Undă verde de la Mediu pentru reabilitarea Casei „Căpitan T. Stănescu”, din centrul vechi al Constanței

  • Imobilul a fost ridicat în 1913 și este înscris în lista monumentelor istorice din Constanța
  • Fațada principală este orientată spre strada Marcus Aurelius
 
Casa monument istoric „Căpitan T. Stănescu” va fi restaurată. Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare pentru investiția lui George Florin Coman, la Constanța.
 
Mediul a decis că „nu este necesară efectuarea evaluarii impactului asupra mediului” în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul ”Consolidare, reabilitare, refacere fațade, recompartimentare interioară, schimbare funcțiune imobil existent monument istoric-D+P+POD-locuință în micro-întreprindere pentru desfășurarea de activități productive nepoluante (în suprafață maximă de 400 mp din ADC și să nu genereze transporturi grele). Transformare pod în pod locuibil. Organizare de șantier”, propus a fi amplasat în judeţul Constanţa, municipiul Constanța, str. Marcus Aurelius, nr.10.
 
Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului Constanta din Constanta, str. Unirii nr. 23, în zilele de luni - joi, între orele 9.00-13.30, vineri, intre orele 9-13, precum şi la următoarea adresă de internet http://apmct.anpm.ro.
 
Istoria imobilului
 
Imobilul a fost ridicat în 1913 și este înscris în lista monumentelor istorice din Constanța, sub indicativul CT-II-m-B02822, arhitectul clădirii fiind Adolf Linz, un nume binecunoscut celor ce apreciază orașul vechi, primul arhitect-șef al Constanței.
 
Beneficiarul casei a fost căpitanul T. Constantin Stănescu, al cărui nume a rămas în monogramă, arc peste timp, în arhitectura de deasupra ușii de la intrare, ca o gazdă bucuroasă de oaspeți.
Literele „T.S.“ au dănuit peste ani, într-o monogramă ce pare indiferentă la capriciile vremii, abandon sau nepăsare și care i-a adus imobilului apelativul „casa cu monogramă“.

Fațada principală este orientată spre strada Marcus Aurelius, iar imobilul are demisol și parter, într-o structură pe care specialiștii în domeniu o numesc neoclasică.
 

Deși aflată la mai bine de un secol distanță de la momentul în care și-a deschis cu generozitate porțile pentru a-și adăposti locuitorii, casa amintește și acum, în ciuda stadiului avansat de degradare în care se află, de maiestuozitatea ce a însoțit-o încă de la început.Forme geometrice, lauri, balconașe, detalii arhitecturale ce o fac unică în peisajul constănțean, toate reușesc să nască emoții în cei ce privesc clădiriile cu inima, mai degrabă decât cu ochii.


PRECIZĂRI:
 
 Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Simbol al Constanței de altă dată
Casa monument istoric „Căpitan T. Stănescu” va fi restaurată

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Simbol al Constanței de altă dată Casa monument istoric „Căpitan T. Stănescu” va fi restaurată

20 Jan 2022 1412