Cartea zilei Morgan Scott Peck - „Drumul către ţine însuţi“

Morgan Scott Peck, Drumul către ţine însuţi , Editura Curtea Veche , Bucureşti, 2014.

    Prima recomandare din 2015 este o carte despre cum să ne urmăm  calea către propria persoană. Profitând de începutul anului va recomand acest manual de introspecţie. Scrisă cu o profundă cunoaştere psihologică şi spiritualitate cartea se adresează tuturor celor care vor să-şi cunoască propria persoană şi să trăiască conform principiilor succesului personal. Autorul, Morgan Scott Peck, ne vorbeşte în cartea să despre alegerile pe care le facem, despre principiile etice, despre deciziile luate în viaţă noastră. Scott Peck ne propune o multitudine de teme precum: înfrângerea narcisismului, trăirea şi acceptarea efectelor acţiunilor noastre, atitudinea faţă de anumite evenimente din viaţă noastră. Renumit psihiatru american, absolvent de Harvard, Peck este un autor tradus în mai multe limbi străine datorită valorii cărţilor lui vândute în milioane de exemplare. Succesul nu a fost uşor de obţinut datorită faptului că i-au trebuit mai mulţi ani de muncă şi experienţă autorului pentru a putea scrie prima să carte.

Drumul către ţine însuţi a fost concepută pentru a ne uşura existenţa. Cartea ce a fost gândită de către doctorul Peck, pentru a ne facilita accesul la informaţii de mare valoare pentru existenţa noastră, descriind multe cazuri din propria practică, făcând astfel din carte o lectură agreabilă. Capitolele în sine sunt incitante astfel că abordări precum, Disciplină, Iubirea, Creşterea spirituală şi Religia, Graţia, ne indică ce cale trebuie să urmăm pentru a evolua şi pentru a ne depăşi problemele de natură psihică. Morgan Peck spune lucrurilor pe nume sau pe şleau aşa cum afirmăm noi în limbajul curent iar în psihiatrie sunt multe lucruri de spus.

   Atunci când vorbeşte despre Disciplină  autorul susţine că această este o cerinţă obligatorie dacă vrem să reuşim în ceea ce ne-am propus. Serviciul nostru, relaţiile de iubire sau cele de familie precum şi toate celelalte acţiuni  nu sunt posibile în absenţa disciplinei. Doar aşa vom putea evolua. Autorul discuta despre responsabilitate, despre simţul realităţii, deschiderea faţă de confruntări  dar şi despre sănătatea depresiei! Această tema nouă susţine că orice tulburare psihică care apare trebuie văzută că ceva pozitiv, că fiind o încercare a sistemului cognitiv de a trage semnalul de alarmă pentru că problema să fie rezolvată şi pentru că noi toţi să putem evolua. Tema iubirii descrisă de autor ne spune foarte clar că iubirea nu este un sentiment. Se face o distincţie între starea de îndrăgostire, iubirea romantică şi iubirea adevărată, pe care autorul o rezumă prin expresia pot să trăiesc şi fără ţine, dar aleg liber să trăiesc cu ţine. Iubirea presupune disciplină, sacrificiu, angajare susţine Morgan Scott Peck.

Analiză religiei  de către autor a fost criticată de creştinii radicali pentru vină de a depăşi anumite limite. Pentru noi, oamenii echilibraţi, ele sunt idei de bun simt  deoarece ne sunt prezentate anumite cazuri în antiteză. Într-unul dintre aceste cazuri o pacienta ajunge să aibă crize serioase din cauza faptului că orice acţiune a ei i se părea a fi un păcat de neiertat pentru care va fi pedepsită. În acest caz educaţia religioasă a făcut mai mult rău decât bine unui individ. În alt caz însă, psihiatrul îşi ajută pacientul să îşi recunoască şi să îşi cultive sentimentul religios, ajungând până a-l îndrumă către studiile teologice. În acest caz pacientul ajunge preot, care va fi călăuză semenilor pe calea descoperirii lui Dumnezeu. Este pusă în discuţie şi  vechea confruntare  dintre ştiinţă şi religie, care continuă să existe, deşi mai mulţi gânditori au ajuns la concluzia că cele două se întrepătrund şi se completează reciproc.

Ultima parte a cărţii prezentată de noi aduce în discuţie graţia, care este un fenomen comun, susţine autorul şi care continuă să fie miraculoasă şi uimitoare. Este vorba despre acele întâmplări fericite din viaţă fiecăruia, când faptele se petrec dincolo de orice lege a probabilităţilor şi care ne ajută să existăm. Că exemple sunt prezentate accidente în care victimele scapă nevătămate, că şi cum o forţă superioară i-a salvat.  Ori există momente de inspiraţie în care un scriitor aşterne pe hârtie ceva genial sau un compozitor care găseşte sunetele muzicii care încânta întreagă umanitate. Suntem îndemnaţi, de către autor, să avem încredere în graţie, ce este un ajutor real din afară persoanei noastre. Cartea de astăzi constituie un excelent manual despre cum trebuie să abordăm stările noastre interioare şi cum să trecem cu bine peste perioadele dificile din existenţa noastră. Lectură plăcută şi un an literar de succes va doresc !




Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine 25 septembrie 2023. Zi de balanță, de echilibru, de început de săptămână cu potențial de a merge în orice direcție posibilă

25 Sep 2023 775

#ConstanțaEsteBine 23 septembrie 2023. Echinocțiu de toamnă cu bucurie și blândețe pentru noi toți!!

23 Sep 2023 927

#ConstanțaEsteBine Ziua 286 – 13.10.2022. Astăzi sărbătoresc frica de necunoscut

13 Oct 2022 1183

Monument dedicat Zilei Dobrogei în Constanța. Unde va fi amplasat și cine solicită realizarea unui schimb de terenuri în acest scop (document)

22 Nov 2019 4603

Cum a marcat filiala ALDE Constanţa Ziua Constituţiei

10 Dec 2018 1689

Bancul zilei Englezul cu treaba lui

06 Jan 2018 3047

Bancul zilei Trei broaste testoase s-au hotarat sa...

19 Mar 2016 4385

Cartea zilei Radu Paraschivescu, „România în 7 gesturi“

24 Dec 2015 8381

Cartea zilei Sylvain GOUGUENHEIM, Aristotel la Muntele Saint-Michel. Rădăcinile greceşti ale Europei creştine, Editura Nemira, 2013

19 Dec 2015 4485

Cartea zilei Jonathan Black, „Istoria secretă a lumii“

12 Dec 2015 7255

Cartea zilei Simone de Beauvoir, „Memoriile unei fete cuminți”

05 Dec 2015 25768

Cartea zilei Cultură şi identitate politică în România postcomunistă, Lorena Valeria Stuparu

24 Nov 2015 4387

Cartea zilei „Iubirea urcă muntele“, Diana Dobriţa Bîlea

03 Sep 2015 5045

Cartea zilei „Armânii în România secolului XX. Istoric, fapte, însemnări, documente“, George Beza

28 Aug 2015 7195

Cartea zilei Daniel Citirigă, „Europa Centrală și tentația federalismului. Istorie și diplomație în perioada interbelică”

01 Jul 2015 3770