se vor face doar pe bază de rezervare. Anunțul primarului

20 Apr 2022 851

LIVE. Ministrul Justiţiei, Stelian Ion „Comisia de la Veneţia felicită intenţia autorităţilor române în desfiinţarea SIIJ“

05 Jul 2021 1521

Știați că? 343 de ani de la nașterea compozitorului Antonio Vivaldi

04 Mar 2021 1288

Un cineast român în juriul Festivalului de la Veneția!

30 Jul 2020 2732

Participare expozițională online a Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea

02 Jul 2020 2901

Două avioane cu 380 de repatriați din Italia au aterizat la Mihail Kogălniceanu. Aceștia nu vor mai fi carantinați în centre din județul Constanța

27 Mar 2020 7296

UPDATE.Al patrulea avion cu români repatriați a aterizat pe Aeroportul „Mihail Kogălniceanu”. Unde vor fi carantinați (video)

24 Mar 2020 4884

31 de cazuri de coronavirus confirmate în România

11 Mar 2020 1198

O noapte venețiană, plină de culoare și feerie, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”

05 Feb 2020 4149

Stelian Ion (USR) - „Obiectivul mandatului meu este îmbunătățirea legilor justiției pentru a apăra cetățenii de abuzuri“

02 Dec 2019 1260

Invitaţie pentru „O noapte la Veneţia“

18 Apr 2019 1778

Vlad Țepeș, „domnul Daciei“, în narațiunile bizantine, rusești, italiene și germane (III). Relatări privind perioada 1461-1462

11 Feb 2019 3125

„Fără penali în funcţii publice“, proiectul USR în Anul Centenarului

03 Dec 2018 1641

Modificări la un local din Năvodari. Pizzeria va fi supraetajată (document)

29 Nov 2018 1436