FOTOREPORTAJ Retrospectiva lucrărilor de pe strada Ștefan cel Mare. Tranșee, accidente, promisiuni și scuze (GALERIE FOTO)

  • Strada Ștefan cel Mare din Constanța este un adevărat șantier de aproape nouă luni.

De aproape nouă luni lucrările de pe strada Ștefan cel Mare tot „continuă“, constănțenii așteptând cu nerăbdare rezultatul final. Celebrele „tranșee“ au stârnit revolta locuitorilor, exasperați de maldărul de pământ care se transformă într-o mare oază de noroi în momentul în care plouă.
 
Pe 25 iunie 2021 se semna  contractul de execuție a lucrărilor pentru proiectul municipalității, însă lucrările au fost începute efectiv abia în 21 octombrie 2021, după parcugerea tuturor procedurilor legale și predarea amplasamentului. Amintim că prin acest proiect al municipalității, realizat cu fonduri europene, se urmărește reabilitarea și extinderea zonei pietonale multifuncționale de pe strada Ștefan cel Mare (15.780,00 mp), precum și reabilitarea trotuarelor străzilor adiacente (30.066,40mp) și crearea de zone shared-space (3.029,00 mp).

 Strada Ștefan cel Mare, noiembrie 2021. Sursă foto: ZIUA de Constanța

Lucrările începute pe o vreme ploiasă, de toamnă și mai târziu continuate sau sistate pe durata iernii, au dus la transformarea locului într-o scenă „de război“, ducându-ne cu gândul la aspectul tranșeelor.

Ca răspuns la întârzierea lucrărilor, primarul Vergil Chițac scria la sfârșitul lunii martie 2022, pe facebook:

„Când am început implementarea, am constatat – nu neapărat cu surprindere – că ceea ce reabilităm urmează să fie distrus, la scurt timp, de furnizorii de utilități care dețin conducte și branșamente în zonă. Asta pentru că cei care s-au aflat înaintea noastră la Primărie nu s-au preocupat să coordoneze lucrările logic și eficient, ci au mers pe deja arhicunoscutul principiu «lasă că merge și așa». Ne-am fi trezit în situația în care, după finalizarea lucrărilor de pe Ștefan cel Mare, să apară RAJA și RADET, pentru schimbarea conductelor. Iar faptul că RAJA implementează un astfel de program la nivel de municipiu se știa de multă vreme, să fie clar, doar că nu a interesat pe nimeni din Primărie. Până la urmă, la ce bun un efort în plus?“



 

La sfârșitul lunii mai, situația tranșeelor încă nu fusese remediată, la o primă vedere observând câteva modificări ale unor porțiuni din stradă. Să nu uităm că nesemnalizarea eventualelor gropi au dus și la accidentarea pietonilor, asemenea constănțencei care și-a rupt buza după o căzătură în „gropile lui Chițac“ la sfârșitul lunii mai 2022.

Strada Ștefan cel Mare, mai 2022. Sursă foto: ZIUA de Constanța


Nu cu mult timp în urmă, city managerul Felicia Ovanesian anunța pe facebook progresul lucrărilor, mai exact betonarea unui mici porțiuni din stradă.

Strada Ștefan cel Mare, iunie 2022. Sursă foto: ZIUA de Constanța 

Conform proiectului, va fi instalat mobilier urban, fântâni arteziere, vor fi amenajate spații verzi, trotuarele vor fi iluminate, vor exista piste de biciclete și treceri de pietoni, iar stațiile de transport public vor fi modernizate.
 
Iată că în debutul sezonului estival, turiștii nu vor putea să se plimbe pe faimoasa stradă din centrul municipiului, iar lucrările vor mai dura o perioadă de timp până când vor fi finalizate.
 
Va urma.

Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Constănțeanul supărat. Locuitorii de pe Ștefan cel Mare se plâng că, din cauza lucrărilor, casele lor au căpătat igrasie. Săpăturile ar putea afecta structura de rezistență a clădirilor!

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Beneficiar, afaceristul Viorel Farcaș Deputatul Stelian Ion (USR) - „O nouă bucată din faleza orașului, un alt tun imobiliar pus la cale de primarul Chițac" (DOCUMENT)

23 Apr 2024 922

Oficial de la Primăria Constanța referitor la mașina care a circulat pe strada Stefan cel Mare, pe pavele (FOTO+VIDEO))

22 Apr 2024 589

Licitații publice Energomontaj SA și-a adjudecat contractul pentru reparația reţelelor de transport şi distribuţie energie termică (DOCUMENTE)

01 Apr 2024 512

Expoziția „Dobrogea Otomană în documente și artefacte de epocă” este găzduită de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui. Cine a adus contribuții din partea MINA Constanța

31 Mar 2024 512

Termoficare Constanța reia furnizarea căldurii și a apei calde pentru consumatorii afectați de lucrări. Despre ce zonă este vorba

20 Mar 2024 625

La Muzeul de Istorie Națională a României Stindardul liturgic al lui Ștefan cel Mare, capodoperă a artei medievale, cu o poveste extraordinară

14 Mar 2024 713

UPDATE. RAJA Constanța Se oprește apa pe mai multe străzi din municipiul Mangalia!

13 Mar 2024 600

Constanța Mai mulți abonați rămân fără apă caldă și căldură! Lista punctelor termice, afectate

12 Mar 2024 913

Lucrări RAJA la Mangalia, județul Constanța! Se oprește furnizarea apei. Lista zonelor vizate

11 Mar 2024 530

Termoficare Constanța, anunț despre finalizarea lucrărilor pentru eliminarea unor avarii

27 Feb 2024 656

Termficare Constanța Mai mulți constănțeni au rămas fără energie termică în această dimineață

26 Feb 2024 1117

Avarie Termoficare Constanța! Mai mulți constănțeni nu au apă caldă și căldură

22 Feb 2024 800

Termoficare Constanța reia furnizarea agentului termic în mai multe puncte termice

14 Feb 2024 876

Fotoreportaj Noaptea pe strada Ștefan cel Mare din Constanța (FOTO+VIDEO)

14 Feb 2024 5732

O nouă avarie Termoficare Constanța! Mai multe puncte termice nu furnizează căldură și apă caldă

13 Feb 2024 740