Fotoreportaj Istoria „Casei cu lei“, monumenutul istoric reprezentativ al Constanței (galerie foto)


 
  • Edificiul impresionează prin arhitectură bucurându-se de ajutorul detaliilor care reușesc să contureze în prezent un parfum al epocii apuse.
 
Data în care clădirea a fost ridicată nu se cunoaște cu exactitate fiind luate în considerare două perioade: 1898 - 1902 sau 1895 -1898. Un lucru este cert! Deasupra intrării principale există inscripționat anul 1898.

 „Casa cu lei“ a devenit o clădire reprezentativă pentru Orașul Constanța, de altfel se află în patrimoniul arhitectural al României și este declarată monument istoric de categoria A.

Edificiului aflat pe strada Dianei nr. 1 a fost comandat de un negustor armean bogat pe nume Dicran Emirzian. De altfel, o bună bucată de vreme clădirea i-a purtat numele.

Astăzi, însă clădirea este cunoscută sub numele de „Casa cu lei“ datorită sculpturilor impunătoare ce se odihnesc tăcute de mai bine un secol pe capitelurile coloanelor de la intrare.
 
Despre clădirea impozantă

Clădirea a fost construită în stil elenistic, caracteristic perioadei în care a fost proiectată. Datorită particularităților sale, și-a găsit rapid și firesc un loc printre edificiile simbolice ale urbei.

În timpul proiectării clădirii, fațada casei era orientată cu deschidere directă către piaţa Ovidiu şi spre port pe partea dinspre vest. Atât proprietarul, cât și arhitectul au intenţionat să pună în evidenţă clădirea pentru a fi percepută şi contemplată simultan din multiplele ei unghiuri.

Laturile clădirii erau delimitate de cele trei străzi pe care se găseau faţadele: Str. Elenă (mai târziu str. Lascăr Catargiu iar în prezent str. Nicolae Titulescu) - est , str. Dianei - nord (faţada) şi str. Ovidiu (vest).

Din păcate, nu se cunoaște cu certitudine numele proiectantului, însă bazându-ne pe stilul construcției, specialiștii susțin că arhitect Ioan Berindei (1871-1928) ar fi putut să realizeze o astfel de creație plăcută ochiului.


Motivul pentru care și-au îndreptat atenția asupra lui este reprezentant de celelalte clădiri simbol pe care le-a construit în București, dar și micul dataliu – leul – în general, acesta nu lipsește ca element decorativ din casele proiectate de renumitul arhitect.

O altă teorie îl închipuie pe Daniel Renard ca proiectant al casei Emirzian, cel ce avea să primească mai târziu comanda de proiect a Cazinoului din Constanţa. Se poate considera viabil şi acest punct de vedere mai ales că stilul construcţiei este eclectic, comanditarul făcând probabil opţiuni cu o marcantă doză de personalizare.

Construcția înglobează  elemente preromantice şi genoveze, iar în decorul Peninsulei şi al portului devine cu adevărat impunătoare.
Strada Nicolae Titulescu este una dintre srăzile ce a păstrat cel mai bine clădiri de referinţă ale istoriei urbei: Hôtel d'Angleterre ( Hotel Regina / Hotel Intim), Cabaret Brittania, Biserica Catolică Sf. Anton de Padova etc.
 
De-a lungul timpului, clădirea și-a schimbat proprietarul

După finalizarea construcției, se pare că Dicran Emirzian s-a preocupat de afacerile sale care l-au ținut departe de Constanța. Din acest motiv, casa ar fi fost închiriată.

Primul locatar al imobilului fiind chiar Lazăr Munteanu, preşedinte al Tribunalului Constanţa şi în acelaşi timp pasionat colecţionar de artă.
„Legenda spune că într-o zi, Krikor Zambaccian, ilustrul colecţionar de artă, în vârstă de numai 18 ani, a văzut prin ferestrele deschise tablourile expuse pe pereţi. A rămas atât de impresionat de aceste picturi, încât a reuşit să fie introdus în acest imobil. Aşa i s-a declanşat pasiunea pentru colecţiile de artă şi a lăsat moştenire o impresionantă colecţie de artă“, a povestit Doina Păuleanu pentru ZIUA de Constanța în urmă cu mai bine de trei ani.
 
 
Citește si:

Casa cu lei, impozantă clădire din zona peninsulară a Constanţei. Cândva, o clădire simbol

#scrieDobrogea: Casa cu Lei, despre mărire şi decădere la Constanţa (galerie foto)


 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nord Marine SRL cere insolvența GSP Offshore SRL, administrată de Gabriel Valentin Comănescu!

26 May 2023 1250

Monumentul istoric „Casa cu Lei” a fost cumpărat de Monsson Trading

22 Mar 2023 2003

Cu ce amendă s-a ales un bărbat după ce a pulverizat accidental un spray lacrimogen în interiorul unei Case de Pensii

16 Mar 2023 1009

Casa cu Lei, scoasă la vânzare! Consiliul Județean Constanța și Primăria Constanța, interesate de cumpărarea ei

07 Mar 2023 3912

Medic de familie trimis în judecată de DNA!

13 Feb 2023 1509

UPDATE Constănțeanul supărat. În casa e ca în iglu, întreținerea costă 720 lei la un apartament de 2 camere!

08 Feb 2023 7284

Noua Casă 2023 Guvernul a stabilit plafonul de garanții

27 Jan 2023 853

Trei blocuri din cartierul Casa de Cultură din Constanța vor fi reabilitate energetic cu bani din PNRR

23 Jan 2023 1440

Programul Noua Casă continuă în 2023. Ce plafon a alocat Ministerul Finanțelor și care este valoarea maximă a creditului

14 Jan 2023 764

RAJDP a bătut palma cu avocatul Constantin Andrei Gudu, pentru servicii de consultanță juridică

05 Jan 2023 1529

Un alt imobil de patrimoniu ar putea fi vândut după modelul Casei Manicatide. Proprietarul, Gabriel Comănescu, spune că nu vrea să facă tranzacții cu Primăria Constanța

31 Oct 2022 5033

#StrăzidinConstanța - atunci și acum La pas prin Constanța anilor 1960 - Bulevardul I. C. Frimu și străzile Elena Pavel, Nicolaie Titulescu, Dianei, V. Alecsandri (GALERIE FOTO)

15 Oct 2022 3124

Legături cu Global Records Ce firmă organizează concertul lui Fuego și al Irinei Loghin, la Casa de Cultură Constanța?

01 Oct 2022 1499

CLM aprobă noile devize. Construirea incubatorului de afaceri din Casa Embiricos mai scump cu aproape 5 milioane de lei față de estimarea inițială!

13 Sep 2022 974

O companie din Ilfov, care a asigurat paza obiectivelor CNAIR și a Primăriei Tîrgu Mureș, va păzi și DGAS Constanța

21 Aug 2022 1575