Iată ce răspuns a primit Arhiepiscopia Tomisului de la APM Constanţa! Este vizată o mănăstire din Hârşova (document)

Arhiepiscopia Tomisului poate construi mănăstirea cu hramul „Icoana Maicii Domnului Prodromiţa de la Muntele Athos“, în oraşul Hârşova.
 
Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a răspuns cererii formulate de Gheorghe Mandache, reprezentant al Arhiepiscopiei Tomisului, prin care se solicită emiterea avizului de mediu pentru „Întocmire Plan Urbanistic Zonal în scopul construirii unei mănăstiri cu hramul «Icoana Maicii Domnului Prodromiţa de la muntele Athos»; anexe cu dotări aferente; fântână; foişor; împrejmuire, parcare; racord la utilităţi: energie electrică, apă, canalizare“. Amplasamentul propus este în oraşul Hârşova, parcela A 248/1, tarlaua 53, judeţul Constanţa (conform CU 40/30.06.2014 şi CU 50/05.07.2016, eliberate de Primăria Hârşova).

 
„În conformitate cu prevederile HG 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe, în urma analizării documentaţiei în şedinţa Comitetului Special Constituit (CSC) din cadrul APM Constanţa din data de 17.06.2016, se comunică următoarele: întocmirea Planului Urbanistic Zonal în scopul construirii unei mănăstiri cu hramul «Icoana Maicii Domnului Prodromiţa de la muntele Athos», propus a fi amplasată în Hârşova, nu necesită evaluare de mediu şi nici parcurgerea celorlalte etape din procedura de evaluare adecvată, urmând a fi supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu“, se arată în răspunsul APM Constanţa.
 
Mai mult, până la luarea acestei decizii, publicul nu a depus comentarii. Planul urbanistic notificat prezintă următoarele caracteristici: suprafaţa de teren care a generat PUZ-ul este de 10.000 mp (un hectar), proprietate privată. Se vor construi următoarele obiective: biserică, paraclis, altar de vară, chilii/trapeză, chilii, casă de protocol, casă de oaspeţi, pangar, depozit, rezervă apă, parc de joacă pentru copii, alei pietonale, parcare, carosabil, amenajare spaţiu verde, grădini de faţadă, împrejmuire, bazin vidanjabil. Realizarea lucrărilor de construire, din PUZ-ul analizat, nu prezintă efecte negative asupra biodiversităţii locale şi îndeplineşte obiectivele de protecţie a mediului înconjurător, încadrându-se în principiile dezvoltării durabile.

Cum va arăta lăcaşul de cult

Viitoarea mănăstire va fi ridicată pe un teren de 10.000 mp. Lucrarea urmăreşte realizarea unei compoziţii coerente din punct de vedere urbanistic, configurarea unei estetici a ansamblului compoziţional în zona studiată, precum şi integrarea acesteia în cadrul prevederilor Planului Urbanistic General al oraşului Hârşova. Ansamblul va fi compus din: biserică, paraclis, altar de vară, chilii, casă de protocol, trapeză, casă de oaspeţi, pangar, depozitare, rezervă de apă, parc de joacă pentru copii, parcare, carosabil, spaţiu verde, grădini de faţadă, cimitir monahal, fosă septică ecologică şi împrejmuire. Terenul pe care va fi edificată construcţia se află în partea de nord-vest a oraşului Hârşova, la o distanţă de doi kilometri de centrul oraşului şi la 100 de metri sud faţă de strada Rozelor.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta decizia etapei de încadrare nr. 6354RP/13.03.2017.

Citeşte şi:

Arhiepiscopia Tomisului vrea să ridice o nouă mănăstire în judeţul Constanţa. Iată unde!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.