Fotoreportaj Istoria „Casei cu lei“, monumenutul istoric reprezentativ al Constanței (galerie foto)


 
  • Edificiul impresionează prin arhitectură bucurându-se de ajutorul detaliilor care reușesc să contureze în prezent un parfum al epocii apuse.
 
Data în care clădirea a fost ridicată nu se cunoaște cu exactitate fiind luate în considerare două perioade: 1898 - 1902 sau 1895 -1898. Un lucru este cert! Deasupra intrării principale există inscripționat anul 1898.

 „Casa cu lei“ a devenit o clădire reprezentativă pentru Orașul Constanța, de altfel se află în patrimoniul arhitectural al României și este declarată monument istoric de categoria A.

Edificiului aflat pe strada Dianei nr. 1 a fost comandat de un negustor armean bogat pe nume Dicran Emirzian. De altfel, o bună bucată de vreme clădirea i-a purtat numele.

Astăzi, însă clădirea este cunoscută sub numele de „Casa cu lei“ datorită sculpturilor impunătoare ce se odihnesc tăcute de mai bine un secol pe capitelurile coloanelor de la intrare.
 
Despre clădirea impozantă

Clădirea a fost construită în stil elenistic, caracteristic perioadei în care a fost proiectată. Datorită particularităților sale, și-a găsit rapid și firesc un loc printre edificiile simbolice ale urbei.

În timpul proiectării clădirii, fațada casei era orientată cu deschidere directă către piaţa Ovidiu şi spre port pe partea dinspre vest. Atât proprietarul, cât și arhitectul au intenţionat să pună în evidenţă clădirea pentru a fi percepută şi contemplată simultan din multiplele ei unghiuri.

Laturile clădirii erau delimitate de cele trei străzi pe care se găseau faţadele: Str. Elenă (mai târziu str. Lascăr Catargiu iar în prezent str. Nicolae Titulescu) - est , str. Dianei - nord (faţada) şi str. Ovidiu (vest).

Din păcate, nu se cunoaște cu certitudine numele proiectantului, însă bazându-ne pe stilul construcției, specialiștii susțin că arhitect Ioan Berindei (1871-1928) ar fi putut să realizeze o astfel de creație plăcută ochiului.


Motivul pentru care și-au îndreptat atenția asupra lui este reprezentant de celelalte clădiri simbol pe care le-a construit în București, dar și micul dataliu – leul – în general, acesta nu lipsește ca element decorativ din casele proiectate de renumitul arhitect.

O altă teorie îl închipuie pe Daniel Renard ca proiectant al casei Emirzian, cel ce avea să primească mai târziu comanda de proiect a Cazinoului din Constanţa. Se poate considera viabil şi acest punct de vedere mai ales că stilul construcţiei este eclectic, comanditarul făcând probabil opţiuni cu o marcantă doză de personalizare.

Construcția înglobează  elemente preromantice şi genoveze, iar în decorul Peninsulei şi al portului devine cu adevărat impunătoare.
Strada Nicolae Titulescu este una dintre srăzile ce a păstrat cel mai bine clădiri de referinţă ale istoriei urbei: Hôtel d'Angleterre ( Hotel Regina / Hotel Intim), Cabaret Brittania, Biserica Catolică Sf. Anton de Padova etc.
 
De-a lungul timpului, clădirea și-a schimbat proprietarul

După finalizarea construcției, se pare că Dicran Emirzian s-a preocupat de afacerile sale care l-au ținut departe de Constanța. Din acest motiv, casa ar fi fost închiriată.

Primul locatar al imobilului fiind chiar Lazăr Munteanu, preşedinte al Tribunalului Constanţa şi în acelaşi timp pasionat colecţionar de artă.
„Legenda spune că într-o zi, Krikor Zambaccian, ilustrul colecţionar de artă, în vârstă de numai 18 ani, a văzut prin ferestrele deschise tablourile expuse pe pereţi. A rămas atât de impresionat de aceste picturi, încât a reuşit să fie introdus în acest imobil. Aşa i s-a declanşat pasiunea pentru colecţiile de artă şi a lăsat moştenire o impresionantă colecţie de artă“, a povestit Doina Păuleanu pentru ZIUA de Constanța în urmă cu mai bine de trei ani.
 
 
Citește si:

Casa cu lei, impozantă clădire din zona peninsulară a Constanţei. Cândva, o clădire simbol

#scrieDobrogea: Casa cu Lei, despre mărire şi decădere la Constanţa (galerie foto)


 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Casa cel mai frumos împodobită de Sărbători este premiată cu 1.000 de lei de primăria unui oraș din România

03 Jan 2022 774

SOLID HOUSE și MOBEXPERT Constanța transformă viitoarea casă în cămin, printr-un gift card de 12.000 de lei

07 Dec 2021 1540

Mai mulți tineri au pătruns, noaptea, în casa unui bărbat din județul Constanța. Ce au sustras

05 Nov 2021 974

CONTINVEST INSOLVENTA SPRL organizează licitație publică cu strigare în vederea vânzării unor active

28 Oct 2021 383

CONTINVEST INSOLVENTA SPRL organizează licitație publică cu strigare în vederea vânzării unor active

01 Oct 2021 427

Declaraţii de avere Silviu Anton, inspector ecolog la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării deține o casă și un teren (document)

08 Sep 2021 1342

„Continvest Insolventa SPRL organizează licitație publică cu strigare în vederea vânzării unor active

01 Sep 2021 581

Societatea de Ştiinţe Istorice din România, filiala Constanţa Elevi constănțeni, premiați la concursul național „Patrimoniul cultural, istoric și natural- Zestrea comunităților locale”

25 Jul 2021 1205

Documente necesare. Urmaşii victimelor Holocaustului vor primi o indemnizaţie lunară

06 Jul 2021 2297

Aproape 20 de ani de închisoare pentru tinerii care au tâlhărit un avocat din Constanța

06 Apr 2021 1732

Ministerul Finantelor Programul "Noua casă" va avea garanții de 1,5 miliarde de lei în anul 2021

20 Mar 2021 1425

Mai puțini bani pentru programul „Noua Casă” în 2021

27 Feb 2021 1292

Ajutorul de deces va scădea. Un membru al familiei poate cere bani de la stat în urma decesului unei rude neasigurate

15 Feb 2021 1637

Percheziții în București, Giurgiu și Ilfov. Legături cu ​Portul Constanța

28 Jan 2021 1187

Tinerii care au tâlhărit un avocat din Constanța menținuți în arest

21 Jan 2021 1308