Ce se construiește Avocatul Adrian Gheorghiță a cumpărat cu 126.000 de euro, în rate, 500 de metri pătrați în Faleză Nord. „Acel teren avea o formă neregulată, nu se putea construi“

  • În Faleză Nord, pe strada Maior Șofran din Constanța, la numărul 18, se ridică un imobil cu trei-patru etaje pentru locuințe colective.
  • Terenul are în spate o poveste în care se regăsesc oameni de afaceri, avocați, testamente, dar și martori într-un proces ai unor foști angajați ai Primăriei Constanța, finalizat, însă, cu achitare.
  • Pentru 520 mp din acest teren, avocatul Adrian Gheorghiță și soția sa s-au înțeles cu vânzătorul Cristin Marin la suma de 126.000 de euro, din care 26.000 fuseseră achitați la momentul semnării contractului, iar restul de 100.000 de euro vor fi achitați în 100 de rate egale de 1.000 de euro pe lună.
  • Pentru o suprafață de 143 mp de teren din apropiere, compania CT & VMA Construcții a achitat integral suma de 124.000 de euro soților Mărae, vânzătorii.
  • „Plătesc rate în continuare pentru acest teren. De la domnul Cristin Marin am cumpărat doar 500 mp. Terenul acum, ați văzut, are 950 mp. Acel teren de 500 mp avea o formă neregulată, deci nu putea fi construit pe el. În 2017, acesta a fost și supraimpozitat, pentru că acolo erau niște cocioabe, erau locuite de niște oameni fără adăpost, era o situație destul de incertă“, a declarat avocatul Adrian Gheorghiță, pentru ZIUA de Constanța.
  • În prezent, întregul teren de 950 mp este deținut în cote egale de companiile CT & VMA Construcții, deținută de Constantin Berdilă, și Rent Anytime, deținută de Adrian Gheorghiță și administrată de fratele avocatului, Ciprian Gheorghiță.
  • Numele lui Cristin Marin apare pe lista martorilor în procesul în care Petrică Munteanu și mai mulți foști angajați ai Primăriei Constanța au fost trimiși în judecată și, în final, achitați definitiv.
  • Cristin Marin deținea terenul în urma moștenirii pe care i-a lăsat-o în baza testamentului întocmit de Pantelemon Grumezescu. Testamentul a fost contestat în instanță de nepoata lui Pantelemon Grumezescu, dar instanțele au respins acțiunea.
 
Pe strada Maior Șofran din Constanța, la numărul 18, se ridică un imobil cu trei-patru etaje pentru locuințe colective. Autorizația de construire a fost eliberată de Primăria Constanța în data de 19 octombrie 2020, în favoarea companiilor CT&VMA Construcții SRL și, respectiv, SC Rent Anytime SRL.
 
Dincolo, însă, de cele două nume de firme, terenul are în spate o poveste în care se regăsesc oameni de afaceri, avocați, testamente, dar și martori într-un proces ai unor foști angajați ai Primăriei Constanța, finalizat, însă, cu achitare.
 
În prezent, cei doi proprietari ai terenului de 950 mp din strada Maior Șofran nr. 18, din Constanța, cu număr cadastral 252220, înscris în CF 252220, sunt cele două companii, respectiv SC CT & VMA Construcții SRL și SC Rent Anyime SRL, în urma Contractului de partaj voluntar cu sultă nr. 1279 din 18.09.2020.
 
Contractul a fost încheiat de avocatul Adrian Gheorghiță și soția sa, avocatul Camelia Gheorghiță, cu societatea Rent Anytime SRL, reprezentată de administratorul Ciprian Gheorghiță (fratele avocatului), și, respectiv firma CT & VMA Construcții SRL, reprezentată de omul de afaceri Constantin Berdilă.
 
Cele trei părți (soții Gheorghiță, Rent Anytime și CT & VMA Construcții) erau, potrivit contractului, coproprietari ai terenului, astfel: soții Gheorghiță dețineau 47,4790%, Rent Anytime – 10,4737%, iar CT & VMA Construcții – 42,0473%.
 

Cumpărători, vânzători și prețuri de vânzare

 
Potrivit documentului oficial, CT & VMA Construcții a dobândit 157 mp prin schimb cu municipiul Constanța, „prin primar Decebal Făgădău, prin Răduțoiu Iuliana“, ce a avut la bază HCL Constanța nr. 375/30.09.2019 (act ce poate fi accesat în Secțiunea Documente).
 
În ce privește o suprafață de 594 mp din teren, aceasta a fost dobândită după cum vom detalia în rândurile ce urmează.
 
CT & VMA Construcții a cumpărat 143 mp de la soții Marian și Paraschiva Mărae (Contractul de vânzare-cumpărare nr. 1519/27.06.2019).

 
La rândul lor, avocatul Adrian Gheorghiță și soția sa, avocat Camelia Gheorghiță, au cumpărat 520 mp de la Cristin Marin (Contractul de vânzare-cumpărare nr. 666/15.03.2019).
 

Tranzacția dintre CT & VMA Construcții (prin Constantin Berdilă) și soții Mărae a fost perfectată la un preț de 124.000 de euro, din care 10.000 de euro avans, iar 114.000 de euro au fost plătiți în ziua încheierii contractului. Prețul a fost achitat pentru terenul de 143 mp și o construcție cu destinația de locuințe, aflată în stare avansată de degradare, potrivit contractului, dar și pentur o anexă ridicată fără autorizație și în stare avasantă de degradare.
 
Soții Gheorghiță și omul de afaceri Cristin Marin au încheiat contractul de vânzare pentru terenul intravilan în suprafață de 520 mp, situat în Constanța, strada Maior Șofran nr. 18, lotul nr. 2, prețul tranzacției fiind de 126.000 de euro, din care 26.000 de euro au fost achitați în ziua semnării contractului de vânzare.
 
Legat de restul de 100.000 de euro, Cristin Marin a declarat că „sunt de acord să îl primesc până la data de 15.04.2028, prin virament bancar sau depunere de numerar (...) în 100 de rate lunare egale a câte 1.000 euro/lună, la data de 15 a fiecărei luni“.
 
Se mai arată în contract că „vânzătorul declară că renunță în mod expres la înscrierea în Cartea Funciară a unei ipoteci legale asupra imobilului vândut, pentru primirea restului de preț al vânzării“.
 
Pentru a sintetiza, compania CT & VMA Construcții a plătit 124.000 de euro pentru terenul de 143 mp de la soții Mărae, suma fiind deja achitată integral, în timp ce soții Gheorghiță au convenit cu Cristin Marin, pentru terenul de 520 mp, suma de 126.000 de euro, din care au fost achitați efectiv 26.000 de euro la momentul semnării contractului, iar pentru restul de 100.000 de euro s-au angajat să achite 1.000 de euro/lună până în 2028.
 
Declarația avocatului Adrian Gheorghiță cu privire la acest preț de vânzare este redată mai jos în articol.
 
Tot referitor la tranzacția încheiată între soții Gheorghiță și Cristin Marin mai trebuie menționat că, potrivit sursei citate, „întregul imobil ce se înstrăinează se află în circuitul civil, este liber de orice sarcini și servituți, cu excepția Contractului de asistență juridică nr. 14 din data de 22.01.2008, încheiat cu Lițcanu și Gheorghiță S.C.A., a Actului adițional din data de 14.05.2009 și a Actului adițional nr. 2/27.03.2017“.
 
Așadar, încă din 2008, exista pe teren o sarcină înscrisă în favoarea firmei de avocați a soților Gheorghiță.
 

Testament atacat în instanță

 
În continuare, mai trebuie spus legat de teren că vânzătorul, Cristin Marin, îl deținea în urma testamentului întocmit în favoarea sa de către Pantelemon Grumezescu. Testamentul fusese întocmit în 2007, Pantelemon Grumezescu decedând ulterior, în 20.03.2015. Imediat după moartea sa, testamentul a fost atacat în instanță de Viorica Cotfasa, nepoata de frate a acestuia.
 
Cazul a ajuns în instanță, unde, potrivit Sentinței nr. 1151/05.02.2016, citată pe Jurindex, femeia a susținut că Pantelemon Grumezescu „a revocat testamentul precizat în anul 2009, odată cu întocmirea antecontractului de vânzare-cumpărare nr. 51/30.10.2009, în temeiul căruia pârâtul (nr., Cristin Marin) urma să obțină 40% din imobilul situat în strada Maior Șofran nr. 18, prin vânzare-cumpărare, nemaifiind considerat legatar, astfel încât pârâtul nu mai are nicio calitate cu privire la succesiunea autorului“.
 
Precizăm că, potrivit sursei citate, revocarea testamentului, dar și antecontractul menționat de reclamantă au fost întocmite și înregistrate la SCA Lițcanu și Gheorghiță.
 
După dezbateri, instanța a decis să respingă acțiunea nepoatei.
 
Conform documentului citat pe Jurindex, „instanța are în vedere că, în cauză, nu a intervenit revocarea expresă a testamentului autentificat sub nr. 2029/17.07.2007 (...), în condițiile în care defunctul nu a întocmit un alt testament ulterior, iar declarația de revocare certificată sub nr. 52/30.10.2009 de av. Gheorghiță Gelu Adrian nu poate produce efectul juridic de revocare a testamentului întrucât nu a fost întocmită în forma cerută de lege, respectiv cea autentică“.
 
Hotărârea Judecătoriei Constanța a rămas definitivă, așa încât Cristin Marin a rămas cu terenul respectiv pe care, în cele din urmă, în data de 15 martie 2019, l-a și vândut avocatului Adrian Gelu Gheorghiță și soției acestuia.
 

„Este o poveste veche“

 
Legat de această situație și de terenul cumpărat de la Cristin Marin, pentru care soții Gheorghiță s-au angajat să achite 1.000 de euro lunar până în 2028, avocatul Adrian Gheorghiță a făcut mai multe precizări, contactat fiind de ZIUA de Constanța.
 
Astfel, în ce privește contractul de asistență juridică încheiat încă din ianuarie 2008, înscris în cartea funciară a terenului, avocatul a declarat că „din câte îmi aduc aminte, cu domnul Grumezescu am încheiat contractul de asistență juridică în baza căruia s-a înscris sarcina asupra terenului în favoarea SCA Gheorghiță și Lițcanu. Este o poveste veche, cred că era un dosar civil. Așa se procedează. În anumite ocazii, când se încheie un contract de asistență juridică ce are ca obiect un imobil, contractul de asistență juridică se poate nota în cartea funciară a imobilului“.
 
Totodată, legat de prețul de vânzare convenit cu Cristin Marin pentru teren, avocatul a făcut următoarele precizări:
 
„Așa ne-am înțeles cu dumnealui. Plătesc rate în continuare pentru acest teren. De la domnul Cristin Marin am cumpărat doar 500 mp. Terenul acum, ați văzut, are 950 mp. Acel teren de 500 mp avea o formă neregulată, deci nu putea fi construit pe el. În 2017, acesta a fost și supraimpozitat, pentru că acolo erau niște cocioabe, erau locuite de niște oameni fără adăpost, era o situație destul de incertă“.
 
În ce privește procesul privind calitatea de moștenitor al lui Cristin Marin, ce fusese contestată, avocatul a explicat că „dumnealui s-a judecat, eu nu am fost avocatul dumnealui în acel dosar și s-au închis toate litigiile. A avut un alt avocat în povestea cu succesiunea, iar la mine, când a venit, erau deja câștigate dosarele, avea hotărârile judecătorești și nu am intrat să mă uit efectiv ce s-a întâmplat“.
 

Supraimpozitare și mărturie la proces

 
Pentru a contextualiza, precizăm că, în anul 2017, municipalitatea a decis supraimpozitarea cu 400% a terenului din strada Maior Șofran nr. 18, lot 2, „proprietatea domnului Marin Cristin“, motivul fiind „clădirea (...) se încadrează în categoria clădirilor neîngrijite prin constatarea stării tehnice nesatisfăcătoare în baza criteriilor stabilite prin prevederile HCL nr. 27/2016“. Documentația poate fi accesată în Secțiunea Documente.
 
Detalii despre acest moment pot fi citite aici
 
Mai facem precizarea și că numele lui Cristin Marin a fost menționat, așa cum precizam anterior, printre martorii din procesul mai multor angajați din Primăria Constanța, printre care și Petrică Munteanu, cazul fiind încheiat cu achitare definitivă.
 
În cadrul declarației de martor din data de 21 aprilie 2009, dată la Tribunalul Constanța, Cristin Marin preciza, printre altele, că „Primăria Municipiului Constanța a reușit să mă falimenteze“. Detalii despre declarația de la proces pot fi citite aici
 

Contractul de partaj

 
Pentru a încheia capitolul acesta în ce privește tranzacția terenurilor din strada Maior Șofran, mai este de precizat că firmele CT & VMA Construcții SRL și Rent Anytime SRL achiziționaseră în cote egale terenul de 199 mp din strada Maior Șofran nr. 18, Lot 1 de la Alexandru Mihai Cernega, în baza Contractului nr. 209/14.02.2020, prețul fiind de 521.486 de lei, achitat la momentul vânzării. În tranzacție, Rent Anytime a fost reprezentată de Adrian Gheorghiță, iar CT&VMA Construcții de Constantin Berdilă.
 
În urma dezmebrărilor și alipirilor, s-a ajuns la Contractul de partaj voluntar cu sultă nr. 1279 din 18.09.2020. Avocatul Adrian Gheorghiță și soția sa, avocatul Camelia Gheorghiță (care dețineau 47,4790%) au transmis dreptul de proprietate asupra terenului de 950 mp către CT&VMA Construcții SRL (care deținea 42,0473%) și, respectiv, Rent Anytime (care deținea 10,4737%). În urma contractului, CT&VMA Construcții, prin Constantin Berdilă, și Rent Anytime, prin Ciprian Gheorghiță, au obținut cote egale asupra terenului.
 
La rândul lor, soții Gheorghiță urmează să primească până la data de 17.09.2023 inclusiv, de la CT&VMA Construcții SRL, cu titlu de sultă,  suma de 43.819 euro.
 
De la Rent Anytime, soții Gheorghiță primesc suma de 217.790 de euro, cu titlul de sultă.
 
În prezent, așa cum afirmam anterior, cele două companii au obținut pentru terenul în cauză Autorizația de construire pentru a ridica un imobil cu trei-patru etaje, cu destinația locuințe colective.
 

Cine ce firme are

 
Potrivit Confidas.ro, consultat la data de 27 iunie 2021, societatea CT&VMA Construcții SRL a fost înființată în 2018 și are sediul pe strada Ciprian Porumbescu nr. 33, obiectul de activitate fiind „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale“.
 
Asociat unic și administrator este Constantin Berdilă, care apare și în firmele Disan Antrepriza și Construcții SRL, Disan Expert SRL, Hidro Cons SRL (radiată) și Navis Max SRL.
 
Ct&VMA Construcții SRL are un punct de lucrur în strada Maior Șofran nr. 18. În 2018, firma a avut doi angajați, o pierdere netă de 22.207 lei și 0 cifra de afaceri.
 
În 2019, cu 3 angajați, profitul net a fost 870.360 de lei, iar cifra de afaceri a fost 61.591 de lei.
 
În 2020, numărul angajaților a fost 0, profitul net a fost 91.115 lei, iar cifra de afaceri a fost 4.-758.456 de lei.
 
Compania Rent Anytime SRL a fost înființată, conform sursei citate, în 2020 și are sediul social în Constanța, pe strada Răscoalei din 1907, nr. 38, etaj 3, obiectul de activitate fiind „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau în leasing“.
 
Asociat unic este avocatul Adrian Gheorghiță, iar administratorul este Ciprian Gheorghiță, fratele său. Numele lui Adrian Gheorghiță figurează și în firmele Total Freight Transport SRL  și Rasova Energy SRL (radiată).
 
Numele lui Ciprian Gheorghiță figurează în Life Forwarding SRL, Life Logistics și Total Freight Transport.
 
În 2020, firma Rent Anytime a avut 0 angajați, profit net 43.938 de lei și cifra de afaceri netă 56.948 de lei.
 
Potrivit Confidas.ro, numele lui Cristin Marin apare în societățile Cristin Redivivus, Cristin Von Building, Marin C Cristin Întreprindere Individuală (radiată) și Monica SRL (radiată).
 
Sursa foto: Google Maps

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:

Stăpânii terenurilor:
Camera secretă a blocului de pe bulevardul Mamaia 505A

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Avocatul Adrian Gheorghiță dat afară din sediul Poliției Mamaia! Polițist condamnat. Motivare

05 Aug 2021 1583

Victima, avocatul Adrian Gheorghiță Un polițist din IPJ Constanța, condamnat definitiv pentru purtare abuzivă

23 Jul 2021 1273

Forțele aliate se retrag din Afganistan Lista militarilor români ucişi în misiunile executate în teatrele de operaţii

16 Apr 2021 1345

Avocat agresat în sediul Poliției Mamaia! Dosarul, în apel

05 Apr 2021 1543

Judecătoarea Mara Iacob și-a motivat decizia în cazul avocatului Adrian Gheorghiţă agresat de un polițistul Tiberiu Petrovici

28 Dec 2020 1094

Avocatul Adrian Gheorghiţă agresat în Poliţia Mamaia. Opt luni de închisoare pentru polițistul Tiberiu Petrovici

08 Dec 2020 1861

Polițistul Tiberiu Petrovici l-ar fi agresat pe avocatul Adrian Gheorghiță. Procesul, amânat

30 Oct 2020 1196

Ce s-a întâmplat în dosarul polițistului care ar fi agresat un avocat constănțean

12 Sep 2020 1468

Avocat contra polițist, pe ordinea de zi a Judecătoriei Constanța

10 Sep 2020 1481

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 29 iunie 2020

30 Jun 2020 1704

Avocatul Adrian Gheorghiţă se întâlnește azi în instanță cu polițistul Tiberiu Petrovici

25 Jun 2020 1181

Avocatul Adrian Gheorghiţă, agresat de un polițist în sediul Poliţiei Mamaia. Când începe procesul

10 Jun 2020 2056

Poliţistul Tiberiu Petrovici, acuzat că l-a agresat pe avocatul Adrian Gheorghiţă. Începe judecata

11 Mar 2020 2275

Avocatul Adrian Gheorghiţă, din Baroul Constanţa, agresat de un poliţist în sediul Poliţiei Mamaia. Omul legii, trimis în judecată

18 Feb 2020 2411

Creditorii Data Net SRL, convocaţi pentru aprobarea strategiei de vânzare a bunurilor

02 Apr 2016 2260