Dezbatere publică la Primăria Constanţa, privind construirea unei biserici ortodoxe pe strada Munţii Tatra din cartierul Palas


Primăria Municipiului Constanţa anunţă consultarea publicului privind elaborarea PUZ - pentru zona delimitată de strada Munţii Tatra, strada Lt. Petre Mănoiu, incinta Liceului CFR şi calea ferată. Adresa imobilului care a generat PUZ-ul este strada Munţii Tatra nr. 45. Iniţiatorul PUZ-ului este Parohia „Întâmpinarea Domnului“, Arhiepiscopia Tomisului. La această adresă va fi construită o biserică pentru enoriaşii din zonă.


Publicul este invitat să transmită observaţii asupra documentelor disponibile la sediul Primăriei Municipiului Constanţa, Biroul "Strategii şi Planificare Urbană", în perioada 21.10 - 15.11.2019. Dezbaterea publică va avea loc pe data de 08.11.2019, între orele 10.00-11.00, la sediul Primăriei Constanţa.


Biroul Strategii şi Planificare Urbană va colecta şi transmite laboratorului/iniţiatorului eventualele observaţii formulate. La rândul său, iniţiatorul/elaboratorul va argumenta (ne)preluarea observaţiilor formulate. Răspunsul la observaţiile transmise în scris va fi comunicat de Primăria Municipiului Constanţa pe data de 25.11.2019.



Reamintim că Primăria Constanţa a emis pe data de 6 august 2018 un act de urbanism pentru Arhiepiscopia Tomisului, care permite ridicarea unui nou lăcaş de cult în cartierul constănţean Palas. Este vorba despre certificatul de urbanism nr. 2949, emis pentru Arhiepiscopia Tomisului, prin Doru Andrei. Potrivit actului, pe strada Munţii Tatra nr. 45, din cartierul Palas, va fi construită o biserică ortodoxă cu casă parohială. Viitoarea biserică va avea hramul Întâmpinarea Domnului, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preot Eugen Tănăsescu.

Întâmpinarea Domnului este prăznuita la 40 de zile de la naşterea lui Hristos, pe 2 februarie. Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria şi dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbăteasca să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naştere. În acest moment se făcea şi curăţirea mamei. În Templu sunt întâmpinaţi de dreptul Simeon şi prorociţa Ana. Întâmpinarea Domnului sau aducerea Lui spre închinare a rămas ca pildă şi la noi, ca îndatorire a mamelor de a aduce pruncii la biserică, la patruzeci de zile după naştere, pentru molifta de curăţire şi închinarea pruncilor la sfintele icoane. Mama care a născut vine în biserică şi în numele familiei aduce pe cel născut ofrandă lui Dumnezeu, închinându-l la altar.


Citeşte şi:

Lăcaş de cult nou în municipiul Constanţa. Unde va fi situat şi ce hram va avea



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Justiție Constanța Firma care administrează Cimitirul Municipal Constanța a câștigat în instanță procesul cu primăria!

16 Apr 2024 251

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 595

Licitații Constanța Investiție estimată la trei milioane de euro pentru creșterea eficienței energetice a Liceului Tehnologic Tomis (DOCUMENT)

12 Apr 2024 447

Primăria Constanța caută medici veterinari de liberă practică. Contractul de peste 3,2 milioane de lei, scos la licitație (DOCUMENT)

12 Apr 2024 439

Primăria caută o firmă care să pună în funcțiune fântânile arteziene şi bazinele ornamentale din municipiul Constanța

12 Apr 2024 340

Locuri de muncă Constanța Primăria Municipiului Mangalia angajează. Detalii și condiții

12 Apr 2024 641

Teren de pe Aleea Universității din Constanța, vândut la licitație

11 Apr 2024 872

Primăria Constanța vinde la licitație un teren de pe strada Flămânda

11 Apr 2024 464

Decizie în procesul dintre firma care administrează Cimitirul Municipal și Primăria Constanța

10 Apr 2024 500

ZIUA LIVE. Stelian Ion (ADU) „Constanța este un oraș nespălat, îl spală doar ploile, iar din cauza lucrărilor prost făcute se inundă”!

09 Apr 2024 716

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Constanța - „Primăria s-a detașat de cetățeni și pare că ia decizii împotriva cetățenilor“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Apr 2024 474

ZIUA LIVE Deputatul Stelian Ion, candidatul ADU la Primăria Municipiului Constanța despre lipsa locurilor de parcare și traficul infernal!

08 Apr 2024 637

Teren în Piața Ovidiu Judecătorii din București explică de ce UAT Constanța prin primar Vergil Chițac a pierdut procesul deschis de Banca Națională a României (MOTIVARE+DOCUMENT)

07 Apr 2024 3579

Dezvoltatorul Stop SRL respectă legislația și a început procesul de demolare, după anularea autorizației de construcție de către Primăria Constanța

05 Apr 2024 928

Primăria Constanța Trotuarele din mai multe zone din oraș, în curs de modernizare (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 490