BNR propune trecerea la euro dupa cinci-sase ani de la aderarea la UE

Romania va intra in perioada de preaderare la Uniunea Monetara la trei-patru ani dupa integrarea in piata comuna europeana * Adoptarea euro ca moneda oficiala presupune un interval de monitorizare de minimum doi ani, in care tara candidata este obligata sa respecte strict criteriile de performanta economica stabilite la Maastricht * S-a propus o perioada de trei-patru ani dupa aderarea la UE ani pana la momentul inceperii pregatirilor de integrare in Uniunea Monetara * Evolutia preturilor arata o crestere sub asteptarile bancii centrale, fapt care ofera o perspectiva optimista in privinta atingerii tintei de inflatie pentru 2004

Conducerea BNR propune o perioada de tranzitie de cinci-sase ani dupa aderarea la Uniunea Europeana (UE) pentru adoptarea euro ca moneda oficiala a Romaniei, au afirmat, in urma cu o saptamana, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si viceguvernatorul Cristian Popa. "Este o perspectiva oferita de BNR si reprezinta oferta noastra pentru dezbaterea publica pe acest subiect. Problema a fost discutata in consiliul de administratie al BNR, dar nu reprezinta ultimul cuvant", a declarat, pentru o agentie de presa, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, dupa intalnirea oficialilor bancii centrale cu reprezentantii institutiilor financiare, bancilor straine si agentiilor de rating. Potrivit oficialului BNR, Romania va intra in perioada de preaderare la Uniunea Monetara la trei-patru ani dupa integrarea in piata comuna europeana. Adoptarea euro ca moneda oficiala presupune un interval de monitorizare de minimum doi ani, in care tara candidata este obligata sa respecte strict criteriile de performanta economica stabilite la Maastricht. Prin Tratatul de la Maastricht, limita pentru deficitul bugetar a fost stabilita la 3% din produsul intern brut, iar datoria publica la cel mult 60% din produsul intern brut. De asemenea, rata inflatiei poate fi cu cel mult 1,5 puncte procentuale mai mare decat media din cele trei state cu cea mai redusa inflatie, iar rata dobanzii pe termen lung nu trebuie sa depaseasca decat cu maximum doua puncte media din acele trei state. In viziunea oficialilor, termenul de 2012-2013 nu trebuie depasit. Acestia au propus o perioada de trei-patru ani dupa aderarea la UE ani pana la momentul inceperii pregatirilor de integrare in Uniunea Monetara. In acelasi timp, din declaratiile oficialului BNR a reiesit ca aceasta amanare va permite continuarea ajustarilor structurale necesare si dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Astfel, politicile monetare vor impulsiona continuarea reformelor economice. In perioada de monitorizare, banca centrala a statului candidat are o libertate de miscare limitata, iar parghiile monetare sunt, practic, anihilate. Cursul de schimb al monedei nationale va avea o flotare libera, iar interventiile administrative ale bancii nationale sunt interzise.

Evolutia creditului neguvernamental

Investitorii prezenti la intalnirea organizata de BNR au fost interesati de evolutia creditului neguvernamental si finalizarea procesului de privatizare a sistemului bancar romanesc. Mugur Isarescu a aratat ca, din datele disponibile, soldul imprumuturilor acordate de banci continua sa creasca fara a avea un impact negativ asupra inflatiei sau deficitului balantei externe. Totodata, evolutia preturilor arata o crestere sub asteptarile bancii centrale, ceea ce ofera o perspectiva optimista in privinta atingerii tintei de inflatie pentru 2004. Guvernatorul BNR a prezentat si indicatorii economici proiectati de autoritati pentru acest an. Conform programului stabilit de Guvern si banca centrala, Romania mizeaza in 2004 pe o crestere economica de 5,5%, o rata a inflatiei de 9% si un deficit de cont curent de 5,5% din PIB. Alaturi de conducerea BNR, au mai sustinut prezentari in fata investitorilor presedintele BRD- Groupe Soci=E9t=E9 G=E9n=E9rale, Bogdan Baltazar, directorul general al BRD, Patrick Gelin, si Herbert Stepic, membru in Consiliul de Administratie al Raiffeisen Bank Romania. Intalnirea organizata de banca centrala a atras interesul investitorilor, numarul participantilor depasind asteptarile.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua - ziua 9 .17 aprilie 2024. Ne aflăm în plin val de lună în creștere

17 Apr 2024 428

ONRC Județul Constanța, în topul celor mai mari creşteri ale numărului de suspendări de firme înregistrate în primele două luni din 2024

14 Apr 2024 2638

Care sunt tendințele sezonului estival 2024

13 Apr 2024 447

Chiriile cresc de la un an la altul. Care sunt prețurile la început de an 2024, în municipiul Constanța?

02 Apr 2024 1578

Vești bune de la Ministerul Muncii! Mai multe indemnizații, majorate de la 1 martie 2024

05 Mar 2024 2904

O fermă de creștere și abatorizare prepelițe, deținută de Ferma Buna SRL din Constanța, scoasă la licitație. Bunul a fost evaluat la peste 5 miloane de lei (DOCUMENT)

01 Mar 2024 809

#ConstantaEsteBine Valul doi de energie – partea a doua – ziua 7. Următoarele șapte zile cu luna în creștere sunt foarte intense

16 Feb 2024 673

Clasamentul celor mai căutate staţiuni la acest moment arată că Mamaia şi Eforie Nord îşi dispută prima poziţie

06 Feb 2024 631

Licitații Constanța Primăria Medgidia, modificări la contractul cu Bau Stark SRL pentru lucrările de la Spitalul Municipal Medgidia (DOCUMENT)

02 Feb 2024 1533

Debitul Dunării va fi în creştere, săptămâna viitoare! Anunțul hidrologilor

28 Jan 2024 701

Ministrul Învățământului „Între iunie 2023-iunie 2024 avem o creştere a salariilor de peste 50% în medie, în învăţământ“

15 Jan 2024 861

Transportul rutier de mărfuri a crescut cu 1,2%, în primele 9 luni din 2023. Situația transportului maritim

13 Jan 2024 653

Modă Pentru 2024. Culori vii, materiale inovatoare și stiluri neașteptate

07 Jan 2024 1422

Premierul României, Marcel Ciolacu, anunţă o creştere economică de 3,4% pentru 2024; peste 7% din PIB, pentru investiţii (VIDEO)

04 Jan 2024 645

Sondaj de opinie Ce obiective personale îți propui să atingi în noul an?

31 Dec 2023 1005