Andrei Muntmark, fiul „Regelui Eolienelor”, reabilitează Hotelul Bulevard din Constanța (GALERIE FOTO)

  • Hotel Bulevard a fost ridicat în 1912 de Vasile Marinescu după planurile arhitectului Mihail Eftimie
 
Primăria Constanța a eliberat un certificat de urbanism pentru o persoană fizică pentru o investiție pe strada Remus Opreanu nr. 1 din zona peninsulară a municipiului. Clădirea este cunoscută sub denumirea de Hotel Bulevard.
 
Prin CU 2604 din data de 19 octombrie 2022, se dorește modernizarea clădirii existente S+P+2E cu pod înalt prin refacere fațade, recompartimentări interioare prin amenajare spații birou și amenajare pod înalt, cât și schimbare învelitoare. Documentul este valabil 12 luni. Proprietar și investitor este omul de afaceri Andrei Muntmark.
 
 

Proces cu OCPI

 
La finele anului 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre definitivă în procesul în care Andrei Muntmark, fiul omului de afaceri suedez Emanuel Muntmark, ce a dezvoltat mai multe afaceri cu eoliene în Dobrogea, se judeca pentru fostul Hotel Bulevard cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța și Statul Român! Curtea Supremă a decis să respingă recursul declarat în cauză de juniorul Muntmark și, astfel, a închis definitiv cazul.
 
Amintim, este vorba despre dosarul cu indicativul 3431/118/2015, care se afla pe rolul instanțelor din anul 2015 și în care părțile implicate cereau despăgubiri pentru imobilul situat în strada Remus Opreanu din Constanța, la numărul 1. Prin Decizia nr. 2228/2021, Secția I Civilă a Curții Supreme a decis „respinge, ca nefondat, recursul declarat de intervenientul Muntmark Andrei împotriva deciziei nr. 116/C din 23 iulie 2020 a Curţii de Apel Constanţa - Secţia I civilă“. Inițial, litigiul inițial s-a purtat între Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța și moștenitorii proprietarului imobilului respectiv, aceștia intrând în posesia clădirii în baza Legii 10/2001 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv. Ulterior, Andrei Muntmark a intrat în posesia drepturilor litigioase asupra clădirii, ca urmare a cesionării acestora de către moștenitoarele adevăraților proprietari.


 

Caz deschis de OCPI

 
Dosarul a fost deschis inițial la Tribunalul Constanța de către reprezentanții Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța. Instituția le chemase în judecată pe moștenitoarele proprietarilor clădirii, solicitând contravaloarea lucrărilor de reparații și întreținere efectuate la imobil, pe perioada în care a aparținut acesteia. Concret, OCPI a cerut ca cei ce au intrat în posesia imobilului situat pe strada Remus Opreanu nr. 1, în baza Legii 10/2001, să achite suma de 2.483.039,20 de lei. În replică, moștenitoarele adevăraților propriertari au formulat o cerere reconvențională. Astfel, prin această cerere, s-a solicitat ca OCPI să fie obligat la plata sumei de 2.800.000 lei, „ reprezentând despăgubiri evaluate provizoriu pentru degradările cauzate imobilului urmare a lipsei de întreținere și conservare, imputabile persoanei deținătoare în perioada dintre data notificării și data restituirii“, potrivit Jurindex.
 
Acțiunea inițială a OCPI a fost respinsă de instanță ca neîntemeiată, iar cererea reconvențională formulată de Muntmark solicita ca OCPI să fie pus la plata sumei de 328.466 de euro a fost și ea respinsă, de asemenea.
 

Hotărârea Tribunalului l-a nemulțumit pe afacerist, acesta fiind singurul care a exercitat calea de atac a apelului, iar procesul a continuat astfel la Curtea de Apel Constanța.
 
Pe data de 23 iulie 2020, instanța de control a decis să respingă apelul declarat în cauză, iar recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins și recursul declarat tot de omul de afaceri.

 
Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.
 

Hotel Bulevard

 
Hotel Bulevard a fost ridicat în 1912 de Vasile Marinescu după planurile arhitectului Mihail Eftimie.
 
La 12 august 1928, la parterul clădirii se inaugurează un restaurant, eveniment despre care presa vremii scria: „La hotelul Bulevard din orașul nostru se va inaugura duminică cel mai elegant local de Restaurant, Cafe Bar și Cofetărie, sub conducerea dlui. antreprenor Aurel Theodorescu, cunoscut îndeajuns publicului pentru specialitatea și priceperea sa de conducere în această branșă. Acest local, prin faptul cum este aranjat și instalat, poate rivaliza cu cele mai mari localuri din Occident”.
 
În anul 1931, după moartea lui Vasile Marinescu, soția acestuia vinde hotelul familiei Tîrpă.
 
Zece ani mai târziu, hotelul a fost rechiziționat pentru soldații germani, și, ulterior, pentru ofițerii sovietici.
 
După instalarea comunismului, clădirea a fost naționalizată, însă a fost recuperată după Revoluție de moștenitori în urma unui proces de revendicare.
 

Casa Manicatide

 
Casa Manicatide, monument istoric din centrul Constanței, va fi readus la viață. Încă nu au început lucrările, chiar dacă au trecut mai bine de două luni de la eliberarea autorizației de construire pentru reabilitarea obiectivului. Prin AC 200 din data de 10 martie 2022, persoana fizică proprietară, Andrei Muntmark, va reabilita Casa Manicatide de pe strada Nicolae Titulescu nr. 34. Prin documentul emis de municipalitate, se vor reabilita fațadele, acoperișul, vor fi efectuate amenajări interioare, se va reface zona de protecție, se va aduce la starea inițială a soclului, se vor reface instalațiile termice, electrice și sanitare a imobilului. Documentul are o valabilitate de 12 luni.
 
Construită în stil eclectic, în care au fost inserate elemente neoclasice, casa Manicatide este una dintre cele trei vile ridicate în Constanța de Take Manicatide, important om de afaceri, membru al comunității elene din oraș și președinte al Comerei de Comerț. De asemenea, acesta era un important membru al Partidului Conservator. Casa a fost construită după planurile arhitectului H. N. Mangoianu și are 17 camere, trei băi, patru balcoane și o terasă, amprenta la sol fiind de 232 mp. Facem mențiunea că acesta nu este singurul imobil pe care Andrei Muntmark îl deține în Peninsula Constanței.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Vechiul Hotel Bulevard, din Constanța veche – „caz închis!“, la Curtea Supremă! Ce răspuns au avut judecătorii pentru juniorul Muntmark

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Andrei Muntmark va edifica un parc fotovoltaic la Corbu

02 Jan 2024 937

Un prim pas pentru reabilitarea Casei cu Lei! Muntmark a obținut un document de la Primăria Constanța

30 Nov 2023 1197

Orchid SRL, firmă controlată de Andrei Muntmark, își schimbă sediul social din Constanța

12 Sep 2022 2938

Modificări în firma Monsson Trading SRL, firmă deținută de familia Muntmark

11 Sep 2022 2603

Modificări în firma Monsson Trading! Ce au decis asociații

06 Jul 2022 1487

Simbol al Constanței, Casa Manicatide va fi reabilitată

20 May 2022 2162

Monsson Trading SRL a închis un punct de lucru de la Constanța și a vândut un imobil

22 Dec 2021 2786

Vechiul Hotel Bulevard, din Constanța veche – „caz închis!“, la Curtea Supremă! Ce răspuns au avut judecătorii pentru juniorul Muntmark

01 Dec 2021 2837

Energetica Electrica SA-contracte pentru achiziția de părți sociale în producția de energie din surse regenerabile. Unul este din județul Constanța

28 Jul 2021 3422

Noi speranțe pentru Constanța veche! Un important monument istoric din zonă intră în reabilitare

21 Jun 2021 3698

Vechiul Hotel Bulevard, motiv de judecată între juniorul Muntmark și Municipiul Constanța. Cine a câștigat

04 Jun 2021 6007

Monsson Trading SRL înființează un nou parc eolian în județul Constanța

14 May 2021 4784

Ce au decis judecătorii constănțeni în legătură cu clădirea, din Piața Ovidiu, pe care Andrei Muntmark dorea să o reabiliteze

28 Jul 2020 2694

După anularea vânzării în cazul Vilei Regale O altă clădire a Constanței vechi aflată în centrul unui proces. A adăpostit una dintre cele mai importante instituții din județ

09 Jul 2020 2726

Andrei Muntmark, fiul „regelui eolienelor“, doreşte reabilitarea unei clădiri din Piaţa Ovidiu

04 Jul 2019 6639