Geamia „Hunchiar“, reabilitată cu susţinerea Agenţiei de Cooperare şi Coordonare Turcă. Va urma Moscheea „Carol I“

Muftiatul Cultului Musulman din România va reabilita monumentul istoric Geamia „Hunchiar“. În acest sens, Primăria Constanţa a emis, pe data de 28 aprilie, Certificatul de urbanism nr. 1077 pentru „Consolidare, restaurare şi punere în valoare monument istoric Geamia «Hunchiar»“. Actul eliberat de municipalitate este valabil 24 de luni.
 
„Cu sprijinul Agenţiei de Cooperare şi Coordonare Turcă, Muftiatul va reabilita mai multe monumente istorice din patrimoniul nostru. Începem lucrările la geamia din Isaccea, din Tulcea, deoarece se află într-o stare avansată de degradare. Apoi vom reabilita şi Geamia «Hunchiar», a cărei structură de rezistenţă a fost afectată de constricţia de alături. De asemenea, va fi reabilitat şi minaretul Geamiei «Hunchiar». Ulterior, vor începe lucrările şi la Moscheea «Carol I»“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman.
 
Geamia „Hunchiar“ a fost ridicată în anul 1867, fiind cel mai vechi lăcaş de cult musulman din oraş. Filele istoriei povestesc că, la începutul secolului al XIX-lea, Constanţa, care ocupa atunci doar zona peninsulară (actuala zonă istorică, de la Cazino până aproape de Muzeul de Artă Populară), era mărginită de un zid de apărare cu bastion, construit de turcii care stăpâneau Dobrogea la acea vreme. Acest zid de apărare a fost distrus între anii 1828 şi 1829, din el rămânând doar un morman de pietre albe. Din acele rămăşiţe a fost înălţată, în anul 1867, frumoasa Geamie „Hunchiar“, al cărei nume înseamnă în limba turcă „guvernator“. Având o arhitectură specifică stilului maur, geamia este un edificiu simplu, alcătuit dintr-un corp principal de formă pătrată, care adăposteşte sala de rugăciuni, şi un minaret înalt de 24 de metri, prevăzut în partea superioară cu un cerdac.
 
Din minaret, care este echivalent cu clopotniţa bisericilor creştine, se face chemarea la rugăciune. În trecut, imamul, preotul musulman, urca de cinci ori pe zi în vârful minaretului pentru a anunţa credincioşii, în limba arabă, că a sosit vremea rugăciunii. Şi astăzi se poate auzi chemarea imamului, rostită din minaretul Geamiei „Hunchiar“.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acest lăcaş de cult a fost serios avariat, fapt care a dus la închiderea sa. Geamia a rămas în acest stadiu până în 1990, când reprezentanţii Cultului Musulman s-au ocupat de renovarea sa.
 
Podeaua geamiei este acoperită în totalitate de covoare persane deosebite, iar pereţii sunt lipsiţi de picturi care să redea scene religioase. Singurele obiecte care înfrumuseţează pereţii geamiei sunt câteva tablouri în care sunt scrise cu litere arabe versete din cartea sfântă, Coran.
Principalul element de cult din interiorul geamiei este mihrabul, locul de unde imamul oficiază slujbele religioase. Acest altar, dacă putem să-l numim aşa, reprezintă o „nişă“ în perete şi este îmbrăcat într-o faianţă specială, adusă din Turcia şi inscripţionata cu versete din Coran. Dinaintea mihrabului este aşezat un covor persan roşu, lucrat manual, dăruit în 2001 de preşedintele Turciei. De reţinut este faptul că mihrabul este orientat întotdeauna către oraşul sfânt al musulmanilor, Mecca. În dreapta mihrabului se afla minbarul, locul din care imamul predică vinerea şi în zilele de sărbătoare. Minbarul reprezintă calea lui Allah şi apare sub forma unui balcon de lemn cu trepte. Numărul scărilor este întotdeauna impar şi variază în funcţie de mărimea lăcaşului de cult.
 
Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă (TIKA) a fost fondată în anul 1992 şi este subordonată direct Instituţiei Premierului Turciei. Agenţia şi-a început activitatea prin finanţarea şi implementarea unor proiecte de natură socială, culturală şi de sănătate în diferite ţări. În prezent, TIKA implementează proiecte în diverse domenii de activitate în peste 120 de ţări din întreaga lume.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Slujba primei zile de Ramazan Bayram, oficiată de muftiul Muurat Iusuf la Geamia Hunchiar

01 May 2022 2602

#citeșteDobrogea Geamiile din Constanţa în prima jumătate a secolului trecut

24 Mar 2021 3313

Geamia Hunchiar va fi restaurată. Primăria Constanța a eliberat autorizația de construire

06 Feb 2021 3402

Comunitatea musulmană din România celebrează Kurban Bayramul

30 Jul 2020 2861

Simbol al Constanței vechi, Geamia „Hunchiar“ va fi pusă în valoare de Muftiatul Cultului Musulman

21 Nov 2019 2990

Geamia Hunchiar, consolidată, restaurată şi pusă în valoare de Muftiatul Cultului Musulman

28 Jun 2019 2674

Credincioşii musulmani vor sărbători timp de trei zile Ramazan Bayram

03 Jun 2019 9449

Geamia Hunchiar 1863, Magaziile genoveze 1864, Piata ovidiu, podul metalic strada Traian

15 Jul 2018 1970

Trei zile de sărbătoare la musulmani. Slujbă specială, astăzi, la Geamia Hunchiar din Constanţa. Mesajul muftiului Cultului musulman

15 Jun 2018 5685

#scrieDobrogea Istoria zbuciumată a celui mai vechi lăcaş musulman din Constanţa, Geamia „Hunkiar“ (galerie foto)

17 Jan 2018 5196

Cu ocazia Bairamului Iusuf Muurat, anunț important pentru toți enoriașii musulmani cu situație materială precară

23 Jun 2017 5124

Geamia Hunchiar din Constanţa a fost lovită de fulger. Ce pagube au fost

08 Jun 2017 5952

Revista presei locale

02 May 2017 3996

Revista presei locale

01 May 2017 4431

Revista presei locale

29 Apr 2017 5008