Peste 1 milion de euro investiți pentru modernizări la Penitenciarul Constanța Poarta Albă

  • Valoarea investiției este de 5.173.702,66 lei fără TVA
 
Autoritatea pentru Protecţia Mediului Constanța anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare pentru proiectul Penitenciarului Constanța Poarta Albă.  
 
Mediul a decis că „nu este necesara efectuarea evaluarii impactului asupra mediului”, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul: „Actualizarea studiului de fezabilitate si autorizarii lucrarilor de construire pentru investitia: Sectia IV-V Penitenciar Constanța Poarta Albă”, propus a fi amplasat în Comuna Poarta Alba, strada Coloniilor, nr. 1, lot 1, Județul Constanța.
 
Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecţia Mediului Constanta din Municipiul Constanta, str. Unirii nr. 23, în zilele de luni - vineri, între orele 8-13, precum şi la următoarea adresă de internet http://apmct.anpm.ro. Comentariile publicului interesat se pot înainta până la data de 18.05.2022.
 
Documentația este întocmită în scopul avizării lucrărilor pentru „Secția IV-V – Pentenciarul Constanța – Poarta Albă”, în baza temei de proiectare și a certificatului de urbanism NR. 159-429.350 din 01.10.2020 emis de Ministerul Afacerilor Interne, Direcția Generală Logistică. Terenul pe care urmează a fi executate lucrările este situat în intravilanul localității Poarta Albă, jud. Constanța, nr. cad. 100894. Valoarea investiției este de 5.173.702,66 lei fără TVA.
 
Situația existentă a obiectivului de investiții studiat este reprezentată de clădirea cu destinație spații pentru cazarea persoanelor private de libertate, corp C35 și C36. Clădirea este construită după anul 1981 și dată în folosință în anul 1990, acestă este împărțită din punct de vedere funțional în două corpuri, Secția IV și Secția V, ce au ca destinație cazarea persoanelor private de libertate. Corpurile au o dispunere simetrică și formează un careu cu curte interioară, separată în două zone ce asigură împărțirea funcțională între cele două secții de deținere. În clădirea cu regim de înălţime (P) parter (Secţia IV = 1436,92 mp şi secţia V = 1431,80 mp), împărţită funcţional în cele două secţii sunt cazate 500 persoane private de libertate în regim semideschis şi arestaţi preventiv.
 
Starea tehnică a clădirii este proastă. În pereţi sunt prezente fisuri şi crăpături, finisajele sunt compromise, tâmplăria este uzată, planşeul şi placa de la cota ±0,00 sunt deformate, şarpanta şi sistemul de colectare a apelor pluviale sunt deteriorate şi afectate de microorgamisme. De asemenea, pereţii sunt afectaţi de igrasie. Structura de rezistenţă a clădirii este alcătuită din pereţi portanţi din cărămidă, în sistem celulă mare. Diafragmele de zidărie nu sunt întărite la capete şi intersecţii cu stâlpi din beton armat monolit. Grosimea pereţilor exteriori este de 40 45 cm şi a celor interiori de 30, 35 cm. Compartimentările interioare din zona băilor şi grupurilor sanitare sunt realizate din zidărie de 12,5 cm grosime, aşezate direct pe pardoseală.
 
Situație propusă
Pe terenul proprietate se propune realizarea următoarelor obiective:
-       Obiectiv general- îmbunătăţirea nivelului de siguranță a populaţiei, dar şi creşterea calităţii serviciilor de privare a libertății.

-       Obiective specifice: pentru alinierea la normele europene, pe lângă condiţiile cu privire la cazarea deţinuţilor, mai trebuiesc asigurate şi alte spaţii cu destinaţie medicală, educare şi asistenţă psihologică, birouri, spaţii de servit masa, spaţii tehnice, spaţii depozitare.
- Lucrările propuse pentru a fi realizate la cele două secții sunt:
- Lucrările de reparaţie capitală:

- Lucrări de consolidare, modernizare și extindere;
- Lucrările de desfacere;
- Lucrări de recompartimentare
 
Funcționalul propus prezintă o dezvoltare pe nivel P+1E, s-a urmărit păstrarea corpului de clădire vechi, desfacerea adăugirilor ulterioare, recompartimentarea optimă, precum şi completarea ansamblului prin extinderea pe verticală a corpului vechi, cu un nivel şi pe orizontală cu un corp nou, cu regim de înălţime parter + etaj.
 
Pentru corpul de clădire existent, cu regim de înălţime parter se impun lucrări de consolidare la fundaţie şi pereţii de rezistenţă şi refacerea în totalitate a pardoselii de la cota ±0,00, plăcii de peste parter şi a şarpantei.
 
Introducerea imperativă a condiţiilor de detenţie conform normelor UE în spaţiile existente din cele două secţii, ambele cu o structură de rezistenţă semirigidă, pentru a asigura îmbunătăţirea condiţiilor de cazare a persoanelor private de libertate, reducerea gradului de aglomerare, precum şi alinierea penitenciarului la standardele europene în vigoare, conduce la recalibrarea efectivelor de persoane private de libertate, faţă de situaţia actuală.
 
Se impune, drept concluzie logică, lucrări de recompartimentare şi de extindere, simultane cu lucrările de consolidare şi reparaţii capitale prevăzute prin tema de proiectare.
 
Pentru asigurarea condiţiile de cazare s-a avut în vedere ca fiecare persoane privată de libertate (p.p.l.) să aibă disponibil minim 4 mp, iar pentru asigurarea condiţiilor de igienă personală s-a luat în calcul folosirea grupului sanitar, echipat cu toaletă, duş şi chiuvetă, de cel mult 10 p.p.l. Într-o cameră de detenţie vor fi cazate maxim 10 persoane, camerele având amenajările şi dotarile prevăzute de Anexa 20c din OMJ 1676/2010.
 
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Doi bărbați din județul Constanța au ajuns după gratii. Ce pedepse au primit și de ce au ajuns la închisoare

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un bărbat și o femeie, încarcerați în Penitenciarul Poarta Albă. Ce fapte i-au adus după gratii?

17 Apr 2024 538

Știri Constanța Bărbatul de 43 de ani, încarcerat. Ce faptă l-a adus în Penitenciarul Poarta Albă?

13 Apr 2024 635

Condamnați la închisoare, încarcerați la Penitenciarul Poarta Albă

12 Apr 2024 422

Primăria Poarta Albă, județul Constanța Un nou contract pentru supervizarea unor lucrări ce vizează noua rețea de gaze naturale din comună

12 Apr 2024 515

Știri Constanța UPDATE. Un TIR s-a răsturnat în localitatea Poarta Albă. Intervin pompierii (FOTO)

12 Apr 2024 918

Anunț prealabil privind afișarea publică a documentelor tehnice ale cadastrului, Poarta Albă

11 Apr 2024 479

Protest la Penitenciarul Poarta Albă-Constanța! (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 981

​Cumpărări directe Constanța Penitenciarul Poarta Albă cumpără pachet de servicii de medicina muncii (DOCUMENT)

08 Apr 2024 479

Locuri de muncă Constanța Primăria Comunei Poarta Albă angajează

08 Apr 2024 582

Continuă acțiunile de protest la Penitenciarul Poarta Alba-Constanța! Ce nemulțumiri au angajații din sistemul penitenciar

08 Apr 2024 557

Fotbal Constanța Rezultatele etapei a 24-a de la Liga a 4-a (seniori și juniori + clasamentele)

07 Apr 2024 1808

Știri Constanța Un bărbat de 39 de ani, urmărit pentru furt calificat, încarcerat în Penitenciarul Poarta Albă

03 Apr 2024 462

Achiziții Constanța De unde cumpără Primăria Poarta Albă sandwichuri pentru instituții de învățământ?

03 Apr 2024 999

Știri Constanța Cât timp va petrece în Penitenciarul Poarta Albă un bărbat, pentru încălcarea ordinului de protecție?

02 Apr 2024 455

Unitatea Administrativ Teritorială comuna Poarta Albă organizează licitaţie publică în vederea concesionarii unui teren intravilan în Comuna Poarta Albă

01 Apr 2024 513