ANIF, filiala Dobrogea, reabilitează staţia de pompare Bază Galeşu (document)

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), prin Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Dobrogea, şi-a anunţat intenţia de reabilitare a staţiei de pompare Bază Galeşu. Lucrările de investiţii vor dura 16 luni, iar valoarea estimată a acestora se ridică la suma 8.275.642 de lei cu TVA.
 
Valoarea totală a investiţiei „Reabilitarea si modernizarea staţiei de pompare Bază Galeşu“ va fi suportată din fonduri de la bugetul de stat şi din alte fonduri legal constituite. Investiţia presupune reabilitarea staţiei de pompare SP Bază Galeşu, dar şi a 530 de metri liniari de conductă de refulare cu diametrul de 1.200 mm.
 
Din acest motiv, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, prin Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Dobrogea, a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa memoriul de prezentare a proiectului „Reabilitarea şi modernizarea staţiei de pompare SP Bază Galeşu“. Staţia face parte din amenajarea Carasu - Galeşu, deservind o suprafaţă de 4.726 ha. Staţia de pompare este amplasată la km 20+800, pe malul drept al canalului navigabil Poarta Albă - Midia - Năvodari, având următoarele vecinătăţi: la sud - localitatea Poarta Albă; la est - staţia de alimentare cu apă potabilă a municipiului Constanţa; la vest - staţia de tratare Poarta Albă; la nord - localitatea Poarta Albă.
 
Amenajarea de irigaţii a fost pusă în funcţiune de peste 35 de ani, iar utilajele de pompare de bază, instalaţiile auxiliare, hidromecanice şi electrice, conductele şi confecţiile metalice aparţinând circuitului de aspiraţie-refulare, armăturile care compun liniile tehnologice ale electropompelor au un grad avansat de uzură şi nu mai prezintă siguranţă în exploatare. Din aceste cauze, costurile de întreţinere şi exploatare sunt mari, necesitând dese intervenţii, reparaţii şi înlocuiri în timpul campaniilor de irigaţii.
 
Staţia de pompare SP Bază Galeşu funcţionează din anul 1970. Pentru asigurarea cu apă a acestei suprafeţe, staţia de pompare a fost dimensionată pentru un debit total Q staţie = 4,62 mc/sec, Hp = 54 mca. Pentru satisfacerea acestor parametri, staţia a fost echipată cu următorul echipament hidromecanic: şapte agregate de pompare, două electropompe de amorsare tip MIL 50, acţionate de motor, două electropompe de epuisment tip EPET, acţionate de motoare. Staţia este de tip cuvă cameră uscată din beton, cu suprastructură şi pod rulant acţionat manual.

Instalaţiile electrice, conductele şi confecţiile metalice, uzate  

Pe fondul funcţionării îndelungate a staţiilor de repompare, echipamentele de bază şi auxiliare, instalaţiile auxiliare, instalaţiile electrice, conductele şi confecţiile metalice ce compun liniile tehnologice sunt uzate fizic şi moral, prezintă grade de uzură avansate, care fac ca acestea să nu mai prezinte siguranţă în exploatare şi funcţionare. Costurile mari cu energia electrică, cauzate de uzura echipamentelor şi funcţionarea acestora cu randament scăzut, au condus la cheltuieli de întreţinere şi reparaţii mari, care se răsfrâng în preţul de cost al apei pompate perceput de beneficiar.
 
Clădirea staţiei de pompare şi anexa electrică, din cauza infiltraţiilor de ape pluviale, intemperiilor şi vechimii, este degradată. Conducta de refulare metalică existentă este într-un proces avansat de degradare, prezentând suprafeţe întinse de goluri, din cauza ruginii. În zona staţiei de pompare, o parte dintre conductele de refulare ale agregatelor de pompare sunt găurite din cauza coroziunii, provocând dislocări de terasamente în jurul lor. În prezent, conducta este vizibilă pe o mare parte din lungime în zona rezervorului de protecţie la lovitura de berbec şi în zona bazinului de refulare. Bazinul de refulare cu formă rectangulară se află în stare de degradare, necesitând refacerea impermeabilizării lui. 

Oportunitatea şi necesitatea proiectului 

Investiţia este oportună pentru că zona a devenit din ce în ce mai aridă din cauza fenomenului de încălzire globală, fenomen ce este resimţit şi prin faptul că perioadele de secetă coincid cu perioadele de vegetaţie a plantelor, fiind luni la rând când nu cad precipitaţii, aceasta în ciuda faptului că zona se bucură de terenuri bune, cernoziomuri, terenuri ce ajută la obţinerea unor producţii mari, dacă acestora li se aplică tehnologia necesară. În structura culturilor predomină, în proporţie de 90%, legumele, cartofii şi plantaţiile pomicole.
 
Staţia de pompare SP Bază Galeşu funcţionează din anul 1970, deserveşte o suprafaţă netă de 4.726 ha, din care pe o suprafaţă de 3.174 ha sunt constituite şapte Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii. Promovarea investiţiei este necesară deoarece: până în prezent nu s-au făcut niciun fel de lucrări de modernizare şi/sau
retehnologizare pentru îmbunătăţirea randamentului şi, implicit, pentru reducerea consumurilor de energie electrică, staţiile de pompare deservesc o suprafaţă amenajată cu infrastructură pentru irigaţii cu deficit mare de precipitaţii.
 
Realizarea investiţiei este oportună deoarece: asigură îndeplinirea rolului funcţional proiectat, asigură îmbunătăţirea randamentelor agregatelor de pompare, ceea ce conduce la un regim normal de exploatare, reduce pagubele pe terenurile agricole amenajate cu lucrări de irigaţii şi asigură reducerea cheltuielilor de exploatare şi a tarifelor de livrare a apei de irigaţii. Prin propunerea de modificare a parametrilor de funcţionare a amenajării, rezultă necesitatea de a se asigura la staţia de pompare un debit instalat de 3,15 mc/sec. De asemenea, prin modificarea materialului şi a diametrului conductei de refulare, înălţimea de pompare necesară la staţie este Hp = 50 m.

Iată ce lucrări vor fi executate! 

În aceste condiţii, pentru reabilitarea staţiei de pompare SP Bază Galeşu se propun următoarele lucrări: înlocuirea celor şapte grupuri de pompare tip 18 NDS cu agregate de pompare similare cu ax orizontal dublu; înlocuirea armăturilor de pe liniile tehnologice de aspiraţie şi refulare, montarea unui debitmetru pe conducta de refulare, înlocuirea instalaţiilor hidromecanice auxiliare, înlocuirea căruciorului cu electropalan; înlocuirea instalaţiei de amorsare, înlocuirea instalaţiei de epuisment, înlocuire instalaţii electrice şi automatizarea staţiei; realizarea instalaţiei de împământare, realizarea unui sistem de securitate format din sistem antiefracţie perimetral, înlocuirea celor şapte conducte de aspiraţie cu diametrul de 800 mm, înlocuirea conductei de refulare existente cu o conductă cu diametrul de 1.200 mm din poliester armat cu fibră de sticlă şi inserţie de nisip (PAFSIN), turnată prin centrifugare.

 
Conducta va fi prevăzută cu hidrofor şi masive de ancoraj. Clădirea staţiei de pompare va fi refăcută prin: refaceri tencuieli, zugrăveli şi vopsitorii interioare; refaceri tencuieli, zugrăveli şi vopsitorii exterioare; refacere hidroizolaţie; refacere izolaţie terasă; înlocuire uşi şi geamuri; refacere trotuare şi căi de acces; înlocuire sisteme de evacuare ape pluviale de pe terasă; zidirea unor porţiuni de geamuri, spate clădire; montare geamuri rabatabile pentru aerisire; refacere împrejmuire cu gard clădire şi poartă acces.
 

De asemenea, va fi reabilitat şi bazinul de refulare prin: desfacerea dalelor deteriorate din pereul existent; turnarea unui pereu din beton armat de 10 cm grosime. Toate lucrările prevăzute a se realiza pentru modernizarea şi retehnologizarea staţiei de pompare SP Bază Galeşu sunt propuse a se executa pe amplasamentele existente şi în aceste condiţii nu sunt necesare racordări la reţele utilitare din zonă.
 
Prin executarea lucrărilor de reabilitare propuse, sunt vizate următoarele obiective: asigurarea rolului de funcţionare avut în vedere în proiectul iniţial, asigurarea unui regim normal de exploatare, reducerea consumurilor de energie electrică prin îmbunătăţirea randamentelor de pompare şi a pierderilor de apă, reducerea pagubelor pe terenurile agricole amenajate cu lucrări de irigaţii, precum şi a cheltuielilor de exploatare şi a tarifelor de livrare a apei de irigaţii.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta documentaţia depusă la APM Constanţa.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se reabilitează staţia de irigaţii Sinoe! Apa va fi asigurată din lacul Goloviţa (document)

13 Sep 2018 3575

Obiectivele din cadrul ANIF, filiala teritorială Dobrogea, păzite de o societate din județul Teleorman (document)

28 Oct 2017 4003

Agenţia Națională de Îmbunătățiri Funciare Constanţa angajează consilier. Ce condiţii trebuie îndeplinite

15 May 2017 2658

ANIF, Filiala Dobrogea face angajării Vezi ce posturi a scos la concurs

01 Jul 2016 3584

ANIF Dobrogea a scos la concurs 13 posturi vacante

12 Jun 2015 3432

Anunţuri 9 septembrie 2014

09 Sep 2014 2526