Fotoreportaj

Fotoreportaj Ce frumuseţi se găsesc la Târgul de Mărţişoare de la Muzeul de Artă Populară Constanţa (galerie foto)Târgul de Mărţişoare organizat de Muzeul de Artă Populară Constanţa a atras atenţia constănţenilor care au ieşit din casă cu mic, cu mare şi au venit la eveniment pentru a achiziţiona, pentru cei dragi, simbolul primăverii.
 
La manifestare participă creatori de mărţişoare tradiţionale, lucrate manual (pictate, modelate, cusute, înşirate, croşetate), din ceramică, lemn, piele, sticlă, materiale textile, scoici sau pietre. Inimioare, broscuţe, flori, buburuze, fluturaşi, bufniţe, ursuleţi, pisici, porcuşori, tigri, căţei, papagali sunt doar câteva dintre figurinele pe care le puteţi găsi la târg. 
 
Timp de patru zile, până astăzi, inclusiv, pasionaţii de tradiţie sunt aşteptaţi să-şi aleagă cele mai frumoase mărţişoare dintre sutele de obiecte însoţite de nelipsitul fir alb-roşu, simbol al purităţii şi al vieţii.


 
Tradiţia vorbeşte despre mărţişorul confecţionat, în satele de odinioară, dintr-un şnur bicolor simbolizând înfruntarea dintre anotimpul friguros şi cel călduros, oferit şi purtat ca atare la 1 Martie, sau despre mărţişorul de care se agăţa o monedă de aur sau argint, pe care părinţii îl dăruiau copiilor - fete şi băieţi. El se purta, la început, legat la mână, iar mai târziu, în piept sau la gât. Se credea că cei care îl purtau erau, astfel, feriţi de boli şi de deochi, erau sănătoşi, bogaţi şi norocoşi.
 
În prezent, sărbătoarea Mărţişorului este legată de obiceiul dăruirii, la început de primăvară, în luna ce-i poartă numele, a unui obiect artizanal prins de un şnur din două fire răsucite, colorate în alb şi roşu, care se poartă agăţat în piept de către fete şi femei, una sau mai multe zile.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fotoreportaj Alb şi roşu împletit, mărţişorul a zâmbit. Vestitorii primăverii au înfrumuseţat Constanţa (galerie foto)

26 Feb 2020 2179

Felicitări și mărțișoare realizate de elevii îndemânatici ai Școlii Gimnaziale nr.16 Constanța

28 Feb 2019 1622

Târg de mărțișoare la Școala Gimnazială nr. 29 „Mihai Viteazul“ din Constanța

27 Feb 2019 1602

Târg de Mărțișoare la Muzeul de Artă Populară Constanța

22 Feb 2019 1611

Vremea însorită i-a adus pe constănțeni la Târgul de Mărțișoare

01 Mar 2018 1387

La Muzeul de Artă Populară S-a deschis târgul de mărțișoare realizate manual. Tradiție, bun-gust și prețuri imbatabile (galerie foto)

26 Feb 2018 1605

„El vesteşte-n toata ţara că soseşte primăvara!“ De 1 Martie, la Constanţa, mărţişoare inedite (galerie foto)

28 Feb 2017 2511

Târg de mărţişoare, la Muzeul de Artă Populară Constanţa

25 Feb 2016 3565

Primăria Cernavodă caută o firmă care să furnizeze mobilier urban Cernavodenii, invitaţi la târgul de mărţişoare

18 Feb 2016 2768

„Bijou and Stuff @Ovidius”, targ handmade la liceul Ovidius

22 Feb 2011 1573